Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Βρυξέλλες: Ισραηλινοί τουρίστες δυο από τα τρια θύματα.Εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των θυμάτων που σκοτώθηκαν κατά την επίθεση, για την οποία βέλγοι αξιωματούχοι λένε πως μπορεί να είχε αντισημιτικά κίνητρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, τα δύο από τα θύματα είναι ένα ζευγάρι περίπου 50 ετών, άνδρας και γυναίκα, κάτοικοι του Τελ Αβίβ που έκαναν τουρισμό.

Εκπρόσωπος της εισαγγελίας των Βρυξελλών δήλωσε πως δεν υπάρχουν σαφείς πληροφορίες για το δράστη, αν και ένας αξιωματούχος της Πυροσβεστικής είχε δηλώσει νωρίτερα πως ο ένοπλος έφθασε οδηγώντας ένα όχημα μέχρι το μουσείο, μπήκε μέσα στο κίτριο και πυροβόλησε.
«Σχετικά με τα κίνητρα, λίγες πληροφορίες έχουμε. Τα πάντα είναι δυνατά», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Ίνε Φαν Βίμερς.
«Ξέρουμε πως ο τόπος, το Εβραϊκό Μουσείο στις Βρυξέλλες, κάνει κάποιον να σκεφτεί πως πρόκειται για αντισημιτική επίθεση, όμως δεν έχουμε αρκετά για να επιβεβαιώσουμε πως πρόκειται για κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.
Η υπουργός Εσωτερικών του Βελγίου Ζοέλ Μιλκέ δήλωσε προς το βελγικό τηλεοπτικό δίκτυο RTBF: «Πρόκειται για πυροβολισμούς ... στο Εβραϊκό Μουσείο ... Όλο αυτό οδηγεί σε υπόνοιες ότι ήταν μια πράξη αντισημιτισμού».
Δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την ταυτότητα του τρίτου προσώπου που σκοτώθηκε ή για το τέταρτο θύμα, το οποίο τραυματίσθηκε και κινδυνεύει η ζωή του. Πυροβολήθηκαν στο πρόσωπο και το λαιμό, είπε η Φαν Βίμερς.
Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου καταδίκασε δριμύτατα τους φόνους σε δήλωση που εκδόθηκε από το γραφείο του. Αποτελούν, όπως είπε, «το αποτέλεσμα της αδιάκοπης υποκίνησης εναντίον των εβραίων και του κράτους τους».
Η ασφάλεια όλων των εβραϊκών θεσμών στο Βέλγιο έχει αυξηθεί στο ανώτατο επίπεδο και ο πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο συναντήθηκε με αστυνομικούς και ανώτερους αξιωματούχους για να εξετάσουν την κατάσταση.
Περίπου τα μισά από τα 42.000 μέλη της εβραϊκής κοινότητας του Βελγίου ζουν στις Βρυξέλλες.
Πηγή: Reuters/ΑΜΠΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου