Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Επικίνδυνη κλιμάκωση: Στρατηγικά βομβαρδιστικά B-2 αναπτύσσουν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη για πρώτη φορά (vid).


Σε μια εντυπωσιακή κίνηση που δεν προδιαθέτει για αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη προχώρησαν οι ΗΠΑ οι οποίες συνόδευσαν την κίνηση αυτή και από μία, αν μη τι άλλο, εχθρική ρητορική: Τρία στρατηγικά stealth βομβαρδιστικά B-2Α μεταφέρονται και στο εξής θα μετασταθμεύουν σε ευρωπαϊκά αεροδρόμιο, πιθανότατα της Βρετανίας.
Εξίσου εντυπωσιακά "ψυχροπολεμική" ήταν και η ανακοίνωση που συνόδευσε την είδηση από την πλευρά του αμερικανικού Πενταγώνου:"Επειδή οι Ρώσοι αρνούνται να απαντήσουν στις τηλεφωνικές κλήσεις του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Τ. Hagel ή του Προέδρου Μ. Ομπάμα, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να στείλουμε ένα μήνυμα σε μια γλώσσα που κατανοούν", είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας.
Η απάντηση της Ρωσίας στην κίνηση αυτή (ουδέποτε, ακόμα και στις χειρότερες "ψυχροπολεμικές" κρίσεις μεταστάθμευσαν μόνιμα στρατηγικά βομβαρδιστικά των ΗΠΑ σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια) αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και σίγουρα θα είναι ανάλογης έκτασης.
Το Northrop Grumman B-2 Spirit διαθέτει τεχνολογία χαμηλής παρατηρησιμότητας (stealth) και έχει σχεδιαστεί να διεισδύει στην σοβιετική αεράμυνα, η οποία ήταν ακόμα πιο πυκνή από την σημερινή ρωσική αεράμυνα της οποίας το κτίσιμο θα έχει ολοκληρωθεί το 2018 με την εγκατάσταση των S-400.

Το αεροσκάφος μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα.
Εχει πλήρωμα μόνο δύο ατόμων κάτι που καταδεικνύει τον αυτοματισμό του πλέον εξελιγμένου αεροσκάφους παραγωγής παγκοσμίως και μπορεί να μεταφέρει έως και ογδόντα βόμβες των 500 λιβρών (230 κιλά) κλάσης JDAM GPS, ή δεκαέξι B83 πυρηνικές βόμβες των 2.400 λιβρών (1.100 κιλά). Το Β-2 είναι τα μόνο stealth αεροσκάφος που μπορεί να μεταφέρει μεγάλα όπλα αέρος-επιφανείας.
Η ανάπτυξή του αρχικά ξεκίνησε με το πρόγραμμα "Advanced Technology Bomber" (ATB) κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Κάρτερ, και η απόδοσή του ήταν ένας από τους λόγους για την ακύρωση του υπέρ του Β-1 Lancer.
Το πρόγραμμα ATB συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της διοίκησης Ρίγκαν, αλλά οι ανησυχίες για τις καθυστερήσεις στην παρουσίασή του οδήγησε στην αποκατάσταση του προγράμματος Β-1. Το κόστος του προγράμματος αυξήθηκε σε όλη την ανάπτυξη.
Ιδιαίτερα υψηλού κόστους τελικά από τα 132 βομβαρδιστικά αγοράστηκαν μόνο. Το 2008, ένα Β-2 και τώρα έχουν απομείνει 20 B-2
Το Β-2 είναι ικανό για επιθετικές αποστολές όλων των υψόμετρων έως 50.000 πόδια (15,200 m), με μια εμβέλεια πάνω από 6.000 ναυτικά μίλια (11.100 χιλιόμετρα) χωρίς ανεφοδιασμό και πάνω από 10.000 ναυτικά μίλια με ένα ανεφοδιασμό.
Αν και αρχικά είχε σχεδιαστεί κυρίως ως πυρηνικό βομβαρδιστικό, χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μάχη για να ρίξει συμβατικές βόμβες στη Σερβία κατά τη διάρκεια του πολέμου του Κοσσυφοπεδίου το 1999, και η χρήση του συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια των πολέμων στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, αλλά και στην Λιβύη.
Το γεγονός ότι στο εξής το 15% της δύναμης της Στρατηγικής Διοίκησης της Αεροπορίας των ΗΠΑ θα σταθμεύει πολύ κοντά στην Ρωσία είναι κάτι που αναμένεται να προκαλέσει μείζονες αντιδράσεις από την Μόσχα...
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου