Παρασκευή 26 Αυγούστου 2022

Γνωρίζουν οι καλλιτέχνες τατουάζ τι υπάρχει στο μελάνι που χρησιμοποιούν? Συγκεκριμένες χρωστικές μπορεί να αποικοδομηθούν σε καρκινογόνες ουσίες.

 

 Αποκαλύπτοντας τι υπάρχει στο μελάνι τατουάζ

 Από πρόσωπα που θυμίζουν ζωή μέχρι περίτεχνες φυσικές σκηνές, τα τατουάζ είναι μια αληθινή μορφή τέχνης. Αν και οι άνθρωποι έχουν διακοσμήσει το σώμα τους για χιλιετίες για τελετουργικούς και θρησκευτικούς λόγους, πολλοί άνθρωποι σήμερα στολίζονται με αυτές τις εικόνες ως μια μορφή αυτοέκφρασης. Αλλά τα μελάνια που χρησιμοποιούνται για τα τατουάζ δεν υπόκεινται σε ρύθμιση στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα προϊόντα των οποίων τα συστατικά είναι σε μεγάλο βαθμό ένα μυστήριο. Τώρα, οι ερευνητές έχουν αναλύσει σχεδόν 100 μελάνια και αναφέρουν ότι ακόμη και όταν αυτά τα προϊόντα περιλαμβάνουν ετικέτα συστατικών, οι λίστες συχνά δεν είναι ακριβείς. Η ομάδα εντόπισε επίσης μικρά σωματίδια που θα μπορούσαν να είναι επιβλαβή για τα κύτταρα.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματά τους σήμερα στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS). Η ACS Φθινόπωρο 2022 είναι μια υβριδική συνάντηση που πραγματοποιείται εικονικά και αυτοπροσώπως από τις 21 έως τις 25 Αυγούστου, με διαθέσιμη πρόσβαση κατ' απαίτηση από 26 Αυγούστου έως και 26 Σεπτεμβρίου. 

Η συνάντηση περιλαμβάνει σχεδόν 11.000 παρουσιάσεις για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων της επιστήμης.

«Η ιδέα για αυτό το έργο προέκυψε αρχικά επειδή με ενδιέφερε τι συμβαίνει όταν το φως λέιζερ χρησιμοποιείται για την αφαίρεση τατουάζ», λέει ο John Swierk, Ph.D., κύριος ερευνητής του έργου. «Αλλά στη συνέχεια συνειδητοποίησα ότι πολύ λίγα είναι γνωστά για τη σύνθεση των μελανιών για τατουάζ, οπότε αρχίσαμε να αναλύουμε δημοφιλείς μάρκες».

Ο Swierk και οι προπτυχιακοί φοιτητές στο εργαστήριό του πήραν συνεντεύξεις από καλλιτέχνες τατουάζ για να δουν τι ήξεραν για τα μελάνια που χρησιμοποιούν στους πελάτες τους. Οι καλλιτέχνες μπορούσαν γρήγορα να αναγνωρίσουν μια μάρκα που προτιμούσαν, αλλά δεν γνώριζαν πολλά για το περιεχόμενό της. «Περίεργα, κανένα βαφείο δεν κάνει τη χρωστική ουσία να είναι συγκεκριμένη για μελάνι για τατουάζ», εξηγεί ο Swierk. «Οι μεγάλες εταιρείες κατασκευάζουν χρωστικές ουσίες για τα πάντα, όπως χρώματα και υφάσματα. Αυτές οι ίδιες χρωστικές χρησιμοποιούνται σε μελάνια για τατουάζ». Σημειώνει επίσης ότι οι καλλιτέχνες τατουάζ πρέπει να έχουν άδεια στις τοποθεσίες όπου δραστηριοποιούνται για λόγους ασφαλείας, ωστόσο καμία ομοσπονδιακή ή τοπική υπηρεσία δεν ρυθμίζει το περιεχόμενο των ίδιων των μελανιών.

Τα μελάνια τατουάζ περιέχουν δύο μέρη: μια χρωστική ουσία και ένα διάλυμα φορέα. Η χρωστική θα μπορούσε να είναι μια μοριακή ένωση όπως μια μπλε χρωστική. μια στερεή ένωση όπως το διοξείδιο του τιτανίου, το οποίο είναι λευκό. ή ένας συνδυασμός των δύο τύπων ένωσης, όπως το ανοιχτό μπλε μελάνι, το οποίο περιέχει τόσο τη μοριακή μπλε χρωστική ουσία όσο και το διοξείδιο του τιτανίου. Το διάλυμα φορέα μεταφέρει τη χρωστική ουσία στο μεσαίο στρώμα του δέρματος και συνήθως βοηθά να γίνει η χρωστική ουσία πιο διαλυτή. Μπορεί επίσης να ελέγξει το ιξώδες του διαλύματος μελανιού και μερικές φορές περιλαμβάνει ένα αντιφλεγμονώδες συστατικό.

Η ομάδα του Swierk στο Πανεπιστήμιο Binghamton (Κρατικό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης) διερεύνησε το μέγεθος των σωματιδίων και τη μοριακή σύνθεση των χρωστικών τατουάζ χρησιμοποιώντας μια ποικιλία τεχνικών, όπως η φασματοσκοπία Raman, η φασματοσκοπία πυρηνικού μαγνητικού συντονισμού και η ηλεκτρονική μικροσκοπία. Από αυτές τις αναλύσεις, έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία συστατικών που δεν αναφέρονται σε ορισμένες ετικέτες. Για παράδειγμα, σε μια περίπτωση η αιθανόλη δεν αναγράφεται στη λίστα, αλλά η χημική ανάλυση έδειξε ότι υπήρχε στο μελάνι. Η ομάδα κατάφερε επίσης να προσδιορίσει ποιες συγκεκριμένες χρωστικές υπάρχουν σε ορισμένα μελάνια.

«Κάθε φορά που κοιτάζαμε ένα από τα μελάνια, βρίσκαμε κάτι που με έκανε να σταματήσω», λέει ο Swierk. «Για παράδειγμα, 23 από τα 56 διαφορετικά μελάνια που έχουν αναλυθεί μέχρι σήμερα υποδηλώνουν ότι υπάρχει βαφή που περιέχει αζω». Αν και πολλές αζωχρωστικές δεν προκαλούν ανησυχίες για την υγεία όταν είναι χημικά άθικτες, τα βακτήρια ή το υπεριώδες φως μπορούν να τις αποικοδομήσουν σε άλλη ένωση με βάση το άζωτο που είναι πιθανή καρκινογόνος ουσία, σύμφωνα με το Κοινό Κέντρο Ερευνών, το οποίο παρέχει ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές στην Ευρωπαϊκή Ένωση .

Επιπλέον, η ομάδα ανέλυσε 16 μελάνια χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και περίπου τα μισά περιείχαν σωματίδια μικρότερα από 100 nm. "Αυτό είναι ένα ανησυχητικό εύρος μεγέθους", λέει ο Swierk. «Τα σωματίδια αυτού του μεγέθους μπορούν να περάσουν από την κυτταρική μεμβράνη και ενδεχομένως να προκαλέσουν βλάβη».

Αφού οι ερευνητές εκτελέσουν μερικές ακόμη δοκιμές και ελέγξουν τα δεδομένα από ομοτίμους, θα προσθέσουν τις πληροφορίες στον ιστότοπό τους "Τι υπάρχει στο My Ink;" «Με αυτά τα δεδομένα, θέλουμε οι καταναλωτές και οι καλλιτέχνες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις και να κατανοούν πόσο ακριβείς είναι οι παρεχόμενες πληροφορίες», λέει ο Swierk.

Αναφορά: Παρουσιάστηκε στη φθινοπωρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας (ACS), 21–25 Αυγούστου 2022.

26-8-22 https://www.technologynetworks.com/analysis/news/revealing-what-is-in-tattoo-ink-365088

hellenicrevenge.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου