Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017

Έρχεται λύση με τα Σκόπια για το όνομα;

Σκόπια: Θετικές ενδείξεις από τη νέα κυβέρνηση αναφορικά με το θέμα της ονομασίας. Παράλληλα ο Γκρούεφσκι δηλώνει έτοιμος για “δίκαιη λύση”Επιβεβαιώνονται σύμφωνα με τις ενδείξεις οι πληροφορίες για στροφή των Σκοπίων, στο θέμα της ονομασίας προκειμένου να βρεθεί λύση με την Ελλάδα.Σκόπια

Η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ σε σχετικό δημοσίευμά της την Πέμπτη είχε αναφέρει ότι η νέα κυβέρνηση των Σκοπίων προετοιμάζει αυτή τη στροφή προκειμένου να επέλθει συμβιβασμός με την Ελλάδα και να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή τους στο NATO και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αυτές τις ενδείξεις επιβεβαιώνει και δημοσίευμα από το πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΤΑ στην γειτονική χώρα, υπό τον τίτλο «Ο Γκρούεφσκι μαλάκωσε για το όνομα, έτοιμος για “δίκαιη λύση”;».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα μιλώντας κατά τη διάρκεια της κοινοβουλευτικής συζήτησης επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης Ζάεφ, ο ηγέτης του VMRO-DPMNE, Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρθηκε σε “δίκαιη λύση” του θέματος της ονομασίας.«Η θέση για “δίκαιη λύση” στο ζήτημα του ονόματος, στην οποία αναφέρθηκε ο Γκρούεφσκι, αποκλίνει από τις μέχρι τώρα σκληρές θέσεις του VMRO-DPMNE, που συνοψίζονταν στην αρχή “δεν δίνουμε το όνομα” και μοιάζει να αναγγέλλει ετοιμότητα για συμβιβασμό εκ μέρους του κόμματος σχετικά με την διευθέτηση αυτού του ζητήματος», σχολιάζει το “META”.
Από την πλευρά του, το προσκείμενο στο SDSM εβδομαδιαίο περιοδικό “FOKUS”, χαρακτηρίζει ως “διαστροφικές” τις δηλώσεις για το θέμα του ονόματος και της ευρωπαϊκής και ευρωατλαντικής προοπτικής της π\ΠΓΔΜ, τις οποίες έκανε ο ηγέτης του VMRO-DPMNE κατά τη διάρκεια πρόσφατης περιοδείας του στην πόλη Ρέσεν.Γκρεμίζουν τα αγάλματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Ο νέος υπουργός Πολιτισμού της κυβερνήσεως Ζάεφ, κ. Ρόμπερτ Αλαγκιόζοφσκι, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο MAKFAX, κάνει ευθέως λόγο για απολύμανση του «μακεδονικού» πνεύματος από την ψευδοϊδεολογία πού εκπέμπει το σχέδιο Γκρούεφσκι Σκόπια 2014 και προαναγγέλλει εμμέσως το γκρέμισμα των κιτς αγαλμάτων και μνημείων πού έχουν ανεγερθεί από τον πρώην πρωθυπουργό.
Ο κ. Αλαγκιόζοφσκι τονίζει ότι προτεραιότης του ως υπουργός Πολιτισμού θα είναι ή διακοπή του παράφρονου σχεδίου «Σκόπια 2014» και ή υιοθέτηση νέου νόμου για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της ΠΓΔΜ και ή αποκομματικοποίηση των θεσμών στον τομέα του πολιτισμού .
Αναφερόμενος ειδικότερα στο σχέδιο «Σκόπια 2014» , ο κ. Αλαγκιόζοφσκι σημειώνει ότι «πρέπει να το διακόψουμε άμεσα, διότι σαν το κουτί τής Πανδώρας καθημερινώς μέσα στη νύκτα και το μαύρο σκοτάδι ξεφυτρώνουν νέα κιτς μνημεία, γλυπτά, περάσματα, κιονοστοιχίες, τα όποια, ενώ είναι περιττά, τα πληρώνουμε ακριβά».

Ο νέος Σκοπιανός υπουργός Πολιτισμού αποκαλύπτει, επίσης, αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, τις προθέσεις του για την αποκαθήλωση των αγαλμάτων του μεγαλοϊδεατισμού..
armynow.net

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.