Κυριακή 27 Απριλίου 2014

Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο τα νέα επιχειρήματα στην μάχη των μυαλών και ιδεών της Ευρώπης - Αμήν.


 Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή του αγώνα για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, για να κερδίσουμε πίσω την Ευρώπη και να την αναδιαρθρώσουμε ως το κοινό μας σπίτι. Η ρεαλιστική οικονομική πτυχή, αν και σημαντική, είναι να χάσει προτεραιότητα. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθούν ως τα νέα επιχειρήματα σε μια πολύ πιο σημαντική μάχη των μυαλών και ιδεών. Aμήν. (Getty Images)Η «Απευθείας Σύνδεση» με τον Βλαντιμίρ Πούτιν ήταν μια πλούσια πηγή άντλησης πληροφοριών για τους γεωπολιτικούς ερμηνευτές. Φέτος η απευθείας ζωντανή σύνδεση με τον Βλαντιμίρ Πούτιν διήρκεσε τέσσερις ώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε τις απόψεις του για τις γεωπολιτικές πραγματικότητες στην Ευρώπη, έδειξε διαθέτει ένα ισορροπημένο σύστημα απόψεων και μια δυναμική που μπορεί να προσαρμοστεί για να ταιριάζει με την εμφάνιση της νέας πραγματικότητας. Ποιά είναι αυτή;
Ο Πούτιν επιβεβαίωσε την πεποίθησή του ότι η Ευρώπη από τη Λισαβόνα ως το Βλαδιβοστόκ είναι ένας ενιαίος πολιτισμός – δυστυχώς, για όλους αυτούς που έχουν προτείνει τη διαίρεση των κοινωνιών σε εκείνους που έλκονται από την Ρωσία και σε εκείνους που αγωνίζονται για την ενότητα με την Ευρώπη. Ο Πούτιν δήλωσε ότι δεν θεωρεί τους Ευρωπαϊκούς και Ευρασιαστικούς γεωπολιτικούς φορείς να αντιτίθενται ο ένας τον άλλον. Κατά κάποιο τρόπο, αυτό θα μπορούσε να είναι το κύριο μήνυμα της φετινής «Direct Line» με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν.

Η συνεχιζόμενη πρόοδος του ΝΑΤΟ απέναντι των ρωσικών συνόρων είναι σίγουρα για το Κρεμλίνο απαράδεκτη εξέλιξη, κυρίως επειδή το ΝΑΤΟ ως συλλογικό όργανο ασφαλείας αγνοεί τα συμφέροντα της Ρωσίας. Πολλά από τα προβλήματα θα εξαφανίζονταν αν η Ρωσία είχε γίνει μέλος του ΝΑΤΟ κατά κάποιο τρόπο.
Η Ρωσία έχει αντισταθεί στις προσπάθειες επιβολής υπερφιλελεύθερων ηθικών αξιών, η ηθική πλειοψηφία της Ευρώπης σκέφτεται κατά πάσα πιθανότητα το ίδιο, αν και οι Ευρωπαίοι πολιτικοί οι οποίοι εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες, αρνούνται να λάβουν σοβαρά υπόψη τη γνώμη της πλειοψηφείας στην Ευρώπη. Όπως είπε ο Πούτιν για τη Γερμανία, μια χώρα που σαφώς αγαπά, «είναι δύσκολο να μιλήσω με τους ανθρώπους που ψιθυρίζουν ακόμα και στο σπίτι, επειδή φοβούνται τις αμερικανικές υποκλοπές». Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι οι πολιτικές ελίτ της Ευρώπης δεν είναι σε θέση να καταστείλουν πλήρως την άποψη της πλειοψηφίας, όπως αποδεικνύεται από την εκλογική νίκη του Βίκτωρ Ουρμπάν στην Ουγγαρία και στη γενική ενίσχυση των ακροδεξιών ομάδων στην Ευρώπη.
Η Ευρώπη δεν είναι ένας εξωγήινος πολιτισμός για τον Πούτιν. Είναι ένα πεδίο μάχης μεταξύ του φιλελεύθερου ατομικισμού, ο οποίος είναι ξένος προς τη Ρωσία, και την Ευρωπαϊκή παραδοσιαρχία, την οποία η Ρωσία δέχεται και η οποία κυριαρχούνταν από την Ατλαντική πλευρά μέχρι πρόσφατα. Ο ρωσικός κόσμος, για τον οποίο ο Πούτιν μίλησε στο τέλος της «Απευθείας Σύνδεσης», είναι μια κοινότητα ανθρώπων διαφορετικών εθνικοτήτων που μιλούν ρωσικά και έχουν ένα κοινό γενετικό κώδικα, ακόμη και αν ζουν σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Αυτός ο κόσμος μπορεί να δώσει στην Ευρώπη αυτό που της λείπει - το θάρρος να σταθεί ενάντια σε έναν ξένο και πολιτιστικά ξένο!
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Πούτιν είπε ότι γνωρίζει και σέβεται τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι είναι αξιοπρεπείς και άκρως επαγγελματικοί, δυστυχώς όμως δεσμεύονται από μια βαθιά και ψευδή ιδεολογική αλληλεγγύη που είναι αντισυντηρητική και αντιρωσική.
Οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν μπορούν να συνταχθούν με με τη Ρωσία στην ουκρανική διαμάχη. Σε αντίθεση με τους ηγέτες τους, οι κοινοί Ευρωπαίοι αναρωτιούνται γιατί η ΕΕ θα πρέπει να συνδεθεί με την Ουκρανία, μια χώρα με ανοικτά οικονομικά θέματα και με μια πολιτικά ασταθή κατάσταση. Οι κοινοί Ευρωπαίοι βλέπουν τον Πούτιν ως την πλέον ορθολογική πολιτική δύναμη στην ευρύτερη Ευρώπη, από τη Λισαβόνα μέχρι τα Ουράλια, ελεύθερη από το Αμερικανικό έλεγχο και την πίεση κάποιων αυτόκλητων συμμάχων στα ανατολικά.
Ο ρωσικός κόσμος έρχεται στην Ευρώπη, έτσι ώστε οι Ευρωπαϊκές αρχές θα πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη το εκλογικό τους σώμα, το οποίο οι γραφειοκράτες των Βρυξελλών και των ΗΠΑ έχουν ξεχάσει. Στην πραγματικότητα, λίγοι άνθρωποι γνώριζαν τι συνέβαινε πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων των Ευρωπαϊκών κέντρων, μέχρι τον ερχομό του Εντουαρτ Σνόουντεν με τις εκρηκτικές αποκαλύψεις του.
Ο Πούτιν απηύθυνε επίσης έκκληση προς τις φιλελεύθερες δυνάμεις στη Ρωσία να σεβαστούν τη γνώμη της πλειοψηφίας και να σταματήσουν να την πολεμούν, ή τουλάχιστον να μην εκπλαγούν εάν η πλειοψηφία αντεπιτίθεται.
Την ίδια στιγμή, η σύνθεση του ακροατηρίου και τα λόγια του Πούτιν για τα φιλελεύθερα μέσα ενημέρωσης έδειξαν ότι η επίθεση εναντίον διαφωνούντων απόψεων και η ριζοσπαστική ρητορική θα πρέπει να σταματήσει, όπως αυτή δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη. Ο Πούτιν είπε και λίγα λόγια για τον Μπαράκ Ομπάμα.
Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή του αγώνα για την Ευρωπαϊκή ταυτότητα, για να κερδίσουμε πίσω την Ευρώπη και να την αναδιαρθρώσουμε ως το κοινό μας σπίτι. Η ρεαλιστική οικονομική πτυχή, αν και σημαντική, είναι να χάσει προτεραιότητα. Το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο θα χρησιμοποιηθούν ως τα νέα επιχειρήματα σε μια πολύ πιο σημαντική μάχη των μυαλών και ιδεών.
Αν ο ρωσικός κόσμος κερδίσει, η Ευρωπαϊκή οικογένεια θα ήταν πιθανόν να προσφέρει μια θέση σε μια νέα και καλύτερη Ρωσία, με το μεγάλο πληθυσμό της που αποτελείται από πολλές εθνότητες. Εάν κερδίσουν οι Ατλαντικοί, θα ζήσουμε σε έναν κόσμο που περιγράφεται ήδη σε πολλά μυθιστορήματα ως μια δυστοπική και εξασθενημένη ηδονιστική κοινωνία, όπως αγνοεί τις αξίες της Πατρίδας, της Οικογένειας και της Θρησκείας.
Με την ενσωμάτωση της Κριμαίας, η Ρωσία δεν έχει εγκαταλείψει την Ευρώπη, στην πραγματικότητα πρόκειται για την επάνοδό της μετά από 20 χρόνια απομόνωσης. Ο Πούτιν γιορτάζει την θριαμβευτική επιστροφή της Ρωσίας στον ευρωπαϊκό πολιτισμό – όχι ως ανεπιθύμητος επισκέπτης, αλλά ως ο μελλοντικός απελευθερωτής.     http://www.fox2magazine.net/%CE%B5%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7/8765-%CE%A4%CE%BF-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%84%CE%BF-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%87%CE%B5%CE%B9%CF%81%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%AC%CF%87%CE%B7-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%BC%CF%85%CE%B1%CE%BB%CF%8E%CE%BD-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B9%CE%B4%CE%B5%CF%8E%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%95%CF%85%CF%81%CF%8E%CF%80%CE%B7%CF%82-%CE%91%CE%BC%CE%AE%CE%BD.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου