Πέμπτη 28 Ιουνίου 2018

Μετά από 50 χρόνια "ανακάλυψαν" ότι η συγγραφέας της σειράς «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» ήταν «ρατσίστρια»

Το όνομα της Laura Ingalls Wilder (Λόρα Ίνγκαλς Ουάιλντερ) της συγγραφέως της παγκοσμίως γνωστής σειράς βιβλίων (που έγινε πετυχημένη τηλεοπτική σειρά) «Το Μικρό Σπίτι στο Λιβάδι» ("Little House on the Prairie"), αφαιρέθηκε από ένα αναγνωρισμένο λογοτεχνικό βραβείο εξαιτίας θεμάτων που μερικοί περιγράφουν ως «ρατσιστικά».
Laura Ingalls Wilder (1867 - 1957)
 Παρά την τεράστια επιτυχία της ημιαυτοβιογραφικής σειράς, η American Library Association (ALA) με έδρα το Σικάγο αποφάσισε το Σαββατοκύριακο να ακυρώσει το μετάλλιο Wilder για την αριστεία στη παιδική λογοτεχνία, μια γνωστή διάκριση στον κόσμο της λογοτεχνίας για παιδιά.


Η διευθύντρια της ALA έχει την εμφάνιση που περιμένατε

"Τα έργα της αντικατοπτρίζουν τις απαρχαιωμένες πολιτιστικές συμπεριφορές απέναντι στους ιθαγενείς και τους ανθρώπους του χρώματος", ανέφερε δήλωση της Ένωσης.

Η διευθύντρια του Αμερικανικού Ινδιάνικου Κέντρου του Σικάγου, Heather Miller, δήλωσε ότι διάβαζε τα βιβλία κατά την παιδική ηλικία και δεν είδε την εθνότητα της να αντικατοπτρίζεται στις ιστορίες.

"Θα ήθελα να διαβάσω ξανά τα βιβλία", δήλωσε η Μίλερ. "Αλλά είναι επίσης σημαντικό να παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση για να εξηγήσουμε γιατί χρησιμοποιήθηκαν αυτά τα λόγια και τι συνέβαινε εκείνη την εποχή στην ιστορία".

Τα βιβλία, γραμμένα στη δεκαετία του 1930, περιλαμβάνουν τίτλους όπως το "The Long Winter" και "Farmer Boy".

Άνθρωποι από την Αυστραλία δήλωσαν σε εκπομπή του καναλιού CBS 2 ότι τα βιβλία επηρέασαν τη ζωή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

"Για μένα, είναι μόνο μια ιστορία με οικογένειες που ζουν όμορφα και εργάζονται μαζί", δήλωσε η Louise Tait από την Μελβούρνη.

Η ιστορία της οικογένειας Ίνγκαλς εκτυλίσσεται στο αγρόκτημα Γουόλνατ Γκρόουβ στη Μινεσότα την περίοδο του 1800. Ο Τσαρλς με την αγαπημένη του γυναίκα Καρολάιν και τις τέσσερις κόρες τους, ζουν σε μία ξύλινη καλύβα και παρά τις κακουχίες και τη φτώχεια είναι ευτυχισμένοι. Κεντρικός ήρωας της υπόθεσης είναι η Λόρα, η δεύτερη κόρη της οικογένειας , η οποία στην πραγματικότητα ήταν η συγγραφέας των βιβλίων....

Η ALA γνωρίζει ότι τα βιβλία έχουν πολύ νόημα για πολλούς αναγνώστες και είπε ότι δεν ζητούν λογοκρισία - απλά μια κατανόηση των εποχών που αντικατοπτρίζονται στις ιστορίες.


ΚΟ / πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου