Τετάρτη 28 Μαΐου 2014

Βεργίνης για συντάξεις ΟΓΑ: Υπομονή, βρισκόμαστε στην τελική ευθεία.


- Δίκαιη και βιώσιμη λύση από τον διοικητή του ΟΓΑ για επαναφορά των συντάξεων στους ομογενείς

Θετικό και ελπιδοφόρο είναι το κλίμα που επικρατεί στον ΟΓΑ σχετικά με την επαναφορά των συντάξεων που λάμβαναν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες από την Βόρειο Ηπειρο και τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Aftonomi.gr μέχρι στιγμής γίνονται προσπάθειες σε όλα τα επίπεδα για να βρεθεί η "χρυσή τομή" ούτος ώστε να κατατεθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη Βουλή σχετική νομοθετική ρύθμιση. Εξάλλου το θέμα πλέον έχει φθάσει στο ανώτατο επίπεδο στον ίδιο τον προθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και σύμφωνα με πηγές αναμένεται να έχει αναδρομική ισχύ από 1η Ιουνίου 2014.
Ήδη έχει γίνει δεκτή από το υπουργείο Εργασίας η πρόταση του διοικητή του οργανισμού κ. Ξενοφών Βεργίνη ο οποίος μιλώντας στην Aftonomi.gr δήλωσε πως το θέμα βρίσκεται στην τελική ευθεία και πως χρειάζεται λίγη ακόμη υπομονή καθώς γίνονται προπάθειες ούτος ώστε να μπορέσουν να λάβουν την σύνταξη ΟΓΑ και τα δύο μέλη της οικογενείας διότι όπως τόνισε είναι άδικο για ένα ποσό των 200 περίπου ευρώ πάνω από το επιτρεπτό όριο να κόβεται εξολοκλήρου η δεύτερη σύνταξη.

Παράλληλα έκανε κάποιες διευκρινίσεις για τις σημαντικές βελτιώσεις του νόμου 4093/2012 που προωθούνται αναφορικά με τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούν οι ανασφάλιστοι υπερήλικες ομογενείς για να μπορούν πλέον να λαμβάνουν την πενιχρή αυτή σύνταξη.
«Πρώτον, ο νόμος 4093 μεταξύ άλλων προϋποθέτει 20ετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή στην Ελλάδα για να μπορεί κάποιος ανασφάλιστος υπερήλικας από την Βόρειο Ήπειρο να λαμβάνει την σύνταξη του ΟΓΑ. Δεύτερον, να μην απορρέει άσκηση δικαιώματος για να πάρει σύνταξη από οποιοδήποτε ταμείο και από οποιαδήποτε πηγή, που σημαίνει ότι ακόμη κι αν έχει δικαίωμα να πάρει από άλλου, έστω κι αν δεν έχει ασκήσει αυτό το δικαίωμα, απαγορεύεται σε μένα να του δώσω σύνταξη σήμερα με αυτό το νόμο» δήλωσε ο διοικητής του ΟΓΑ κ. Ξενοφών Βεργίνης στον δημοσιογράφο του Aftonomi.gr, Γιώργο Αθανασίου, εξηγώντας πως τα δύο αυτά βασικά κριτήρια καθορίζουν αυτή την στιγμή τους ελάχιστους δικαιούχους του μικρού αυτού βοηθήματος.

«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε αυτή την στιγμή είναι να αλλάξουμε την προϋπόθεση μόνιμης και νόμιμης διαμονής στην Ελλάδα από 20 χρόνια σε 10 χρόνια» συμπλήρωσε ο κ. Βεργίνης εξηγώντας πως ως αποδεικτικό μόνιμης και νόμιμης διαμονής θα λαμβάνεται η ταυτότητα ομογενούς καθώς και κάποια σχετική βεβαίωση από τα οικεία πρόσωπα που τους φιλοξενούν στην Ελλάδα και που στην πλειονότητα των περιπτώσεων είναι τα παιδιά τους μιας και η μικρή αυτή σύνταξη δεν φτάνει για να πληρώνουν ενοίκια, φάρμακα και να αυτοσυντηρούνται.
Όσων αφορά το τεκμαρτό εισόδημα ιδιοκατοίκησης που αυτή την στιγμή κυμαίνεται μέχρι τα 60 τετραγωνικά, η πρόταση που έχει γίνει είναι να υπάρξει απαλλαγή για τους ανασφάλιστους υπερήλικες που έχουν σπίτια μέχρι 80 τετραγωνικά, εξήγησε ο ίδιος.
«Η επαναφορά της σύνταξης θα γίνεται με μια απλή αίτηση προς τις υπηρεσίες του ΟΓΑ κι έπειτα από την σχετική εξέταση των δικαιολογητικών που έχει ήδη καταθέσει θα προχωράει η διαδικασία επαναχορήγησης, ενώ σε περίπτωση που χρειαστούν συμπληρωματικά στοιχεία θα καλούνται να τα προσκομίσουν. Με αυτό τον τρόπο θα επανεξεταστούν κι όλες οι αιτήσεις που είχαν ήδη εγγραφή αλλά που δεν προλάβαμε να εξετάσουμε» υπογράμμισε.
Στο ερώτημα εάν θα μπορούν να λαμβάνουν και τα δυο μέλη της οικογενείας την σύνταξη ΟΓΑ ο κ. Βεργίνης διευκρίνισε πως ναι μεν ο νόμος λέει πως την δικαιούνται αλλά με την προϋπόθεση ότι δεν θα πρέπει και οι δυο να ξεπερνούν το ποσό των 8.640 ευρώ ετησίως και εάν υπερβαίνουν το ποσό αυτό -έστω και κατά 50 – 100 ευρώ- τότε αυτομάτως κόβεται η σύνταξη του ενός. Αυτό που προτείνει ο διοικητής του ΟΓΑ είναι αντί να κόβεται εξολοκλήρου η δεύτερη σύνταξη να υπάρξει μια μικρή μείωση της τάξεως των 200-300 ευρώ ετησίως ούτος ώστε να μην ξεπερνούν το όριο των 8.640 ευρώ. Από εκεί και πέρα θα υπάρχει και συμψηφισμός της σύνταξης ΟΓΑ με την σύνταξη που λαμβάνουν από την Αλβανία. 
Αναφορικά με τις συντάξεις οι οποίες διεκόπησαν λόγω διαφόρων καταγγελιών ο κ. Βεργίνης τόνισε πως θα επανεξεταστούν όλες με ιδιαίτερη προσοχή.
Τέλος, σχετικά με τα όσα ακούγονται για το αν δικαιούνται ή όχι και νοσοκομειακή περίθαλψη εκτός της φαρμακευτικής περίθαλψης ο διοικητής ξεκαθάρισε πως «σαφώς τα δικαιούνται και τα δύο, το όλο θέμα έχει δημιουργηθεί από την κακή και αυθαίρετη ερμηνεία του νόμου από ορισμένους ανταποκριτές του ΟΓΑ».    http://aftonomi.gr/politiki/item/3899-berginis-gia-syntakseis-oga-ypomoni-briskomaste-stin-teliki-eytheia.html

1 σχόλιο:

  1. αναδρομική ισχύ απο τοτε που την κόψατε πρέπει να έχει και οχι απο 1η Ιουνίου 2014.

    ΑπάντησηΔιαγραφή