Τρίτη, 30 Ιουλίου 2013

Κίνα προς Ιαπωνία : "Δεν διαπραγματευόμαστε"

Η Κίνα απέκλεισε το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με την Ιαπωνία, μετέδωσε  η εφημερίδα China Daily, μετά την πρόταση του Τόκιο για διαβουλεύσεις μεταξύ των δύο χωρών, σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι διακρατικές σχέσεις, αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
   
Το άρθρο της εφημερίδας, η οποία επικαλείται δηλώσεις Κινέζου αξιωματούχου αγνώστων στοιχείων, δημοσιεύτηκε την ημέρα που ο Ιάπωνας υφυπουργός εξωτερικών, Ακιτάκα Σαΐκι, επισκέφτηκε τη χώρα. Η επίσκεψη του Σαΐκι αποτελεί την πιο πρόσφατη από μια σειρά προσπαθειών από την πλευρά του Ιάπωνα πρωθυπουργού, Σίνζο Άμπε, για βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Άμπε έκανε την Παρασκευή έκκληση για μία άνευ όρων συνάντηση μεταξύ της χώρας του και των Κινέζων ηγετών. Την Κυριακή, ο Ισάο Ιτζίμα, σύμβουλος του πρωθυπουργού, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι σύντομα θα μπορούσε να είναι εφικτή μία σύνοδος κορυφής με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζιπίνγκ.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας απάντησε στην πρόταση του Άμπε, αναφέροντας ότι η χώρα ήταν πάντα ανοιχτή για συνομιλίες, ωστόσο το πρόβλημα έγκειται στη στάση της Ιαπωνίας. «Η ουσία του θέματος, προς το παρόν, είναι η απροθυμία της Ιαπωνίας να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν μεταξύ των δύο χωρών και αποφεύγει τις σοβαρές συνομιλίες και διαβουλεύσεις με την Κίνα», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου, η οποία απεστάλη μέσω φαξ στο Ρόιτερς. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου