Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ισραηλινά ΜΜΕ: Ο αμερικανικός συνασπισμός κατά των Χούτι διαλύθηκε πριν ξεκινήσει.

 

Ο Rami Yitzhar, Ισραηλινός αναλυτής και αρχισυντάκτης της εβραϊκής ιστοσελίδας «News Israel», δήλωσε ότι η πολυεθνική πρωτοβουλία ασφαλείας που ανακοινώθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για το σχηματισμό διεθνούς συνασπισμού για την αντιμετώπιση των επιθέσεων της ομάδας Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, «μπορεί να διαλυθεί ακόμη και πριν ξεκινήσει τη δουλειά του»,  γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα επικαλούμενο την ισραηλινή ιστοσελίδα.

Σχετικά με τον λόγο της διάλυσης, ο Ισραηλινός αναλυτής πρόσθεσε ότι ο συνασπισμός, που περιλαμβάνει Βρετανία, Μπαχρέιν, Καναδά, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σεϋχέλλες και Ισπανία, αντιμετωπίζει αυξανόμενες δυσκολίες μετά την αποχώρηση της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από το συνασπισμό κατά των Χούτι, εκτός από την άρνηση της Ολλανδίας, της Νορβηγίας και της Δανίας να στείλουν τα πολεμικά πλοία τους στην περιοχή και αρκέστηκαν να στείλουν μόνο μερικούς από τους αξιωματικούς τους στην περιοχή του Αμερικανικού κέντρου διοίκησης στο Μπαχρέιν.

Ο Yitzhar διευκρινίζει ότι, στην πράξη, η αρένα επίθεσης κατά του θαλάσσιου εμπορίου που συνδέεται άμεσα ή έμμεσα με το Ισραήλ επεκτείνεται. Μάλιστα, το Σάββατο, πλοία ανατολικά της Υεμένης δέχθηκαν επίθεση και εικάζεται ότι πίσω από το χτύπημα βρίσκεται το Ιράν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκίνησαν την Επιχείρηση Prosperity Guardian αυτή την εβδομάδα, λέγοντας ότι περισσότερες από δώδεκα χώρες συμφώνησαν να συμμετάσχουν σε μια προσπάθεια που θα περιλαμβάνει κοινές περιπολίες στα ύδατα της Ερυθράς Θάλασσας κοντά στην Υεμένη.

Η αποχώρηση όμως σημαντικών χωρών από αυτήν εμμέσως υποδηλώνει της αποτυχία των Αμερικανών να συσπειρώσουν ευρωπαϊκές δυνάμεις σε ένα μέτωπο κατά των Χούτι της Υεμένης και ίσως κατά του Ιράν.

echedoros.blog

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου