Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

«Η ώρα της Αυγής της Τουρκίας»: Ο Ερντογάν ανακοινώνει την κατασκευή της Ανταρκτικής Βάσης.

Τουρκικές ερευνητικές ομάδες επισκέφθηκαν την Ανταρκτική τρεις φορές τα τελευταία δύο χρόνια σε μια προσπάθεια που η Άγκυρα ελπίζει ότι θα καταστήσει την Τουρκία σημαντική επιστημονική δύναμη.Ανταρκτική
Η Τουρκία θα συμμετάσχει μαζί με άλλες 30 χώρες όταν ανοίξει επίσημα το δικό της ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική το 2019, έγραψε ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον επίσημο λογαριασμό του στο Twitter.
"Το 2019 θα δημιουργήσουμε έναν ερευνητικό σταθμό στην Ανταρκτική, ο οποίος μέσω αυτού του σταθμού θα ενταχθεί στη νικηφόρα ομάδα των 30 χωρών που ήδη έχουν παρουσία εκεί, είναι η εποχή του παγκόσμιου οράματος, είναι η εποχή της αυγής της Τουρκίας ! " έγραψε Ο Ερντογάν.
Η Τουρκία υπογράφει τη Συνθήκη της Ανταρκτικής του 1959, υποχρεώνοντας τα έθνη να ασχοληθούν μόνο με την  επιστημονική δραστηριότητα σε αυτή τη νότια πολική ζώνη. Πάνω από 50 χώρες είναι συμβαλλόμενα μέρη στη συνθήκη, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Αργεντινή και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Περίπου δύο δωδεκάδες πολιτείες διατηρούν περίπου 90 μόνιμους ή εποχιακούς ερευνητικούς σταθμούς στην περιοχή.
Την περασμένη εβδομάδα, τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι η Τουρκική Βάση Επιστημονικής Έρευνας θα βρίσκεται στο νησί Horseshoe Island, το έδαφος που εξωθεί από την Ανταρκτική στην κατεύθυνση της Νότιας Αμερικής. Οι ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης αναμένεται να προεδρεύσουν του έργου και να μελετήσουν προβλήματα όπως η κλιματική αλλαγή.
Οι Τούρκοι επιστήμονες πραγματοποίησαν την πρώτη επίσκεψή τους στην Ανταρκτική το 2017. πραγματοποιήθηκαν δύο επισκέψεις παρακολούθησης, μεταξύ των οποίων και μία που ολοκληρώθηκε τον Φεβρουάριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου