Τετάρτη, 31 Ιουλίου 2013

Το ραντεβού των στρατηγών.

            Η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής, θέματα διμερούς συνεργασίας, καθώς και το ταξίδι του Αντ.Σαμαρά στην Ουάσινγκτον βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Αμυνας Δ.Αβραμόπουλου με τον αμερικανό ομόλογό του, Τσακ Χέιγκελ, στο Πεντάγωνο.

           Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Μπαράκ Ομπάμα στις 8 Αυγούστου.

Συνάντηση Αβραμόπουλου-Χέιγκελ στο αμερικανικό πεντάγωνο

            Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας, είπε ο υπουργός

              Ο κ. Αβραμόπουλος εξήγησε στον αμερικανό υπουργό τις θέσεις της Ελλάδας για την κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα σε σχέση με τις εξελίξεις στην Αίγυπτο, τη Λιβύη και τη Συρία.

             «Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αναδείχθηκε ο κεντρικός, στρατηγικός ρόλος της χώρας μας στην ευρύτερη γειτονιά μας. Η Ελλάδα, παρά και πέρα από την οικονομική κρίση, την οποία αντιμετωπίζει με σθένος, σχέδιο και αποφασιστικότητα, δεν παύει να είναι ένα σταθερός και σταθεροποιητικός παράγοντας.

               » Η περιοχή μας διέρχεται μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο και έχει σημασία σε αυτήν τη γωνιά του πλανήτη, να μπορούν να διαδραματίζουν ρόλο χώρες, όπως η Ελλάδα. Η πατρίδα μας είναι σε ανοικτό διάλογο εδώ και χιλιάδες χρόνια με όλους τους λαούς και τα έθνη της περιοχής. Για αυτό και μπορεί να βοηθήσει στις συλλογικές προσπάθειες που γίνονται τον τελευταίο καιρό με σκοπό να εμπεδωθεί και πάλι η ειρήνη, να οδηγηθούν οι χώρες της ευρύτερης γειτονιάς μας στον εκδημοκρατισμό, στην πρόοδο και στην ανάπτυξη» τόνισε.

             Μετά τη συνάντηση με τον κ. Χέιγκελ, ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Πενταγώνου για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

            Επίσης, ο κ. Αβραμόπουλος παρέστη σε τελετή στο Εθνικό Κοιμητήριο του Άρλινγκτον, όπου κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη.

           Την Τετάρτη θα παραστεί σε ειδική τελετή στο αμερικανικό Μουσείο Μνήμης Ολοκαυτώματος, όπου θα υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ του Μουσείου και του Γενικού Επιτελείου Στρατού, με σκοπό τη συνεργασία για έρευνα αρχείων από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.              από ΑΠΕ-ΜΠΕ.                                                                                                         Με την επίσκεψη του αρχηγού του αμερικανικού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μάρτιν Ντέμπσεϊ στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, αντιστράτηγο Μιχάλη Κωσταράκο, αναμένεται να μπουν οι τελικές «πινελιές» στον «οδικό χάρτη» για την ελληνοαμερικανική αμυντική συνεργασία.


                  Η αμερικανική αυτή «επιστροφή» ήταν το βασικό θέμα συζήτησης στη χθεσινή συνάντηση του Δ. Αβραμόπουλου με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ
Χέγκελ. Η συνεργασία μαθαίνω ότι περιλαμβάνει τα πάντα, από παροχή δωρεάν αμυντικού υλικού έως εκπαίδευση προσωπικού.

ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου