«Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα μπορούσαν να βάλουν σε κίνδυνο την εθνική ταυτότητα των "Μακεδόνων", την ιδιομορφία του "Μακεδονικού" έθνους και της "Μακεδονικής" γλώσσας».

Αυτό δήλωσε ο Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος – όπως είχε προαναγγείλει – δεν υπέγραψε τη συμφωνία Ελλάδας – Σκοπίων.
Ο Πρόεδρος των Σκοπίων χαρακτήρισε τη συμφωνία «εγκληματική», ενώ απείλησε ευθέως τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ με φυλάκιση.
Τι είπε ο Ιβάνοφ
  • Ακολουθώντας το Άρθρο 75 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αποφάσισα να μην υπογράψω το Διάταγμα για την επικύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την επίλυση των διαφορών που περιγράφονται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ 817 (1993) και 845 (1993) , για τον τερματισμό της ισχύος της ενδιάμεσης συμφωνίας του 1995 και για την εγκαθίδρυση στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσα στα δυο μέρη, που υιοθετήθηκε από το Κοινοβούλιο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας στις 20 Ιουνίου
  • Δεν έχω την λαϊκή εντολή να υπογράψω το διάταγμα για την επικύρωση του νόμου και κατά συνέπεια και της συμφωνίας. Ένας από τους πυλώνες της πολιτικής μου στο εκλογικό πρόγραμμα το 2014 είναι ότι “δεν αποδέχομαι την αλλαγή του Συντάγματος για να αλλάξω το συνταγματικό όνομα. Δεν δέχομαι ιδέες ή προτάσεις που θα έθεταν σε κίνδυνο τη μακεδονική εθνική ταυτότητα, την ιδιαιτερότητα της το Μακεδονικό έθνος, τη μακεδονική γλώσσα και το μακεδονικό μοντέλο συνύπαρξης. Στις προεδρικές εκλογές, 534.910 πολίτες ψήφισαν υπέρ αυτού του εκλογικού προγράμματος και με εξέλεξαν Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Μακεδονίας”.
  • Η συμφωνία υπερβαίνει το πεδίο εφαρμογής των ψηφισμάτων 817 (1993) και 845 (1993) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, διότι μιλούν για «διαφορά ως προς το όνομα του κράτους» και όχι για «διαφορές» όπως δηλώνει η εν λόγω συμφωνία. Η συμφωνία είναι αντισυνταγματική και δεν έχει κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα. Σύμφωνα με το άρθρο 118 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, οι διεθνείς συμφωνίες που έχουν κυρωθεί σύμφωνα με το Σύνταγμα αποτελούν μέρος της εσωτερικής έννομης τάξης. Ο νόμος περί επικύρωσης της συμφωνίας δεν είναι σύμφωνος με τα άρθρα 51, 118 και 119 του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας.
  • Η συμφωνία φέρνει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε θέση υποταγής και εξάρτησης από άλλη χώρα, δηλαδή την Ελληνική Δημοκρατία. Σύμφωνα με το άρθρο 308 του Ποινικού Κώδικα, “ένας πολίτης ο οποίος θα φέρει τη Δημοκρατία της Μακεδονίας σε κατάσταση υποταγής ή εξάρτησης από άλλο κράτος, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον πέντε ετών. Η νομιμοποίηση αυτής της συμφωνίας δημιουργεί νομικές συνέπειες που αποτελούν τη βάση για ένα έγκλημα.
Τι γίνεται μετά την άρνηση Ιβάνοφ
Υπενθυμίζεται πως από τη στιγμή που ο Ιβάνοφ επιστρέφει τη συμφωνία στο σκοπιανικό κοινοβούλιο, θα πρέπει αν ψηφιστεί εκ νέου με απόλυτη πλειοψηφία.
Εάν συμβεί αυτό, όπως αναμένεται, τότε είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει, βάσει Συντάγματος.
Ετοιμάζει «καθαίρεση» ο Ζάεφ
Ο Ζόραν Ζάεφ σε εξεπλάγη με την κίνηση αυτή του Ιβάνοφ, αφού ο Πρόεδρος των Σκοπίων είχε από την πρώτη στιγμή κρατήσει σκληροπυρηνική στάση κατά της συμφωνίας.
Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην σερβική εφημερίδα Politika, είχε στείλει σαφές μήνυμα στον Ιβάνοφ: «Η ετυμηγορία του λαού θα πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους, από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, από την αντιπολίτευση, όπως και από την κυβέρνηση. Βεβαίως, αν λάβουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών, θα εκπληρώσουμε το πολιτικό μας καθήκον ως εξουσία και αυτό είναι η υλοποίηση της βούλησης του λαού. Αν αυτό προϋποθέτει ότι, ως κοινοβουλευτική πλειοψηφία, πρέπει να κινήσουμε τη διαδικασία καθαίρεσης του προέδρου Ιβάνοφ, τότε θα το πράξουμε, τηρώντας πάντα τις προβλεπόμενες από το σύνταγμα και τους νόμους διαδικασίες».
Στη χθεσινή συνέντευξή στο ITV είπε μάλιστα πως οι νομικές υπηρεσίες του κράτους εργάζονται για το ενδεχόμενο να μην υπογράψει ο Πρόεδρος της χώρας, Ιβανόφ, την κύρωση της συμφωνίας από την Βουλή της χώρας.
star.gr