Παρασκευή, 26 Ιουλίου 2013

Έκθεση: Ο Μαλίκι από το Ιράκ λέει ότι το Ιράν θέλει να έχει συνομιλίες με τις ΗΠΑ για τα πυρηνικά.

           Ο Πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μαλίκι του Ιράκ είπε ότι ο Ομπάμα είπε αυτό το μήνα ότι το Ιράν ήθελε απευθείας συνομιλίες με τις ΗΠΑ σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα, σύμφωνα με μια έκθεση στο The New York Times, την Παρασκευή που αναφέρουν Δυτικοί αξιωματούχοι. Ο Μαλίκι δήλωσε ότι το Ιράκ ήταν έτοιμο να διευκολύνει τις διαπραγματεύσεις.        

Iraq Prime Minister Nuri al-Maliki
           Ο Μαλίκι έστειλε το μήνυμα προς τον πρέσβη των ΗΠΑ στη Βαγδάτη νωρίτερα αυτό το μήνα και άφησε να εννοηθεί ότι ήταν  ένα μήνυμα από τους Ιρανούς αξιωματούχους το οποίος λέει ότι ο νέος  Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Rouhani, "θα ήθελε σοβαρές  συνομιλίες με τις ΗΠΑ", σύμφωνα με την έκθεση.Ο ιρακινός ηγέτης ανέφερε ότι είχε έλθει σε επαφή με τους "έμπιστους" του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, αλλά κάποιοι Δυτικοί αξιωματούχοι παρέμειναν αβέβαιοι αν η ιδέα ήταν "κυρίως μια  πρωτοβουλία του Μαλίκι," ανέφεραν οι Times.
             Η έκθεση αναφέρει ότι ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Patrick Ventrell , είπε ότι οι ΗΠΑ ήταν «ανοικτές σε απευθείας συνομιλίες με το Ιράν, προκειμένου να επιλύσουν τις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν." Στις αρχές του Ιουλίου τα μέλη της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, σε επιστολή τους προς τον Λευκό Οίκο κάλεσαν τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα να συνεχίσει να εφαρμόζει μια αυστηρή θεραπευτική αγωγή με κυρώσεις στην Ισλαμική Δημοκρατία για το επίμαχο πυρηνικό της πρόγραμμα. Η διακομματική ομάδα από 43 βουλευτές, συμπεριλαμβανομένου του Ρεπουμπλικανικού πρόεδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Δημοκρατικής κατάταξης μελών της, κάλεσε την εκλογή του Χασάν Rouhani άδικη και ανελεύθερη για τα διεθνή πρότυπα και πιθανόν ένα τέχνασμα από το Ιράν,για να αγοράσει χρόνο για την πρόοδο στον τομέα του πυρηνικού του προγράμματος.
           Τον Ιούνιο, το Ιράν ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με το πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου που δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή της πορείας, παρά  τις προεδρικές εκλογές που κέρδισε ο  Rouhani.
           Ο Fereydoun Abbasi-Davani, επικεφαλής του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, είπε ότι η παραγωγή πυρηνικών καυσίμων "θα συνεχίσει, σύμφωνα με τους στόχους μας. Ο εμπλουτισμός που συνδέεται με την παραγωγή καυσίμων δεν θα αλλάξει."     http://www.jpost.com/International/Report-Iraqs-Maliqi-says-Iran-wants-to-have-nuke-talks-with-US-321154    ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ JERUSALEM POST:Corfiatiko.blogspot.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου