Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους ο 16χρονος πατροκτόνος - Νομικός εξηγεί.

 Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Γιατί αφέθηκε ελεύθερος χωρίς όρους ο 16χρονος πατροκτόνος - Νομικός εξηγεί

Ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ανηλίκων ο 16χρονος που μαχαίρωσε τον πατέρα του στο σπίτι τους στα Καλύβια, την περασμένη Παρασκευή, γεγονός σχετικά σπάνιο, να μην υπάρχει ούτε προσωρινή κράτηση ούτε αυστηροί περιοριστικοί όροι, σε περίπτωση δολοφονίας την οποία έχει ομολογήσει ο δράστης.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακριτή, ο ανήλικος κατηγορούμενος αφέθηκε ελεύθερος χωρίς περιοριστικούς όρους. Ορίστηκε μόνο επιμελητής για να επιβλέπει την πορεία του, όπως προβλέπεται για ανήλικους κατηγορούμενους.

«Αυτό που έκανα είναι κακό. Το μετανιώνω σαν πράξη. Αισθάνομαι ανακούφιση, απελευθερώθηκα. Πλέον δεν φοβάμαι εγώ και η οικογένεια μου» φέρεται να υποστήριξε στην απολογία του ενώ αναφέρθηκε σε ακραία περιστατικά βίας κατά του ίδιου και κατά άλλων μελών της οικογένειας του.

Ο ανήλικος φέρεται να ισχυρίσθηκε στην πρώτη του κατάθεση ότι «όλα έγιναν εν βρασμώ ψυχής» ενώ μάλιστα, «υπήρχαν συχνοί διαπληκτισμοί λόγω της αυταρχικότητας του πατέρα. Τον κατακρεούργησε με ένα μαχαίρι», σύμφωνα με τον ειδικό αστυνομικό αναλυτή, Σταύρο Μπαλάσκα.

Νωρίτερα, είχαν καταθέσει η μητέρα και ο αδερφός του και ένα στενό συγγενικό πρόσωπο.Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγγενείς του κατέθεσαν επιστολή του διευθυντή του σχολείου ο όποιος έκανε λόγο για σημάδια κακοποίησης του παιδιού σε τέτοιο βαθμό που το παιδί και το καλοκαίρι κυκλοφορούσε με μακρυμάνικες μπλούζες.

Η μη προφυλάκιση καθ' ομολογίαν δολοφόνου, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, είναι κάτι σπάνιο στα νομικά χρονικά και για να γίνει, πρέπει να ισχύουν ορισμένες προϋποθέσεις, η βασικότερη εκ των οποίων, είναι η ανηλικότητα του δράστη.

Νέστωρ Κουράκης: «Ο νομοθέτης και οι δικαστές υπό προϋποθέσεις προσπαθούν να αποφύγουν τον εγκλεισμό ανηλίκων»

Το Newsbomb.gr επικοινώνησε με τον Δρα Νέστωρ Κουράκη, πανεπιστημιακό και συγγραφέα, ομότιμο καθηγητής εγκληματολογίας στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, ο οποίος έχει ειδικότητα μεταξύ άλλων και στο Ποινικό Δίκαιο,προκειμένου να μας εξηγήσει το σκεπτικό πίσω από αυτήν την απόφαση.«Από τη νομική εμπειρία μας, και μελετώντας σχετικές αποφάσεις, μπορούμε να πούμε ότι τόσο ο νομοθέτης όσο και οι δικαστές είναι πολύ «φειδωλοί» στο να κλείνουν ανηλίκους στη φυλακή. Για αυτό μάλιστα ο νόμος επιτρέπει τον εγκλεισμό μόνο από τα 15 έτη και πάνω.

Το σκεπτικό είναι ότι η Πολιτεία θα πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεχτική, διότι έχει παρατηρηθεί ότι μετά τον εγκλεισμό, οι ανήλικοι όταν αποφυλάκιζονται γίνονται χειρότεροι. Ο λόγος για αυτό είναι προφανής κι έχει να κάνει κυρίως με τις συναναστροφές με τους άλλους κρατουμένους, οι οποίοι συχνά είναι ενεργά εγκληματικά στοιχεία, κι εκεί λοιπόν ο ανήλικος μπορεί εύκολα να μάθει το «modus operandi» για διαφόρων τύπων έγκλημα», εξηγεί ο νομικός.

«Στη συγκεκριμένη περίπτωση του 16χρονου», συνεχίζει ο καθηγητής, «μεγάλο ρόλο έπαιξε, από τις διαθέσιμες πληροφορίες, η κακοποιητική συμπεριφορά, που αποδεδειγμένα υπέστη ο ανήλικος και η οικογένειά του, από τον πατέρα. Αυτή η βάναυση κακοποίηση φαίνεται ότι ελήφθη σοβαρά υπόψη από εισαγγελέα και ανακριτή».

Ήταν μάλιστα τόσο σίγουροι για την απόφασή τους, που η απολογία του 16χρονου κράτησε μόλις 15 λεπτά, ενώ εισαγγελέας και ανακριτής «ήταν βέβαιοι ότι δεν κρίνεται επικίνδυνος για να επαναλάβει το έγκλημα, και για αυτό δεν του επέβαλαν καν περιοριστικούς όρους», όπως σχολιάζει ο Νέστωρ Κουράκης.

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε», συνεχίζει, «ότι το σωφρονιστικό μας σύστημα είναι για τους ανηλίκους αναμορφωτικό, δηλαδή στόχο δεν έχει την τιμωρία, αλλά τον σωφρονισμό και τη διαπαιδαγώγηση. Όταν λοιπόν προφυλακίζεται ένας παραβατικός ανήλικος, αυτό γίνεται με σκοπό όχι τόσο πολύ να προφυλαχθεί η κοινωνία από τη δράση του, αλλά κυρίως να αποβάλει ο ίδιος τα όποια εγκληματικά στοιχεία του χαρακτήρα του. Αυτό ωστόσο, όπως σας ανέφερα και γνωρίζουν και οι δικαστές καλά, είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ειδικά δε όταν το παιδί έχει μεγαλώσει σε ένα εγκληματογόνο περιβάλλον»...

Ωστόσο, όπως μας ενημερώνει ο εγκληματολόγος, η ραγδαία αύξηση της παιδικής παραβατικότητας -και βαριάς εγκληματικότητας- που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, οδηγεί τον νομοθέτη αναγκαστικά στην αναστροφή της παραπάνω λογικής, της έμφασης δηλαδή στην προστασία του ανηλίκου και της επικέντρωσής του στην προστασία της κοινωνίας.

Για αυτό, ο νέος νόμος, η διαβούλευση του οποίου τελειώνει αύριο, προβλέπει την αλλαγή του άρθρου 127 του Ποινικού Κώδικα, κι ενώ μέχρι τώρα ήταν πολύ συγκεκριμένες οι κατηγορίες των εγκλημάτων που μπορούσαν να δικαιολογήσουν τον εγκλεισμό του ανηλίκου, από εδώ και πέρα προβλέπεται να γίνει πολύ πιο εύκολο ο ανήλικος, σε περίπτωση κακουργήματος, να προφυλακιστεί μέχρι τη δίκη του.

«Ο νομοθέτης προσπαθεί να βρει τη μέση οδό, ανάμεσα στην προστασία της κοινωνίας και στη σωφρονιστική μεταχείριση των παραβατικών ανηλίκων», καταλήγει ο Νέστωρ Κουράκης.

newsbomb.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου