Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Ηγέτης των Σερβοβόσνιων για ΗΠΑ: “Αν θέλουν ας προσπαθήσουν να με σκοτώσουν”-Ετοιμάζει ανακήρυξη εθνικών συνόρων με το Σεράγεβο.

 Μ. Ντόντικ: Δεν φοβάμαι κανέναν, θα μετατρέψω τα Διοικητικά Σύνορα σε εθνικά ανακηρύσσοντας ανεξαρτησία.


Ενώ χιλιάδες διαδηλωτές συνεχίζουν να διαμαρτύρονται στους δρόμους του Βελιγραδίου κατά του Βούτσις και το Βελιγράδι έχει πάρει "φωτιά" ο πρόεδρος των Σερβοβόσνιων Μ.Ντόντικ μίλησε για εθνικά σύνορα με την κυβέρνηση του Σεράγεβο.

Είναι πλέον πασιφανές ότι ο Σερβοβόσνιος ηγέτης ετοιμάζει απόσχιση από την Βοσνία με την βοήθεια των Ρώσων.
Ο ίδιος πρόσφατα είχε ρίξει μια μεγάλη βόμβα λέγοντας ότι πιστεύει ότι έχει έρθει η ώρα για μια ανεξάρτητη Σερβοβοσνιακή οντότητα στην Βοσνία.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ, πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρπσκα, είπε ότι δεν φοβάται την προειδοποίηση των ΗΠΑ ότι θα αντιδράσουν σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να παραβιάσει τη Συμφωνία του Ντέιτον και δήλωσε ότι «τα διοικητικά σύνορα μεταξύ της Σερβοβοσνιακής δημοκρατίας και της Ομοσπονδίας της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα μετατραπούν σε εθνικό σύνορο».

Ο Σερβοβόσνιος πρόεδρος επισημαίνει ότι κάθε προσπάθεια χρήσης διεθνούς παρέμβασης για περαιτέρω ενίσχυση των πολυεθνικών θεσμών της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης θα αντιμετωπιστεί με την απόφαση των Σέρβων να τους εγκαταλείψουν εντελώς.

«Η Σερβοβοσνιακή δημοκρατία δεν θα διστάσει να πάει αμέσως στην Εθνοσυνέλευση και να λάβει αποφάσεις, αποσυρομένη από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, το Δικαστήριο και την Εισαγγελία, ενώ θα κηρύξει ως αντισυνταγματικό και θα απαγορεύσει τις επιχειρήσεις στο έδαφος της.

Όλα αυτά θα τα ορίσουμε όπως προέβλεπε το σύνταγμα. Δεν είμαι παράλογος και ξέρω ότι η αμερικανική απάντηση θα είναι η χρήση βίας. Και λοιπόν; Θα προσπαθήσουν να σκοτώσουν εμένα τον Μίλοραντ Ντόντικ; Λοιπόν, το έκαναν αυτό σε πολλά μέρη στον κόσμο», είπε ο ίδιος ο Σερβοβόσνιος ηγέτης.

Δεν είναι μόνο η Ουκρανία που αποτελεί σημείο τριβής μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ, αλλά και η Βοσνία, ένα “κράτος” που αποτελείται από Τρεις εθνότητες με εντελώς διαφορετικό προσανατολισμό.

Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης Μ. Ντόντικ ετοιμάζει το δικό του σχέδιο, που αφορά απόσχιση με την βοήθεια του Πούτιν, και την πιθανή βοήθεια των ρωσικών δυνάμεων στην Υπερδειστερία, προκαλώντας ανησυχία στα Βαλκάνια.

πόλεμος στην Ουκρανία και το περίπλοκο καθεστώς της Βοσνίας συνηγορούν σε κάθε πιθανό σενάριο το επόμενο μακρύ διάστημα λόγω των διαθέσεων της Μόσχας που στηρίζει τους Σέρβους της Δημοκρατίας Σέρπσκα και αυτών στο Κοσσυφοπέδιο.  

Μεγάλη “φωτιά” έρχεται από Βοσνία.

Η ισραηλινή εφημερίδα jerusalem post αναφέρει προειδοποιώντας και την Ελλάδα, "ότι μία από τις πιο κραυγαλέες απειλές για την ενότητα της Βοσνίας βρίσκεται στη Δημοκρατία της Σέρπσκα, όπου οι αποσχιστικές φιλοδοξίες, που υποστηρίζονται από τη Σερβία και τη Ρωσία, αυξάνονται ραγδαία.

Αυτό δεν είναι απλώς μια εσωτερική υπόθεση, είναι μια εκδήλωση των ευρύτερων περιφερειακών φιλοδοξιών και της δυναμικής ισχύος του Βελιγραδίου.

Ο κίνδυνος είναι ότι μια αιφνιδιαστική ανακήρυξη ανεξαρτησίας των Σερβοβόσνιων, όχι μόνο θα αποσταθεροποιήσει τη Βοσνία αλλά και θα πυροδοτήσει εθνοτικές εντάσεις και συγκρούσεις σε όλα τα Βαλκάνια, πυροδοτώντας πιθανώς μια αλυσιδωτή αντίδραση εδαφικών διεκδικήσεων και συγκρούσεων σε Μαυροβούνιο, Σκόπια και  Κοσσυφοπέδιο.

Αυτή η προοπτική ενισχύεται από τον περίπλοκο ιστό των διεθνών συμφερόντων, ιδιαίτερα τις αλυτρωτικές φιλοδοξίες της Κροατίας και της Σερβίας προς το έδαφος της Βοσνίας και τη ρωσική και κινεζική επιρροή”.

Πόσο κοντά είμαστε σε μια νέα πολεμική κρίση στα Βαλκάνια.

Η κατάσταση στο Κόσοβο που μυρίζει μπαρούτι καθημερινά, ασχέτως που το θέμα δεν είναι στην επικαιρότητα, είναι η σπίθα που θα βάλει φωτιά σε όλες τις περιοχές που κατοικούν Σέρβοι ( εκτός Σερβίας)  σε μια ρελάνς των πολέμων του 1995-99.

Η Βοσνία  προορίζεται να αποτελέσει το κύριο σημείο σύγκρουσης στα Βαλκάνια, ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ, δημιουργώντας μια άκρως επικίνδυνη κατάσταση πάνω από τα Βόρεια ελληνικά σύνορα.

Οι πολιτικές εντάσεις στη Βοσνία έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, ειδικά ως αποτέλεσμα των αυτονομιστικών σχεδίων του Σερβοβόσνιου ηγέτη Μιλοραντ Ντόντικ, που βρίσκεται πολύ κοντά στη Ρωσία, και ο οποίος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τους θεσμούς της χώρας όπως οι ένοπλες δυνάμεις.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου