Σάββατο 27 Αυγούστου 2022

Ο κύκλος Μητσοτάκη στη ΝΔ κλείνει με τις εκλογές – Οι 5 βασικοί «μνηστήρες» για την ηγεσία και οι 3 που το σκέφτονται.

 Καλώς ή κακώς, η περίοδος Μητσοτάκη στο κόμμα τελειώνει.

Δεν έχουν αφήσει ανεπηρέαστη τη γαλάζια πολυκατοικία τα όσα διαδραματίζονται με το θέμα των υποκλοπών.
Παράγοντες του χώρου, βουλευτές αλλά και μεγαλόσχημα στελέχη της παράταξης στις συζητήσεις που έχουν φτάνουν στο εξής συμπέρασμα

Καλώς ή κακώς, η περίοδος Μητσοτάκη στο κόμμα τελειώνει.

Το σκεπτικό τους είναι το εξής:

Οι επόμενες εκλογές, μέσα σε αυτές τις συνθήκες και τις αλλεπάλληλες κρίσεις δεν θα βγάλουν αυτοδύναμη τη ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα αναγκαστεί να κάνει πίσω, να συγκυβερνήσει με κάποιο κόμμα και φυσικά δεν έχει καμία άλλη επιλογή για χάριν της κυβερνησιμότητας της χώρας, να είναι εκ νέου Πρωθυπουργός της χώρας.
Οι σχέσεις του πλέον με τους αρχηγούς των άλλων μεγάλων κομμάτων είναι τέτοια που δεν επιτρέπει άλλη εξέλιξη.
Κακώς ή κακώς κλείνει το κεφάλαιο Μητσοτάκης
Έτσι λοιπόν, με τις εκλογές κλείνει ένας μεγάλος κύκλος. Η επόμενη κυβέρνηση θα έχει άλλον Πρωθυπουργό. Ασφαλώς, σε αυστηρά κομματικά πλαίσια αυτό θα είναι μία ήττα για τη ΝΔ – ακόμα και είναι πρώτο κόμμα- αλλά και για τον ίδιο. Συνεπώς, μοιραία και το ξέρει και το περιβάλλον του θα ξεκινήσει μία συζήτηση για τη επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία.
Βλέποντας όλα αυτά, κορυφαία στελέχη και υπουργοί μετρούν τις δυνάμεις τους, τους φίλους και τους συμμάχους και προσπαθούν να οσμιστούν και το κλίμα στη κοινωνία.
Η επόμενη μέρα στη ΝΔ, με τα σημερινά δεδομένα, βρίσκει πάνω από 5 στελέχη να θέλουν να καθοδηγήσουν την παράταξη.

Νίκος Δένδιας – Το μεγάλο φαβορί.

Ο βασικός διεκδικητής της αρχηγίας της ΝΔ είναι αδιαμφησβήτητα ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Έχει την καλύτερη δημοτικότητα από όλους τους υπουργούς, έχει άκρες στον επιχειρηματικό χώρο αλλά και στο μιντιακό κόσμο.
Διαθέτει ένα τεράστιο δικηγορικό γραφείο με διασυνδέσεις παντού.
Φιλικά επιχειρηματικά συμφέροντα είναι αυτά της οικογένειας Βαρδινογιάννη αλλά και της Reggeborg που ελέγχουν τον Ελλάκτωρα.
Επίσης, είναι ένας από τους προνομιακούς συνομιλητές του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Ωστόσο, δεν έχει καλές σχέσεις με το σαμαρικό μπλοκ και με τον Αντώνη Σαμαρά αλλά φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι τρίτα πρόσωπα στη ΝΔ που προσπαθούν να φέρουν τα δύο μέρη σε συμφωνία.
Έχει περάσει στο απυρόβλητο από όλες τις κυβερνητικές κρίσεις, ενώ η σκληρή του γλώσσα στα ελληνοτουρκικά έχουν δημιουργήσει ένα φιλικό κοινό στην δεξιά πτέρυγα.

Κωστής Χατζηδάκης – Διατηρεί δικό του τον κομματικό μηχανισμό.

Δεν θέλει να το διατυμπανίζει αλλά ο ίδιος έχει δημιουργήσει σιγά σιγά έναν μεγάλο κομματικό μηχανισμό που λειτουργεί υπέρ του.
Οι βλέψεις του για την ηγεσία είναι ξεκάθαρες αλλά σε καμία περίπτωση δεν θέλει να εκβιάσει πράγματα.
Έχει καλές σχέσεις με όλα τα μέρη της οικογένειας Μητσοτάκη – εκτός του Γ. Δημητριάδη και θα κινηθεί μόνο εάν αποχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Κωστής Χατζηδάκης έχει κερδίσει πόντους παρουσιάζοντας ως επιτυχίες -που δεν ήταν - τις αποκρατικοποιήσεις της Ολυμπιακής, της ΔΕΗ, την αναδιαμόρφωση του ΕΦΚΑ και εσχάτως τα εργασιακά.
Ωστόσο, δεν έχει ιδιαίτερες συμπάθειες στα κύρια μπλοκ των σαμαρικών και των καραμανλικών.
Επίσης, αλήθεια είναι το φιλελεύθερο προφίλ του δεν έχει πέραση στη βάση του κόμματος.

Άδωνις Γεωργιάδης – εκπρόσωπος της Λαικής Δεξιάς.

Εκπροσωπεί το παραδοσιακό πατριωτικό τόξο, έχει βλέψεις αλλά δεν έχει μεγάλες συμπάθειες και συμμαχίες.
Όντως, το έχουν παραδεχτεί ο Γεωργιάδης με το λόγο του έχει κρατήσει το πατριωτικό κομμάτι μέσα στη ΝΔ όταν π.χ ο αρχηγός του διατρανώνει την προοδευτική ατζέντα σχετικά με τα ΛΟΑΤΚΙ κτλ.
Η θέση του πήρε στη ΝΔ αλλά και στη κυβέρνηση, του έχει επιτρέψει να ανοίξει την εκλογική του πελατεία, να είναι αρεστός σε μεγαλοεκδότες αλλά είναι σίγουρο ότι εάν ηγηθεί της ΝΔ το κεντρώο κομμάτι του κόμματος θα φύγει.
Ο Άδωνις δεν έχει διεσδυτικότητα στο Κέντρο και τη Κεντροαριστερά.
Αν πάρει το κόμμα, η ΝΔ θα πάει στο 15%.

Απόστολος Τζιτζικώστας – Με μεγάλο πυρήνα στη Μακεδονία.

Αποτελεί έναν επίσης εκπρόσωπο της πατριωτικής και χριστιανικής Δεξιάς.
Με ένα όμως ατού, τη μεγάλη επιρροή που έχει στην περιοχή της Μακεδονίας.
Οι δεξιοί της περιοχής δεν τα βρήκαν ποτέ με τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Είτε μέσα από τη σιωπηλή αποδοχή της Συμφωνίας των Πρεσπών είτε μέσα από τα lockdown και τις υποχρεωτικότητες λόγω COVID, το μεγάλο δεξιό κοινό στις βόρειες περιοχές έχει μείνει σε απόσταση από τη σημερινή ΝΔ. Ψήφισαν ΝΔ το 2019 γιατί ήθελαν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα.
Τώρα, όμως, υπάρχουν και άλλες επιλογές.
Μάταιο να πούμε ότι πάρα πολλοί έχουν ήδη από το 2019 στραφεί στον Κυριάκο Βελόπουλο.
Ο Α.Τζιτζικώστας έχει μία ακόμα θετική χροιά διότι τα έχει καλά με το μεγαλομέτοχο του ΠΑΣΟΚ και ισχυρό παράγοντα στη περιοχή Ιβάν Σαββίδη.

Κυριάκος Πιερρακάκης - Κεντρώος μεταρρυθμιστής με μεγάλες συμμαχίες.

Μπορεί να ακούγεται περίεργο αλλά αν ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ έδινε ο ίδιος το «δακτυλίδι» της ΝΔ θα το έδινε στον Κ. Πιερρακάκη.
Ο λόγος είναι ότι είναι ο πιο παραγωγικός υπουργός, έχει δώσει ανάσες και έργο στον Κ. Μητσοτάκη για να αναδείξει.
Έχει καταπολεμήσει τη γραφειοκρατία, ένα μεγάλο αγκάθι για τη ελληνική κοινωνία.
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης, παράλληλα, έχει το γκελ με το Κέντρο και τη Κεντροαριστερά καθώς προέρχεται από αυτό το χώρο.
Διατηρεί καλές σχέσεις με μεγάλοστελέχη της Κεντροαριστεράς αλλά και της Κεντροδεξιάς αλλά και με επιχειρηματικά συμφέροντα, ενώ διαθέτει μία ισχυρή βάση στα ΜΜΕ με προμετωπίδα το protagon.gr το οποίο ωστόσο δεν έχει καμία ουσιώδη παρέμβαση.
Θα προσπαθήσει να προάγει το μεταρρυθμιστικό και κεντρώο προφίλ του απέναντι στο σύγχρονο πολιτικαντισμό.

Κικίλιας, Κεραμέως, Καραμανλής «ψάχνονται» , δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμα.

Επίσης, θα θέλαμε να αναφέρουμε και κάποια πρόσωπα τα οποία έχουν βλέψεις για την προεδρία του κόμματος αλλά υπό συγκεκριμένες συνθήκες.
Για παράδειγμα, πολλοί μιλούν για τις φιλοδοξίες του Βασίλη Κικίλια, ενός όντως επικοινωνιακού και παραγωγικού υπουργού.
Ειδικά τώρα που βρίσκεται στο υπουργείο Τουρισμού ευνοείται από τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει τα εχέγγυα για να ηγηθεί μίας τόσο μεγάλης παράταξης. Φιλοδοξίες, παράλληλα, έχει και η Νίκη Κεραμέως, την οποία πολλοί προσπαθούν να πείσουν ότι είναι η ώρα η ΝΔ να αποκτήσει γυναίκα αρχηγό και μετέπειτα Πρωθυπουργό.
Η κ. Κεραμέως ασφαλώς «πατάει» πάνω σε μία επιτυχημένη πορεία στο υπουργείο, όπου προχώρησε όλες τις μεταρρυθμίσεις αλλά σε επίπεδο βάσης ή στους συνδικαλιστές του κόμματος αποτελεί persona non grata. Kαι μη ξεχνάμε, ότι η βάση ψηφίζει, δηλαδή ο απλός πολίτης.
Όσο για τον Κώστα Καραμανλή, το νεότερο, ενώ θα μπορούσε να έχει μία πιο διευρυμένη βάση υποστηρικτών ως έχων το κρίσιμο όνομα, δεν έχει τέτοιες βλέψεις για την ώρα.

Η περίπτωση Μπακογιάννη που περιμένει την ώρα του.

Ξεχωριστή περίπτωση από όλες τις παραπάνω αποτελεί ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος σίγουρα κάποια στιγμή θα διεκδικήσει την αρχηγία της ΝΔ.
Πάντως, ο ίδιος έχει υποσχεθεί να τεθεί ξανά υποψήφιος στο δήμο της Αθήνας.
Ίσως να έχει αναβάλλει για την ώρα τις πολιτικές κινήσεις του, θεωρώντας ότι ακόμα δεν είναι η ώρα του.
Ασφαλώς, μην ξεχνάμε ανήκει στην οικογένεια Μητσοτάκη, μία πολιτική οικογένεια αρκετών γενεών την οποία θα ήθελε να συνεχίσει.
Πάντως, είναι ενδεικτικό ότι και ο ίδιος όπως και ο θείος του, παίζει πολύ το χαρτί του Κέντρου και του μετριοπαθούς λόγου, της σύμπνοιας μεταξύ δεξιάς και αριστεράς.

Μαξιμιλιανός.

bankingnews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου