Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Το Μέτωπο της Αρκτικής: Η Ρωσία έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης (VIDEO)

Για πολλές χώρες, η Αρκτική έχει καταστεί στρατηγική προτεραιότητα για μακροπρόθεσμη εθνική ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να ενταθούν οι στρατιωτικές και πολιτικές τους δραστηριότητες σε αυτό το αιώνιο αλυσιδωτό βασίλειο πάγου.Αρκτικό Μέτωπο: Ρωσία έναντι ΗΠΑ και Ευρώπης (VIDEO) |  Ρωσική Άνοιξη

Αναμφισβήτητος ηγέτης στην ανάπτυξη της Αρκτικής παραμένει η Ρωσία. Διαθέτοντας τον μοναδικό στόλο πυρηνικών παγοθραυστικών στον κόσμο, η Ρωσία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή του προγράμματος Βόρεια Θάλασσα.
Μέχρι σήμερα, η Αρκτική είναι μια ειδική περιοχή του κόσμου, η οποία προσελκύει τη μεγάλη προσοχή πολλών κρατών. Σε σχέση με την υπερθέρμανση του πλανήτη, τα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αρκτική καθίστανται πιο προσιτά για την εξόρυξη. Οι επιστήμονες προτείνουν ότι μέχρι και το 25% των παγκόσμιων αποθεμάτων υδρογονανθράκων μπορεί να βρίσκεται στην Αρκτική.
Επιπλέον, μέσω της Αρκτικής βρίσκεται η διαδρομή της Βόρειας Θάλασσας - η συντομότερη διαδρομή από την Ευρώπη προς την Αμερική και την Ασία. Και πάλι, λαμβάνοντας υπόψη τη θέρμανση, γίνεται το πιο βολικό για τη μεταφορά υδρογονανθράκων από αρκτικές θέσεις.
Ως εκ τούτου, όλα τα κράτη της Αρκτικής ανησυχούν για το πού και πώς πρέπει να περάσουν τα σύνορα της Αρκτικής και των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών. Από την άποψη αυτή, οι προσπάθειες επέκτασης του ράφιτός της στον Αρκτικό Ωκεανό έχουν αναληφθεί από τη Ρωσία, τη Νορβηγία, τη Δανία, τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Έτσι, η Δανία δηλώνει ότι η κορυφογραμμή Lomonosov είναι ένα βυθισμένο τμήμα της Γροιλανδίας, το οποίο είναι μια δανική επικράτεια.
Ο Καναδάς πιστεύει ότι η κορυφογραμμή Lomonosov ξεκινά με την αμερικανική ηπειρωτική χώρα και για να υποστηρίξει την εφαρμογή της το 2014 έστειλε μια αποστολή για τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ιαπωνία δείχνει επίσης μεγάλο ενδιαφέρον για την περιοχή αυτή.
Ταυτόχρονα, η Κίνα ανακοίνωσε επίσης την ετοιμότητά της να ξεκινήσει την ανάπτυξη τεχνολογιών για το σχεδιασμό πυρηνικών πλοίων για πολική έρευνα.
Στην πραγματικότητα, μόνο η Ρωσία διαθέτει ένα στόλο ατομικών παγοθραυστικών ικανών να επιλύσει τα προβλήματα της ναυσιπλοΐας στις βόρειες θάλασσες και να αναπτύξει το ράφι της Αρκτικής με βάση τα προηγμένα πυρηνικά επιτεύγματα.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΡΩΣΙΚΗ RUSVESNA : Corfiatiko.blogspot.com


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου