Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Έρχονται κι άλλες εφιαλτικές ελλείψεις χάρη σε αυτή την αναδυόμενη συνωμοσία.

 

Φωτό: Ivan Bandura

γράφει ο Brandon Smith


Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Bloomberg, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της UPS υποστήριξε ότι η «περιφερειοποίηση» της αλυσίδας εφοδιασμού είναι κρίσιμη για την οικονομική σταθερότητα σε έναν κόσμο όπου οι γεωπολιτικές συγκρούσεις συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Η λέξη «περιφερειοποίηση» είναι ουσιαστικά ένας άλλος τρόπος για να περιγραφεί η αποκέντρωση, μια έννοια στην οποία ο εκπρόσωπος της UPS προφανώς δεν θέλησε να βουτήξει. Σχεδόν όλοι οι ειδικοί του εμπορίου και οι ειδικοί της βιομηχανίας παραδέχονται ότι τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού θα συνεχίσουν να υφίστανται και στο άμεσο μέλλον, και ορισμένοι αρχίζουν επίσης να παραδέχονται (με έναν στρογγυλό τρόπο) ότι τα μοντέλα εντοπισμένης παραγωγής και εμπορίου είναι το κλειδί για την οικονομική επιβίωση.

Σκεφτείτε παγκόσμια, προμηθευτείτε τοπικά

Η τοπική παραγωγή και το εμπόριο είναι δύο προκλήσεις για τις οποίες εγώ και πολλοί άλλοι εναλλακτικοί οικονομολόγοι μιλάμε εδώ και μια δεκαετία ή περισσότερο. Η παγκοσμιοποιητική δυναμική της αλληλεξάρτησης είναι μια καταστροφή που περιμένει να συμβεί, και τώρα συμβαίνει.

Χωρίς αποκεντρωμένη εξόρυξη πρώτων υλών, τοπική μεταποίηση, τοπικά προμηθευόμενα αγαθά, τοπική παραγωγή τροφίμων και τοπικά ολοκληρωμένα εμπορικά δίκτυα δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική σταθερότητα. Το μόνο που χρειάζεται για να καταρρεύσει το σύστημα είναι ένα ή δύο γεγονότα κρίσης και η ικανότητα της οικονομίας να ικανοποιεί τη δημόσια ζήτηση παραμένει στάσιμη. Το σύστημα δεν σταματά εντελώς, αλλά σιγά σιγά συρρικνώνεται και υποβαθμίζεται.

Είδαμε πρόσφατα παραδείγματα αυτού του γεγονότος…

Ποιος μπορεί να ξεχάσει το έπος του Ever Given που σταμάτησε την κυκλοφορία στο πιο ζωτικό σημείο αποχέτευσης του κόσμου για έξι ημέρες;

Πιο πρόσφατα, ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτέλεσε τον αποδιοπομπαίο τράγο για τις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, αλλά τα ζητήματα αυτά ξεκίνησαν πολύ πριν από αυτό. Τα χρόνια τόνωσης των κεντρικών τραπεζών και της δημιουργίας πλαστικού χρήματος προκάλεσαν την αναπόφευκτη κατολίσθηση πληθωρισμού/πληθωρισμού για την οποία προειδοποιούσαν οι εναλλακτικοί οικονομολόγοι. Ο πληθωρισμός των τιμών συμβάλλει άμεσα στη μείωση της παραγωγής και στις διαταραχές της αλυσίδας εφοδιασμού, επειδή το κόστος αυξάνεται συνεχώς για τους κατασκευαστές. Επίσης, οι μισθοί των εργαζομένων δεν μπορούν να συμβαδίσουν με την άνοδο των τιμών, εμπνέοντας πολλούς εργαζόμενους να παραιτηθούν και να αναζητήσουν εργασία αλλού. Όλα αυτά οδηγούν σε μικρότερη προσφορά ή σε βραδύτερη παραγωγή και, συνεπώς, σε ακόμη υψηλότερες τιμές.

Εμείς είχαμε δίκιο, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης έκαναν λάθος. Ή είπαν ψέματα.

Κακία ή ανικανότητα;

Όταν τελικά παραδέχτηκε ότι έκανε λάθος για τον πληθωρισμό, ο Paul Krugman ισχυρίστηκε ότι «κανείς δεν το περίμενε αυτό».

Σας θυμίζει κάτι;

Αυτό είναι το ίδιο πράγμα που είπαν οι mainstream οικονομολόγοι μετά το πιστωτικό κραχ του 2008. Ήταν ψέμα τότε και είναι ψέμα και τώρα.

Πολλοί άνθρωποι το έβλεπαν να έρχεται- επαναλαμβάνουμε τις προειδοποιήσεις μας εδώ και χρόνια, αλλά δεν ήθελαν να ακούσουν ή δεν ήθελαν να μας ακούσουν.

Ο Krugman είναι ίσως το χειρότερο και πιο αλαζονικό φερέφωνο φιλελεύθερων οικονομολόγων στις ΗΠΑ, και παρόλο που αναγνώρισε καθυστερημένα την απειλή του πληθωρισμού και της αλυσίδας εφοδιασμού, αφού υποστήριζε τα τελευταία δύο χρόνια ότι ήταν «παροδική», τώρα ισχυρίζεται ότι οι παραδοσιακά αποδεκτοί δείκτες ύφεσης «δεν έχουν σημασία» πλέον και ότι δεν υπάρχει ύφεση.

Πόσες φορές μπορεί αυτός ο τύπος να αποδειχθεί ανίδεος και να διατηρήσει τη δουλειά του;

Είναι αυτού του είδους η παραπληροφόρηση που κρατάει το κοινό στο σκοτάδι για το τι είναι πιθανό να συμβεί. Ίσως είναι λόγω βλακείας και εγωισμού, ή ίσως είναι μια σκόπιμη προσπάθεια να κρατηθεί ο πληθυσμός πειθήνιος (εγώ λέω ότι είναι σκόπιμο). Σε κάθε περίπτωση, ο αμερικανικός λαός τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο όσον αφορά την ψευδή αφήγηση για τον πληθωρισμό και την αλυσίδα εφοδιασμού. Όσο περισσότερο τους οδηγούν να πιστεύουν ότι η καταστροφή θα περάσει απλά από μόνη της, τόσο λιγότερο χρόνο έχουν για να προετοιμαστούν.

Πώς όμως να προετοιμαστούν; Αυτό το έχω καλύψει εκτενώς εδώ. Στο χέρι σας είναι να εξασφαλίσετε την ασφάλεια και την ευημερία του εαυτού σας και της οικογένειάς σας. Εξαλείψτε τις εξαρτήσεις όπου μπορείτε, προμηθευτείτε τοπικά όπου δεν μπορείτε. Το να βεβαιωθείτε ότι η οικονομική σας ασφάλεια δεν εξαρτάται πλήρως από τα καπρίτσια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας είναι επίσης μια καλή σκέψη. Από την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τα υψηλής αξίας, εύκολα μεταφερόμενα φυσικά πολύτιμα μέταλλα, τα οποία είναι επίσης μη ανιχνεύσιμα, μη φουσκώσιμα και δεν βασίζονται σε μια υποδομή του πρώτου κόσμου για να διατηρήσουν την αξία τους, θεωρούνταν ως το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο. Αμφιβάλλω αν αυτό θα αλλάξει ποτέ.

Το συμπέρασμα είναι το εξής: Τα πράγματα θα χειροτερέψουν από εδώ και πέρα. Ίσως αργά ή ίσως γρήγορα, ανάλογα με μια χούφτα παραγόντων.

Δείτε τι πρέπει να παρακολουθήσετε.

Το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου αυτή τη στιγμή είναι επικεντρωμένο στην Ταϊβάν και στις συνεχείς απειλές της Κίνας για εισβολή. Το ευρέως δημοσιοποιημένο σχέδιο της Νάνσι Πελόζι να επισκεφθεί το νησιωτικό έθνος (ναι, ΚΚΚ, είναι έθνος) είναι μια παράξενη πράξη μη διακριτικότητας που έχει σαφώς ως στόχο να υποκινήσει ευρύτερες εντάσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Γιατί να το κάνει αυτό η Πελόζι τώρα; Λοιπόν, δεν το κάνει από μόνη της και σίγουρα δεν είναι ιδέα του γερασμένου από την άνοια Τζο Μπάιντεν. Υπάρχουν σαφώς άλλα χέρια και άλλα συμφέροντα που εμπλέκονται.

Η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας θα επιταχυνθεί μέσα στο χειμώνα, καθώς ο στασιμοπληθωρισμός θα επιμένει. Ο πληθωρισμός των τιμών θα παραμείνει υψηλός. Οι ΗΠΑ βρίσκονται πράγματι επίσημα σε ύφεση σήμερα. Δύο διαδοχικές αρνητικές εκτυπώσεις του ΑΕΠ είναι ύφεση. Αυτό είναι ένα γεγονός που κανείς δεν μπορεί να αλλάξει, ούτε ο Τζο Μπάιντεν, ούτε ο Πολ Κρούγκμαν, ούτε η Wikipedia. Η πραγματικότητα δεν απαντά σε αυτούς τους ανθρώπους.

Το σύστημα καταρρέει και ορισμένοι άνθρωποι επωφελούνται σε μεγάλο βαθμό.

Μια περιφερειακή σύγκρουση με την Κίνα θα μπορούσε να είναι το τέλειο προπέτασμα καπνού για μια οικονομική κατάρρευση και μια κατάρρευση της αλυσίδας εφοδιασμού που θα συνέβαινε ούτως ή άλλως.

Αλλά όταν τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης μιλούν για τις αιτίες και τους ενόχους, δεν θα αναφέρουν ποτέ τις κεντρικές τράπεζες και την πολιτική διαφθορά, θα μιλήσουν μόνο για τη Ρωσία και την Κίνα.

Όπως έχω σημειώσει στο παρελθόν, η ατζέντα της «Μεγάλης Επαναφοράς» του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών και άλλων παγκοσμιοποιητικών οργανισμών απαιτεί μια εκτεταμένη αποσταθεροποίηση της υπάρχουσας τάξης πραγμάτων.

Με άλλα λόγια, χρειάζονται μια ελεγχόμενη κατεδάφιση ορισμένων πυλώνων της οικονομίας. Για να τρομάξουν το κοινό ώστε να αποδεχτεί νέα κολεκτιβιστικά και αυταρχικά μοντέλα όπως η «Κοινή Οικονομία» (όπου δεν θα σας ανήκει τίποτα και θα σας αρέσει), θα χρειαστούν μια μεγάλη και ημι-χαοτική καταστροφή. Οι άνθρωποι θα πρέπει να απειληθούν με την απώλεια της σιγουριάς, να μην είναι σίγουροι κάθε μέρα αν θα είναι σε θέση να πάρουν τα απαραίτητα, όπως τρόφιμα και καύσιμα, όταν τα χρειαστούν.

Αυτό το επίπεδο αβεβαιότητας οδηγεί σε εκκλήσεις για λύσεις, και οι παγκοσμιοποιητές θα είναι εκεί για να προσφέρουν τους προσχεδιασμένους στόχους τους και να «σώσουν την κατάσταση».

Φοβού τους παγκοσμιοποιητές που προσφέρονται να βοηθήσουν.

Γενικά, ο πληθωρισμός και οι ελλείψεις οδηγούν σε έλεγχο των τιμών, κυβερνητικές μερίδες, κυβερνητική «βοήθεια» με όρους (Καθολικό Βασικό Εισόδημα), και τελικά εθνικοποίηση όλης της παραγωγής, καθώς και απόπειρα κατάσχεσης των προμηθειών από τους συνετούς ανθρώπους που προετοιμάστηκαν εγκαίρως.

Η αναδιανομή θα είναι το όνομα του παιχνιδιού. Ίσως όχι φέτος, ίσως όχι του χρόνου, αλλά αναπόφευκτα.

Οι περιορισμένες εταιρικές εκκλήσεις για «περιφερειοποίηση» ή «αργή ισορροπία» είναι πολύ λίγες και πολύ αργά, ακριβώς όπως οι αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ είναι πολύ λίγες και πολύ αργά. Όλοι το γνωρίζουν και δεν τους νοιάζει. Αυτές οι ενέργειες έχουν σχεδιαστεί μόνο για να φανεί ότι προσπάθησαν να αποτρέψουν την κρίση και να παρέχουν εύλογη άρνηση της εμπλοκής τους στην κρίση.

Ο στασιμοπληθωρισμός και οι ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα θα γίνουν τα καθολικά ζητήματα της εποχής μας.

Θα είναι όροι για τους οποίους θα μιλάμε καθημερινά σε κάθε τραπέζι στην Αμερική και πιθανότατα στο μεγαλύτερο μέρος του κόσμου. Πρόκειται για κινδύνους που είχαν προβλεφθεί εκτενώς από τα μέσα ενημέρωσης της ελευθερίας πολύ νωρίτερα. ΔΕΝ αποτελούν έκπληξη. Και, υπάρχουν πολλοί θεσμοί, εταιρικοί και κυβερνητικοί, που θα μπορούσαν να έχουν κάνει κάτι γι’ αυτούς, αλλά επέλεξαν να μην το κάνουν.

Είναι σημαντικό για τους ανθρώπους να αποδεχτούν το γεγονός ότι αυτό δεν είναι προϊόν βλακείας- είναι προϊόν κακόβουλου κινήτρου. Έχετε προειδοποιηθεί – δεν είναι πολύ αργά για να προετοιμαστείτε, αλλά είναι αργότερα απ’ ό,τι νομίζετε.


Ο Brandon Smith είναι εναλλακτικός οικονομικός και γεωπολιτικός αναλυτής από το 2006 και ιδρυτής του Alt-Market.com.


Μετάφραση από το πρωτότυπο: Καταχανάς (Γ. Μεταξάς)

Πηγή: Birch Gold Group

kanenazori.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου