Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

Οι όροι Χαμάς σε Ισραήλ για κατασκευή λιμανιού στη Κύπρο.

Η Χαμάς δεν θα δεχθεί πρόταση του Ισραήλ για τη δημιουργία θαλάσσιου λιμανιού στην Κύπρο για να εξυπηρετήσει τη Λωρίδα της Γάζας, εκτός εάν η Ιερουσαλήμ αποδεχτεί  τα αιτήματά της για απελευθέρωση δεκάδων μελών της,, ανέφερε την Τρίτη ο ισραηλινός τηλεοπτικός σταθμός Hadashot .

Όπως αναφέρει η Times of Israel, το σχέδιο για κατασκευή λιμανιού, το οποίο αναφέρθηκε ότι εξετάζεται στο Ισραήλ για να γίνει στη Κύπρο, αποσκοπεί στη βελτίωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα, ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη ηλεκτρισμού, πόσιμου νερού και τροφίμων. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα εξαρτηθεί από τη Χαμάς που θα επιστρέψει στο Ισραήλ δύο από τους πολίτες της και τα τις σορούς στρατιωτών του IDF που κατέχει.
Ωστόσο, σύμφωνα με το Hadashot, ανώτεροι αξιωματούχοι της Χαμάς λένε ότι προϋπόθεση για συνομιλίες σχετικά με μια συμφωνία οποιουδήποτε είδους είναι η απελευθέρωση περισσότερων από 50 φυλακισμένων  μελών  - που  απελευθερώθηκαν σε μια ανταλλαγή κρατουμένων το 2011 και το 2014  ξανασυνελήφθησαν  για τη δολοφονία τριών Ισραηλινοί έφηβοι στη Δυτική Όχθη.
«Μόνο μετά την απελευθέρωση των κρατουμένων η Χαμάς θα συμφωνήσει στις διαπραγματεύσεις για τους Ισραηλινούς που κατέχει - και πιθανόν να απαιτήσει την απελευθέρωση και άλλων κρατουμένων», αναφέρει η Times of Israel.
«Δεν μπορώ να επιβεβαιώσω ή να αρνηθώ τη συμφωνία», δήλωσε ο Abdl Al-lateef Qanou, εκπρόσωπος της Χαμάς, στην Media Line. «Ήμασταν ενημερωμένοι γι 'αυτό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά χρειάζομαι μια επίσημη προσφορά από την [ισραηλινή] κυβέρνηση για να αποκαλύψω την επίσημη θέση μου. Αν συμβεί αυτό, πρέπει πρώτα να μελετήσουμε και στη συνέχεια να απαντήσουμε".
Ο κ. Dahoud Shihab, ένας εκπρόσωπος του Ισλαμικού Τζιχάντ, αποκάλυψε στη Media Line ότι "μέχρι τώρα τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν δεν είναι ξεκάθαρα ή συγκεκριμένα. Αλλά σε γενικό πλαίσιο, συνέχισε,  ο τερματισμός της τρομοκρατικής επιθετικότητας  υπό τη μορφή αποκλεισμού  είναι μια παλαιστινιακή  απαίτηση  και νόμιμου δικαιώματος του παλαιστινιακού λαού ".
Ο Shihab δήλωσε επίσης ότι αν το Ισραήλ επιμείνει να συζητήσει την τύχη των αγνοουμένων στρατιωτών και πολιτών στη Γάζα, πρέπει να θυμάται ότι υπάρχουν "τεράστιοι αριθμοί μελών της παλαιστινιακής αντίστασης στις ισραηλινές φυλακές".
Το Ισραηλινό Channel 10 ανέφερε την Τρίτη ότι το Ισραήλ έχει στείλει μηνύματα μέσω διεθνών διαμεσολαβητών λέγοντας στη Χαμάς ότι είναι έτοιμο να κλείσει μια γρήγορη συμφωνία για την επιστροφή των αμάχων και των στρατιωτών που κατέχει η τρομοκρατική ομάδα, αλλά ότι δεν θα δεχτεί καμία προϋπόθεση.
Το Hadashot δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Mahmoud Abbas αντιτίθεται στο σχέδιο κατασκευής λιμανιού, ζητώντας όπως η κατάσταση της Γάζας να αντιμετωπιστεί ως μέρος μιας ευρύτερης διπλωματικής λύσης στη σύγκρουση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Ισραήλ σχεδιάζει να προωθήσει το σχέδιο απευθείας στο κοινό στη Γάζα, παρακάμπτοντας τη Χαμάς ως έναν τρόπο να πιέσει την τρομοκρατική ομάδα, η οποία θα ήταν δύσκολο να εξηγήσει στη διεθνή κοινότητα και στους Παλαιστίνιους γιατί δεν δέχθηκε την πρόταση.

Υπενθυμίζεται ότι η Λευκωσία είπε πως δεν υπάρχει τελική συμφωνία για την ισραηλινή πρόταση αλλά εξετάζεται συγκεκριμένο ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου