Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021

Με τον Σταυρό απέναντι στους μπολσεβίκους.

 

Αφού οι μπολσεβίκοι είχαν ανατρέψει το παλιό καθεστώς της Ρωσίας, ήθελαν να εξάγουν την «επανάστασή» τους και σε άλλες χώρες. Το 1919-1920, προσπάθησαν να εισβάλουν στην Πολωνία και αργότερα να κατακτήσουν τη Δυτική Ευρώπη. Εκείνη την εποχή, λίγοι πίστευαν στη νίκη των Πολωνών, ωστόσο εκατομμύρια Πολωνοί προσευχήθηκαν για τη νίκη. Όλη η χώρα κινητοποιήθηκε για να πολεμήσει τους βαρβάρους. Στη Μάχη της Βαρσοβίας το 1920 - συμπτωματικά, οι πιο αποφασιστικές μάχες έλαβαν χώρα στη γιορτή της Κοίμησης της Θεοτόκου - οι Πολωνοί νίκησαν τους μπολσεβίκους, σώζοντας την Ευρώπη. Η Μάχη της Βαρσοβίας, που έμεινε γνωστή επίσης ως «το θαύμα του Βιστούλα», ήταν μια σειρά μαχών που οδήγησαν σε καίρια πολωνική νίκη το 1920 κατά τη διάρκεια του λεγόμενου πολωνο-σοβιετικού πολέμου (14 Φεβρουαρίου 1919 – Σεπτέμβριος 1921). Η Πολωνία, αν και στα πρόθυρα της απόλυτης ήττας, απέκρουσε και νίκησε τον Κόκκινο Στρατό. Ο Λένιν, αρχηγός των μπολσεβίκων, την χαρακτήρισε «τεράστια ήττα» για τις δυνάμεις του. Η πιο γνωστή απώλεια της Μάχης της Βαρσοβίας ήταν ο καθολικός ιερέας π. Ιγνάτιος Σκορούπκα (Ignacy Skorupka, 1893-1920), ο οποίος ήταν στρατιωτικός εφημέριος στον πολωνικό στρατό. 

Ο Ignacy Jan Skorupka γεννήθηκε στις 31 Ιουλίου 1893 στη Βαρσοβία. Σπούδασε θεολογία στην Βαρσοβία και μετά στην Αγία Πετρούπολη και το 1916 χειροτονήθηκε ιερέας. Από το φθινόπωρο του 1919, άρχισε να λειτουργεί στην Βαρσοβία. Στις αρχές Ιουλίου του 1920 και ενώ μαινόταν ο πολωνο–σοβιετικός πόλεμος, προσφέρθηκε εθελοντικά ως στρατιωτικός εφημέριος του Πολωνικού Στρατού και εντάχθηκε στο 236ο Σύνταγμα Πεζικού του Εθελοντικού Στρατού. 

Το βράδυ της 14ης Αυγούστου σκοτώθηκε στη μάχη της Οσσόβ κατά τη διάρκεια της πολωνικής αντεπίθεσης, που ήταν μέρος της Μάχης της Βαρσοβίας. Υπάρχουν δύο διαφορετικές αφηγήσεις για τον θάνατό του. Σύμφωνα με την μία, τραυματίστηκε θανάσιμα από πυρά Μπολσεβίκων ενώ τελούσε ευχέλαιο σε έναν πληγωμένο Πολωνό στρατιώτη, ενώ σύμφωνα με την άλλη, που είναι και η πιο δημοφιλής, σκοτώθηκε ενώ ενθάρρυνε τους στρατιώτες να πραγματοποιήσουν έφοδο κατά των μπολσεβίκων, οδηγώντας τους στην επίθεση με έναν Σταυρό στα χέρια του. Η παρακάτω σκηνή είναι από την ταινία «η Μάχη της Βαρσοβίας 1920», πολωνική ταινία του 2011. 

 
Μια μέρα αργότερα η σορός του μεταφέρθηκε σε εκκλησία στη Βαρσοβία και στην κηδεία του, που έγινε με κρατικές δαπάνες, συμμετείχαν κυβερνητικές και στρατιωτικές αρχές, ενώ του απονεμήθηκε ο Ασημένιος Σταυρός Virtuti Militari. Ο θάνατός του χρησιμοποιήθηκε από τους αντιπάλους του Πολωνού στρατιωτικού διοικητή και αρχηγού Γιούζεφ Πιουσούντσκι, (Józef Klemens Piłsudski, 1867 - 1935), αρχιτέκτονα της πολωνικής στρατηγικής που οδήγησε στη νίκη στη Βαρσοβία, καθώς οι αντίπαλοί του χαρακτήρισαν τη μάχη "Θαύμα του Βιστούλα" και απέδωσαν την πολωνική νίκη σε μια σειρά από αιτίες, μέχρι και τη θεϊκή παρέμβαση, και ο μαρτυρικός θάνατος του Σκορούπκα έγινε μέρος της προσπάθειάς τους να ελαχιστοποιήσουν τη φήμη του Πισούντσκι. Το μνημείο που ανεγέρθηκε το 1930 στην Βαρσοβία, στην μνήμη του καταστράφηκε μετά το 1945 από τους κομμουνιστές και ανοικοδομήθηκε μετά την κατάρρευση του κομμουνισμού το 1989. 

 ΚΟ / από εδώ κι εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου