Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Ουκρανία: Κινήσεις «εμφυλίου» ανάμεσα στους Ρωσόφωνους.


Ενδιαφέρουσες εξελίξεις που ανατρέπουν τη «συμβατική σοφία» περί του τι ακριβώς συμβαίνει στο μέτωπο της ανατολικής Ουκρανίας, καταγράφονται τις τελευταίες ημέρες. Φυσικά, στην Ελλάδα όλοι εξακολουθούν να θεωρούν ότι η σύγκρουση διεξάγεται ουσιαστικά ανάμεσα στη Μόσχα και το Κίεβο, κάτι που είναι όμως μέρος της αλήθειας, αφού το Κρεμλίνο ίσως και να μην ελέγχει απολύτως όλες τις ένοπλες ομάδες των Ρωσόφωνων.
Το περιστατικό που αλλάζει σε έναν τουλάχιστον βαθμό όσα γνωρίζαμε, αφορά την επέμβαση του Τάγματος Βοστόκ, μίας ομάδας ενόπλων Ρωσόφωνων, η οποία ανακατέλαβε το αρχηγείο – κυβερνείο της αυτοανακηρυχθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ, δηλαδή εγκατάσταση που χρησιμοποιούσαν άλλοι Ρωσόφωνοι.
Εν ολίγοις, η εξέλιξη αυτή δίνει την αίσθηση ενός άτυπου «εμφυλίου» ανάμεσα στους Ρωσόφωνους, ενδεχομένως για την ηγεσία της εξέγερσης, άρα η κίνηση έχει χαρακτηριστικά «εσωτερικού πραξικοπήματος», ή εναλλακτικά, διότι όσοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις δυνάμεις, έχουν στην Ουκρανία διαφορετικά συμφέροντα.


Κάποιες φήμες θέλουν το Τάγμα Βοστόκ να έχει αντιδράσει για το πλιάτσικο και την αναρχία που επικράτησε την περασμένη εβδομάδα στην περιοχή. Επειδή όμως ο εξοπλισμός των μαχητών του τάγματος προκαλεί κάποιες σκέψεις (τεθωρακισμένο άρμα μεταφοράς προσωπικού, σύγχρονα τυφέκια κ.λπ.), ενώ άλλες πληροφορίες το θέλουν να συνδέεται με τον ολιγάρχη της περιοχής Ρινάτ Αχμέτοφ, για τον οποίου ακούγεται ότι έχει ανοιχτά κανάλια επικοινωνίας με τη Μόσχα, κάθε εκτίμηση για το τι ακριβώς εκπροσωπούν, είναι ίσως λίγο πρόωρη και παρακινδυνευμένη.
Ένα συμπέρασμα που θα μπορούσε να εξαχθεί, είναι ότι η Μόσχα, παρά την αναμφισβήτητη επιρροή που έχει στους Ρωσόφωνους, δεν είναι απαραίτητο και να τους ελέγχει απολύτως. Υπενθυμίζεται ανάρτηση στην οποία είχαμε κάνει λόγο για την εμπλοκή του οργανωμένου εγκλήματος στην εξέγερση (βλ. http://www.defence-point.gr/news/?p=101699).
Αναφορές που θέλουν στο Τάγμα Βοστόκ να συμμετέχουν και Τσετσένοι, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ηγέτης της Τσετσενίας, πολιτικός φίλος του Πούτιν, να έχει κινηθεί για να ενισχύσει τους Ρωσόφωνους, προφανώς για να ενισχύσει τους δεσμούς του με τον ισχυρό ηγέτη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και «αφεντικό» του.
Εν κατακλείδι, από τους αναλυτές δεν έχει διαφύγει η απόσταση που τηρεί η Ρωσία από τη «Λαϊκή Δημοκρατία του Ντόνετσκ», μια στάση που δείχνει ότι η Μόσχα έχει ξεκάθαρο πολιτικό – στρατηγικό στόχο όταν ανοίγει μέτωπα και δεν παρασύρεται από τις εξελίξεις για να εξυπηρετήσει «εθνικιστικούς» στόχους, παρά τα συνήθη παρορμητικά που γράφονται, υρίως στη Δύση.
Τέτοιες ενέργειες, μπορεί να ικανοποιούν το λαϊκό αίσθημα και να ενισχύουν τα ποσοστά στις δημοσκοπήσεις, δημιουργούν όμως και τις προϋποθέσεις έγερσης δυσεπίλυτων προβλημάτων μελλοντικά. Επίσης, γνωρίζει πολύ καλά ποιοι εμπλέκονται και ποια ειδικά – ιδιοτελή συμφέροντα εκπροσωπούν.     http://www.defence-point.gr/news/?p=103511

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου