Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2023

Επιβεβαίωση Pentapostagma.gr- Εν μέσω εξέγερσης στην Σερβία ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων θεωρεί ότι ήρθε η ώρα για ανεξαρτησία.

 Ενώ χιλιάδες διαδηλωτές επιτίθενται στον Βούτσις και το Βελιγράδι έχει πάρει "φωτιά" ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων προλογίζει ουσιαστικά πόλεμο στην περιοχή μας με βοήθεια από την Μόσχα-Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει απόσχιση από την Βοσνία με την βοήθεια του Πούτιν.

Μία εβδομάδα μετά τις βουλευτικές και δημοτικές εκλογές στην Σερβία, και  χιλιάδες διαδηλωτές, επιμένουν με έντονες και άγριες διαμαρτυρίες για το αποτέλεσμα, καθώς το Βελιγράδι έχει πάρει "φωτιά", η οποία δεν γνωρίζουμε που θα καταλήξει τελικά.

Την ίδια ακριβώς στιγμή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σέρπσκα  ( Σερβοβόσνιοι) Μίλοραντ Ντόντικ, αποκάλυψε ότι διάγουμε περίοδο ανακατατάξεων στα Βαλκάνια, (πρόσφατα Γερμανός Στρατηγός έκρουσε κώδωνα κινδύνου για την κατάσταση ασφαλείας στο Κοσσυφοπέδιο χειροτερεύει επικίνδυνα).

Η Βοσνία σε πορεία ανάφλεξης στα Βαλκάνια

Ο Ντόντικ χθες έριξε μια μεγάλη βόμβα λέγοντας ότι πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανεξάρτητη Σερβοβοσνιακή οντότητα στην Βοσνία.

Την είδηση επιβεβαίωσε και το σερβικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug, και το αναφέρουμε εδώ και δύο χρόνια από το pentapostasma.gr ευρέως για πιθανή ανάφλεξη στα Βαλκάνια.

"Αν δεν ήταν οι ξένοι, θα το είχαμε κάνει εδώ και πολύ καιρό. Έχουν ένα οπλοστάσιο από διάφορες απειλές με τις οποίες μας πιέζουν. Δεν θέλω να εκθέσω κανέναν σε αυτό.

Δεν θέλω να εκθέσω το λαό σε κάθε είδους αποσταθεροποίηση, και γι' αυτό λέω επίμονα ότι η μόνη λύση για τον σερβικό λαό εδώ είναι μια ανεξάρτητη  Δημοκρατία της Σέρπσκα», δήλωσε ο Ντόντικ, σε συνέντευξη για την ιστοσελίδα Banjaluka.net.

 Ο ίδιος δήλωσε ότι, «οι μουσουλμάνοι πιστεύουν ότι είναι οι ιδιοκτήτες ολόκληρης της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, αλλά  πρέπει να ξυπνήσουν από αυτό το όνειρο και να δουν ότι δεν είναι”.

"Δεν πιστεύουμε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, δεν αγαπάμε τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Αυτή είναι η υποχρέωσή μας. Θα προτιμούσα, μόλις παρουσιαστεί η ευκαιρία, η Δημοκρατία Σέρπσκα να αποχωρήσει από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δεν θέλουμε πόλεμο, εμείς δεν θέλουμε συγκρούσεις, δεν πρέπει να χαθεί ανθρώπινη ζωή για πολιτικές ιδέες, αλλά δεν μπορούμε να ζήσουμε στην Βοσνία ορθολογικά, ρεαλιστικά και οικονομικά», είπε ο Ντόντικ.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης επεσήμανε ότι "η ανεξαρτησία της της Δημοκρατίας της Σέρπσκα μπορεί να συζητείται για μερικά ακόμη χρόνια, αλλά η ανεξαρτησία θα συμβεί”.

Ο Ντόντικ ανέφερε επίσης, ότι "σε επίπεδο Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, η Σέρπσκα αποτυγχάνει να πετύχει αυτό που θέλει και  ότι δεν μπορούν να επιτευχθούν συστημικές λύσεις επειδή δεν υπάρχει συμφωνία".

Εκτίμησε ότι οι γεωπολιτικές συνθήκες έχουν αλλάξει σημαντικά και ότι η Δημοκρατία Σέρπσκα δεν είχε ποτέ περισσότερους φίλους, επικαλούμενος τον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν και τον Σλοβάκο πρωθυπουργό Ρόμπερτ Φιτζ.

Ο Σερβοβόσνιος πολιτικός, επεσήμανε ότι οι Σερβοβόσνιοι χρειάζονται την υποστήριξη χωρών όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ουγγαρία, η Σερβία, η Σλοβακία και πολλές άλλες χώρες.

"Νομίζω ότι καταφέραμε να οικοδομήσουμε  μια καλή σχέση με τον πρόεδρο της Τουρκίας και ότι έχουμε κατανόηση από  αυτή την άποψη”, κατέληξε ο ίδιος.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει απόσχιση από την Βοσνία με την βοήθεια του Πούτιν.

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.  

Πριν ένα χρόνο Αμερικανός αξιωματούχος του State Department είχε αναφέρει: “Οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να κρατήσουν τη Βοσνία ώστε να μην «πέσει στον γκρεμό» εν μέσω αποσχιστικών απειλών από Σέρβους εθνικιστές και διερευνούν κυρώσεις μεταξύ άλλων επιλογών”.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.

Σε έκθεση της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βουλγαρίας, είχε αναφερθεί ότι "Ρώσοι πράκτορες προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τα Βαλκάνια", με σαφή κατεύθυνση την Βοσνία στην οποία ο επικεφαλής των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ δήλωσε ξανά αυτονομία σίγουρα όχι τυχαία.

Η “φωτιά” που θα ανάψει στην Βοσνία θα επηρεάσει όλα τα Βαλκάνια και πιθανόν να δούμε εξελίξεις και στην Σερβία. Ο κίνδυνος διάχυσης του πολέμου στην βαλκανική χερσόνησο είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ, σε απόλυτο συνδυασμό με ότι βλέπουμε στην Ουκρανία ειδικά το τελευταίο διάστημα.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου