Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

Αλβανία: Διάσκεψη των προέδρων των Κοινοβουλίων της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου.


Απρίλιος 28, 2014.

Τίρανα.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα στο “Hotel Tirana” η «Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων των κρατών μελών της Πρωτοβουλίας Αδριατικής-Ιονίου».


Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα τόνισε τη σημασία της πρωτοβουλίας αυτής και δήλωσε ότι  μία από τις προκλήσεις της  ‘Πρωτοβουλίας Αδριατικής – Ιονίου» είναι η ένταξη και άλλων ενδιαφερoμένων μερών.

«Το 2014 είναι η πρώτη χρονιά στην ιστορία των Βαλκανίων που ξεκίνησε χωρίς σύγκρουση. Η νέα εποχή ειρήνης απαιτεί  μια νέα νοοτροπία στην περιφερειακή συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Η Πρωτοβουλία Αδριατικής- Ιονίου, αποτελεί μέσο για την ανάπτυξη της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης. Στόχος είναι η μετατροπή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους, σε μια μεγάλη λίμνη αλληλοκατανόησης στο πλαίσιο της ενωμένης Ευρώπης. Η προεδρία της Αλβανίας στην πρωτοβουλία αυτή μας παρέχει μια πρόσθετη δυνατότητα για να συμβάλλουμε και να εκφράσουμε τη συνεργασία», δήλωσε ο Ράμα.

Η πρωθυπουργός της Αλβανίας, εξήρε τη σημασία της συμμετοχής στην Πρωτοβουλία της Πρίστινα και των Σκοπίων.

Στην ομιλία του κατά την έναρξη της δραστηριότητας αυτής, ο επικεφαλής του αλβανικού κοινοβουλίου, Ιλίρ Μέτα, τόνισε την ευρωπαϊκή διάστασή της.

«Πιστεύουμε ότι η δύναμη αυτής της πρωτοβουλίας βρίσκεται εντός της ευρωπαϊκής διάστασης. Είναι κοινές οι προκλήσεις για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αυτό  αφορά και την Πρίστινα και τα Σκόπια», τόνισε ο Μέτα.

Στη διάσκεψη την Ελλάδα εκπροσώπησε ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίο, Ευάγγελος Μεϊμαράκης.

Η Πρωτοβουλία αποσκοπεί στην αλληλοκατανόηση των μερών, την οικονομική και πολιτική συνεργασία και την ανάπτυξη με απώτερο στόχο τη διατήρηση της ειρήνης και της ευημερίας στην περιοχή.      http://www.echedoros-a.gr/2014/04/blog-post_7054.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου