Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ο τρόμος επιστρέφει! Ο γερμανικός Τύπος προειδοποιεί για τρομοκρατικές επιθέσεις σε Ισπανία, Αυστρία & Γερμανία- Οι ημερομηνίες με κόκκινο χρώμα.

 

Οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει από τις αρχές του μήνα για τον τεράστιο κίνδυνο.

Ο τρόμος επιστρέφει. Μάλλον είναι πάντα εδώ. Η εφημερίδα Bild αναφέρει ως στόχους θρησκευτικά κτίρια σε πόλεις όπως η Μαδρίτη και η Κολωνία. Ηδη οι Βρυξέλλες προειδοποίησαν στις αρχές του μήνα για έναν «τεράστιο κίνδυνο».

Υπάρχει ήδη προειδοποίηση για «τεράστιο κίνδυνο» πιθανών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα είχε πει η Επίτροπος Εσωτερικών, Ylva Johansson, με αφορμή την πόλωση που προκάλεσε η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

«Με τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επερχόμενη περίοδο των Χριστουγέννων υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως είδαμε πρόσφατα στο Παρίσι».

Τον περασμένο Οκτώβριο, στο Βέλγιο, σκοτώθηκε ο δράστης δύο δολοφονιών που σημειώθηκαν σε καφετέρια στη γειτονιά Schaarbeek των Βρυξελλών.

Τα θύματα ήταν δύο Σουηδοί που ταξίδεψαν στη βελγική πρωτεύουσα για να παρακολουθήσουν τον αγώνα Βέλγιο-Σουηδία για τα προκριματικά του Euro2024. Δράστης, που εντόπισαν οι αρχές, ήταν ένας 45χρονος Τυνήσιος ονόματι Abdesalem L., ο οποίος διέμενε παράνομα στις Βρυξέλλες.

Ως αποτέλεσμα αυτών των γεγονότων, σύμφωνα με την Bild, οι δυνάμεις ασφαλείας πολλών ευρωπαϊκών χωρών, «έλαβαν ενδείξεις ότι ένας ισλαμιστικός τρομοκρατικός πυρήνας μπορεί να θέλει να πραγματοποιήσει πολλές επιθέσεις στην Ευρώπη».

Οι ημερομηνίες με κόκκινο χρώμα.


Η προαναφερθείσα γερμανική εφημερίδα επικαλείται στις πληροφορίες της τις ημερομηνίες των Χριστουγέννων που σημειώνονται με κόκκινο χρώμα στο ημερολόγιο, όπως η παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα πάντα με τη γερμανική εφημερίδα, οι στόχοι θα μπορούσαν επίσης να περιλαμβάνουν εορτασμούς Χριστουγέννων και θρησκευτικά κτίρια στη Μαδρίτη και σε άλλες πόλεις όπως η Κολωνία (Γερμανία) και η Βιέννη (Αυστρία).

Το Tagesschau, το ειδησεογραφικό πρόγραμμα του τηλεοπτικού καναλιού Das Erste, δημοσίευσε τις έρευνες που έκαναν οι πράκτορες στην είσοδο του καθεδρικού ναού της Κολωνίας.

Αυτός ο καθολικός ναός, σε γοτθικό στυλ, έκλεισε τις πόρτες του μετά τη λειτουργία αυτό το Σάββατο, 23 Δεκεμβρίου. Τόσο οι πράκτορες όσο και τα αστυνομικά σκυλιά έψαχναν τις εγκαταστάσεις για πέντε ώρες. Το προαναφερθέν τηλεοπτικό δίκτυο εξήγησε ότι οι εξονυχιστικοί έλεγχοι ασφαλείας για την πρόσβαση σε αυτόν τον τόπο λατρείας θα παραμείνουν τουλάχιστον μέχρι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Μέτρα «ειδικής έντασης» στην Ισπανία.


Στην Ισπανία, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μέτρα «ειδικής έντασης» από τα Χριστούγεννα ως και στις 10 Ιανουαρίου. Ενίσχυση των μέτρων πρόληψης και προστασίας που περιλαμβάνονται στο επίπεδο 4 από 5 του αντιτρομοκρατικού συναγερμού (υψηλού κινδύνου) και το οποίο ισχύει από το 2015. Ενίσχυση της προστασίας που εφαρμόζεται σε διάφορους δημόσιους χώρους όπως συγκοινωνίες, χώρους λατρείας, εκδηλώσεις αναψυχής ή ψυχαγωγίας.

Ο πίνακας αξιολόγησης τρομοκρατικών απειλών, υπό την προεδρία του υπουργού Fernando Grande-Marlaska, έδωσε το πράσινο φως για την έγκριση του σχεδίου πριν από μέρες. Η επιχειρησιακή ενίσχυση θα διατηρηθεί σε όλη την εθνική επικράτεια για 24 ώρες την περίοδο που αναφέρεται παραπάνω. Στη Μαδρίτη, συνολικά 800 αστυνομικοί της Εθνικής Αστυνομίας θα διασφαλίσουν την ασφάλεια στην πρωτεύουσα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων.

Στην περίπτωση της Αυστρίας, τρία άτομα από ισλαμιστικούς κύκλους έχουν ήδη συλληφθεί λόγω πληροφοριών για πιθανές τρομοκρατικές επιθέσεις γύρω στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό σταθμό ORF. Παρά τις συλλήψεις αυτές, οι αυστριακές αρχές ανέφεραν ότι, «προς το παρόν, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι επίκειται επίθεση στη Βιέννη».

Ομοίως, προχώρησαν σε έρευνες στα σπίτια των τριών συλληφθέντων που μεταφέρθηκαν στις φυλακές Βιέννης-Γιόζεφσταντ. Οι αρχές της Βιέννης επιβεβαίωσαν επίσης ότι οι έλεγχοι ασφαλείας θα επεκταθούν και στις χριστουγεννιάτικες αγορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια πρόταση που περιελάμβανε επιπλέον 30 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία των χώρων λατρείας σε ολόκληρη την ΕΕ, εν μέσω φόβων ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι επιθέσεων.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ 2019 και 2021, 29 τζιχαντιστικές ή ακροδεξιές συνωμοσίες ματαιώθηκαν στην ΕΕ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ πριν από δύο χρόνια σημειώθηκαν 15 τρομοκρατικά περιστατικά σε έδαφος της ΕΕ. Εκείνοι με τον μεγαλύτερο αριθμό συλλήψεων είναι τζιχαντιστές ή θρησκευτικά κίνητρα. Με αριθμούς, το 2016 ήταν η χρονιά που σημειώθηκαν οι περισσότερες συλλήψεις, συνολικά 768. 

primenews.press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου