Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023

"Τίτλοι τέλους" για το προπύργιο της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς- Ποταμός αίματος-Άρον-άρον στήνονται νοσοκομεία εκστρατείας λόγω τεράστιων απωλειών.

 Η μάχη στο Χαν Γιουνίς θα σημάνει κατά την εκτίμησή μας την εξόντωση των κύριων δυνάμεων της Χαμάς, η οποία μετά από αυτήν, δεν θα είναι σε θέση να προτάξει αποτελεσματική αντίσταση και έτσι θα περιοριστεί σε έναν ανταρτοπόλεμο μικρών εναπομεινάντων απομονωμένων θυλάκων της, στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι μάχες συνεχίζονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στη Λωρίδα της Γάζας, με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) να έχουν εστιάσει τις επιθέσεις τους στο προπύργιο της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς.

Ο Ισραηλινός Στρατός προελαύνει στο «κύριο προπύργιο» της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς

Σύμφωνα με Ισραηλινό ΜΜΕ , ο IDF ισχυρίζεται ότι η 98η Μεραρχία της συνεχίζει να προελαύνει στο Χαν Γιουνίς της νότιας Γάζας, το οποίο λέει ότι είναι ένα «κύριο οχυρό της Χαμάς», σκοτώνοντας δεκάδες στελέχη και καταστρέφοντας σήραγγες της.

Παράλληλα η 7η Τεθωρακισμένη Ταξιαρχία έχει εξαπολύσει επίθεση για να σπάσει τις γραμμές άμυνας της Χαμάς στη νότια Γάζα, χτυπώντας δεκάδες θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης.

Οι δυνάμεις  της εισέβαλαν σε ένα κύριο φυλάκιο που ανήκε στο τάγμα της Χαμάς Deir al-Balah, καταλαμβάνοντας όπλα και υλικό πληροφοριών.

Στρατεύματα της Ταξιαρχίας Πεζικού Givati, της 55ης Εφεδρικής Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών και της Εφεδρικής Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας Kiryati, έχουν περικυκλώσει το Khan Younis και πραγματοποιούν «στοχευμένες επιδρομές» κατά των τοποθεσιών της Χαμάς.

Σε μία από τις επιδρομές αυτές, τα στρατεύματα βρήκαν όπλα της Χαμάς σε ένα σχολείο, συμπεριλαμβανομένων εκτοξευτών ρουκετών, εκτοξευτών όλμων, εκρηκτικών μηχανισμών και άλλου εξοπλισμού.

 

Τα στρατεύματα της Ταξιαρχίας Kiryati κατέλαβαν επίσης ένα κέντρο διοίκησης της Χαμάς μέσα σε ένα τζαμί, όπου ήταν εγκλωβισμένοι αρκετοί τρομοκράτες, σύμφωνα με το IDF. 

Τέλος η Ταξιαρχία Καταδρομών έχει πραγματοποιήσει επιδρομές σε στόχους που αποκαλεί «κέντρα βάρους» της Χαμάς στο Χαν Γιουνίς, συμπεριλαμβανομένων των σπιτιών των στελεχών της. Μέσα στα σπίτια, τα στρατεύματα βρήκαν όπλα και υλικό πληροφοριών.

Εν μέσω των μαχών, ορισμένοι μαχητές της Χαμάς έχουν παραδοθεί στα στρατεύματα.


Το Ισραήλ ζητά τη δημιουργία περισσότερων νοσοκομείων εκστρατείας στη Γάζα.

Ο Yotam Shefer, επικεφαλής του τμήματος εξωτερικών σχέσεων της COGAT ανέφερε ότι η Ιερουσαλήμ συνεχίζει να ενθαρρύνει χώρες  και ανθρωπιστικές οργανώσεις να δημιουργήσουν νοσοκομεία πεδίου και πλωτά νοσοκομεία μέσα και γύρω από τη Γάζα για να περιθάλψουν τους χιλιάδες Παλαιστίνιους που τραυματίστηκαν στον πόλεμο 

Ο Σέφερ λέει ότι δύο νοσοκομεία εκστρατείας λειτουργούν επί του παρόντος στη Γάζα,  ένα από την κυβέρνηση της Ιορδανίας και ένα άλλο από την κυβέρνηση των Εμιράτων.

Προσωπικό από το Διεθνές Ιατρικό Σώμα που εδρεύει στις ΗΠΑ είναι καθ' οδόν προς τη Γάζα για να δημιουργήσει ένα τρίτο νοσοκομείο πεδίου και η COGAT βρίσκεται επίσης σε συνομιλίες με τον Ερυθρό Σταυρό και αρκετούς άλλους οργανισμούς για να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους, λέει ο Shefer.

Δύο νοσοκομειακά πλοία ελλιμενίστηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα ανοιχτά της ακτής El Arish της Αιγύπτου - ένα εστάλη από τη Γαλλία που έφτασε την περασμένη εβδομάδα και ένα από την Ιταλία που έφτασε αυτή την εβδομάδα.

Τεράστιες ζημιές σε ιστορικό τζαμί της Γάζας

 Τέλος νέα πλάνα δείχνουν την τεράστια έκταση των ζημιών στο ιστορικό τζαμί al-Omari στην πόλη της Γάζας.

Τα παλαιστινιακά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι το τζαμί έχει χτυπηθεί επανειλημμένα από ισραηλινά πυρά.

Το IDF δεν έχει σχολιάσει τέτοιους ισχυρισμούς.

 

 

Η σημασία του Χαν Γιουνίς.

Η μάχη στο Χαν Γιουνίς θα σημάνει κατά την εκτίμησή μας την εξόντωση των κύριων δυνάμεων της Χαμάς, η οποία μετά από αυτήν, δεν θα είναι σε θέση να προτάξει αποτελεσματική αντίσταση και έτσι θα περιοριστεί σε έναν ανταρτοπόλεμο μικρών εναπομεινάντων απομονωμένων θυλάκων της, στη Λωρίδα της Γάζας.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου