Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Ποιοι πρέπει να υποβάλουν Ε9 μέχρι την Παρασκευή για να μην πληρώσουν πρόστιμο.


 Τον κατάλογο των προσώπων που υποχρεούνται να υποβάλουν το έντυπο Ε9 μέχρι την Παρασκευή υπενθυμίζει το υπουργείο Οικονομικών με σχετική ανακοίνωσή του προειδοποιώντας ότι όσοι δεν ανταποκριθούν στη φορολογική τους υποχρέωση, θα κληθούν να πληρώσουν πρόστιμο.
Ο προβληματισμός στο υπουργείο Οικονομικών από τη μειωμένη ανταπόκριση μόλις τέσσερις ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας είναι μεγάλος δεδομένου ότι από το περιεχόμενο των δηλώσεων που θα υποβληθούν φέτος –και σε συνδυασμό με τα στοιχεία που ήδη υπάρχουν στα αρχεία του υπουργείου Οικονομικών, θα καθοριστεί η φοροληγέα ύλη βάση της οποίας θα υπολογιστεί ο καινούργιος ενιαίος φόρος ακίνητης περιουσίας (ΕΝΦΙΑ).


Υπενθυμίζεται ότι υποχρέωση υποβολής Δήλωσης Ε9 για το έτος 2014 έχουν:
·        Όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην περιουσιακή τους κατάσταση εντός του έτους 2013, οι οποίες υπάρχουν και κατά την 1η Ιανουαρίου 2014.
·        Τα νομικά πρόσωπα, εφόσον τα ακίνητά τους εντάσσονται σε κάποια κατηγορία απαλλαγών ή μειώσεων του ΕΝ.Φ.Ι.Α., (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).
·        Τα φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν ακίνητα που απαλλάσσονται του φόρου ή για τα οποία προβλέπεται μείωση αυτού (άρθρα 3, 4 και 5 του ν.4223/2013).
·        Όσοι έχουν τακτοποιηθέντα ή νομιμοποιηθέντα ακίνητα ή ημιυπαίθριους χώρους, εφόσον αυτοί δεν έχουν αναγραφεί σε προηγούμενες δηλώσεις Ε9.
·        Όσοι έχουν κενά ημιτελή ακίνητα που δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ή ηλεκτροδοτούνται με εργοταξιακό ρεύμα, ανεξάρτητα αν τα έχουν ήδη δηλώσει, προκειμένου να τύχουν της προβλεπόμενης μείωσης στον ΕΝ.Φ.Ι.Α..
·        Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει σε φορέα της Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τη συναίνεση του φορέα.
·        Ο κάτοχος ακινήτου, που ανήκει στην ΕΤΑΔ ΑΕ και στην «Παράκτιο Αττικό Μέτωπο Α.Ε.», με τη συναίνεση των ως άνω εταιρειών.
·        Ο Ο.Τ.Α., για ακίνητο που έχει δεσμεύσει για οποιονδήποτε λόγο, για το χρονικό διάστημα κατά το οποίο εκκρεμεί η καταβολή σχετικής αποζημίωσης. Ο κάτοχος δεσμευμένου ακινήτου από ΟΤΑ, για το οποίο εκκρεμεί καταβολή αποζημίωσης, οφείλει να το αναγράψει και αυτός στο Ε9, και να σημειώσει ότι το ακίνητο είναι δεσμευμένο από ΟΤΑ και εκκρεμεί η καταβολή αποζημίωσης.
·        Ο εργολάβος, για να αναγράψει το εργολαβικό του αντάλλαγμα, εφόσον έχουν παρέλθει 4 χρόνια από την έναρξη ανέγερσης της οικοδομής ή και πριν την παρέλευση της τετραετίας εφόσον το εργολαβικό αντάλλαγμα έχει χρησιμοποιηθεί από αυτόν καθ’ οιονδήποτε τρόπο. Ο οικοπεδούχος για να διαγράψει το εργολαβικό αντάλλαγμα, σύμφωνα με τα ανωτέρω.    http://www.naftemporiki.gr/finance/story/812420/poioi-prepei-na-upobaloun-e9-mexri-tin-paraskeui-gia-na-min-plirosoun-prostimo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου