Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2013

Κίνα: 40 "υπόγειες" αεροπορικές βάσεις.

Στο βαθμό που αυξάνεται η ισχύς του κινεζικού στρατού, αντικείμενο της προσοχής σε όλο τον κόσμο, γίνεται εκείνο το στοιχείο της κινεζικής στρατιωτικής υποδομής, όπως το δίκτυο των υπόγειων κατασκευών. Για παράδειγμα, υλικό που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας στην ιστοσελίδα Strategy Page υποδείκνυε την ύπαρξη στην Κίνα 40 βάσεων για την πολεμική της αεροπορία, οι οποίες διαθέτουν υπόγεια καταφύγια γενικής χωρητικότητας 150 αεροσκαφών. Υπό την οπτική γωνία της ποσότητας και των διαστάσεων αυτών των εγκαταστάσεων η Κίνα, μάλλον, κατέχει παγκοσμίως ηγετική θέση, γράφει η Φωνή της Ρωσίας.

Η πολεμική αεροπορία πολλών άλλων χωρών διαθέτει, επίσης, συνηθισμένα επίγεια καταφύγια από μπετόν για αεροσκάφη, σε ανεπαρκή όμως αριθμό. Το υπόγειο καταφύγιο, κατασκευασμένο στην πλαγιά ενός βουνού, είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από το επίγειο καταφύγιο από μπετόν για το αεροσκάφος, το οποίο μπορεί πολύ εύκολα να καταστραφεί με την ρίψη κατευθυνόμενης βόμβας. Οι σύγχρονες βόμβες, οι οποίες στοχεύουν στην καταστροφή καταφυγίων, μπορεί κάτω από μια επιτυχή σύμπτωση των συνθηκών να πλήξει το καταφύγιο σε βάθος αρκετών δεκάδων μέτρων, μα είναι αμφίβολο αν θα είναι αποτελεσματικές εναντίον κατασκευών που βρίσκονται στα βάθη ενός βουνού.
 
Πυρηνικός ''πονοκέφαλος'' για ΗΠΑ

Τεράστια πανάκριβα υπόγεια καταφύγια κατασκευάστηκαν στη νέα κινεζική βάση πυρηνικών υποβρυχίων στο νησί Χαϊνάν. Είναι γνωστό ότι τα υπόγεια καταφύγια χρησιμοποιούνται εντατικά και από τα κινεζικά στρατεύματα στρατηγικών πυραύλων. Τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση αυτή οδήγησε σε διάφορες θεωρίες που είδαν το φως της δημοσιότητας στα διεθνή ΜΜΕ σχετικά ότι οι πραγματικές διαστάσεις των κινεζικών πυρηνικών δυνάμεων είναι πολύ μεγαλύτερες απ’ ότι θεωρούσαμε μέχρι σήμερα, και διαθέτουν περίπου ίσο αριθμό πυρηνικών κεφαλών με τη Ρωσία και τις ΗΠΑ. Οι θεωρίες αυτές δεν έτυχαν τεκμηρίωσης και δέχτηκαν κριτική. Παρόλα αυτά, το Πεντάγωνο θεώρησε σκόπιμο να συμπεριλάβει μία παράγραφο για τα κινεζικά υπόγεια καταφύγια στη φετινή του έκθεση σχετικά με την κινεζική στρατιωτική ισχύ.
''Αφετηρία'' η αεροπορική ισχύς στο Πόλεμο του Κόλπου
Ιστορικά, η κατασκευή πολυάριθμων υπόγειων κτισμάτων ήταν μια φυσιολογική αντίδραση της Κίνας στην αντιπαράθεση δυνάμεων στην Ασία. Για τη Νέα Κίνα μέχρι το σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ήταν χαρακτηριστικό το έλλειμμα οικονομικών πόρων, σύγχρονου εξοπλισμού και τεχνικών στελεχών με παράλληλη αφθονία μη καταρτισμένης εργατικής δύναμης. Η κατασκευή πολυάριθμων καταφυγίων, όπου θα μπορούσαν να κρυφτούν τα πανάκριβα οπλικά συστήματα και τα υλικά αποθέματα, χωρίς να υπολογίσουμε τις απώλειες εργατικής δύναμης, ήταν εκείνη τη στιγμή ένα λογικό βήμα. Σύμφωνα με αμερικανικές εκτιμήσεις, τη νέα ώθηση στην κατασκευή υπογείων καταφυγίων στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας, την έδωσε ο πόλεμος στο Περσικό κόλπο το 1991, ο οποίος ανάγλυφα έδειξε την υπεροχή της Δύσης στον πόλεμο στους αιθέρες. Μετά από αυτό η Κίνα σταδιακά ανέπτυξε την κατασκευή τεχνικά ολοένα και πιο σύγχρονων καταφυγίων για την ασφάλεια των στρατευμάτων της, οικονομικών στοιχείων καθοριστικής σημασίας, καθώς επίσης και της ηγεσίας του κράτους.
Καταφύγια για ηγεσία -πληθυσμό και στο Πεκίνο
Κρίνοντας από κινεζικά δημοσιεύματα, αυτή την περίοδο κάτω από τη γη βρίσκεται ένα σημαντικό τμήμα των στρατηγικών αποθεμάτων όπλων και υλικοτεχνικών πόρων, των τηλεπικοινωνιών, των κέντρων διοίκησης και ορισμένα ιδιαίτερα σημαντικές παραγωγικές μονάδες. Σε κάθε πιθανό σενάριο πολεμικής σύγκρουσης συμπληρωματικές υπόγειες κατασκευές θα αποδειχτούν εξαιρετικά χρήσιμες. Πέρα από τα εξειδικευμένα υπόγεια καταφύγια για στρατιωτικούς, η ηγεσία της Κίνας παρακολουθεί προσεκτικά για την εξασφάλιση με καταφύγια για τους βομβαρδισμούς για τον αστικό πληθυσμό της χώρας. Ειδικός εξοπλισμός για τη χρήση ως καταφύγιο (που να διαθέτει φίλτρα εξαερισμού, μεταλλικές πόρτες, υδατοστεγή δωμάτια), υπάρχουν στους κάτω ορόφους των υπόγειων χώρων στάθμευσης πολλών συγκροτημάτων κτιρίων στο Πεκίνο, σε εμπορικά κέντρα και σε συγκροτήματα κατοικιών.
Πιο ισχυρά και στους σεισμούς
Προφανώς, το σύνολο των υπόγειων κατασκευών που είχαν χτιστεί σε προηγούμενες εποχές, αποδείχτηκαν ξεπερασμένες. Ορισμένες από αυτές σήμερα είναι άδειες ή έχουν ανοίξει για τους επισκέπτες. Παρόλα αυτά, στον ασταθή και μεταβαλλόμενο κόσμο τα υπόγεια καταφύγια – είναι μια καλή επένδυση στην περίπτωση όχι μόνο του πολέμου αλλά και μιας φυσικής ή τεχνογενούς καταστροφής: τα υπόγεια καταφύγια είναι 1.5 φορές περισσότερο πιο ανθεκτικά στους σεισμούς, από τα επίγεια.

ΠΗΓΗ : Φωνή της Ρωσίας 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου