Δευτέρα 29 Αυγούστου 2022

“ΞΗΜΕΡΩΝΟΥΝ” ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.


Του Παναγιώτη Αποστόλου

Πολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

egerssi@otenet.gr

www.egerssi.gr

Όταν ξέσπασε το κυβερνητικό σκάνδαλο των τηλεφωνικών υποκλοπών, η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κάλεσε τον Διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα, προκειμένου να διαφωτίσει την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων!

Εκεί ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων παραδέχθηκε ότι η Υπηρεσία του παρακολουθούσε τηλέφωνα και ότι το έκανε κατόπιν αιτήματος ξένης μυστικής υπηρεσίας!

Βέβαια από την Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν αυτήν την κολοσσιαία αναφορά να την υποβαθμίσουν, ισχυριζόμενοι, ότι  υπάρχουν αιτήματα και από ξένες υπηρεσίες, που όμως ελέγχονται και ικανοποιούνται!

Δηλαδή, όχι Γιάννης, αλλά Γιαννάκης!

Αυτή και μόνο η παραδοχή από τον Διοικητή της Μυστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος, που ως μόνο της μέλημα έχει την προστασία, την ασφάλεια της Πατρίδος μας, έπρεπε να ρίξει την κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό και όχι να οδηγηθούν στην παραίτηση ο Διοικητής της ΕΥΠ και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού (ανιψιός του) Γρηγόρης Δημητριάδης!

Ο οποίος ανέλαβε και την πολιτική ευθύνη, την οποία δεν ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εκ των κορυφαίων Συνταγματολόγων Προκόπης Παυλόπουλος, είπε για το ζήτημα της πολιτικής ευθύνης, προ ημερών από την Άρτα:

«Η πολιτική ευθύνη εκείνων, οι οποίοι ασκούν την εξουσία που τους έχει ανατεθεί με βάση την λαϊκή ετυμηγορία είναι, εκ φύσεως και εξ ορισμού, αντικειμενική. Άρα οι φορείς της εξουσίας αυτής πρέπει ν’ αναλαμβάνουν, στο ακέραιο, την πολιτική ευθύνη που τους αναλογεί, ενώ δεν νοείται η μετάθεσή της, καθ’ οιονδήποτε τρόπο, σε άλλους»!

Τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα!

Γιατί, μια φασιστικού τύπου ενέργεια που παραβιάζει το Σύνταγμα και τις αρχές της Δημοκρατίας, όταν αποκαλύπτεται, δεν μπορεί να  αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη ο εξ απορρήτων διορισμένος υπάλληλος του Πρωθυπουργού και όχι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός που είναι ο πολιτικός προϊστάμενος του διορισμένου υπαλλήλου!

Μπορεί λοιπόν ο Κυριάκος Μητσοτάκης να μας είπε, πως δεν άκουσε, δεν ήξερε, δεν γνώριζε, αλλά δυστυχώς γι΄ αυτόν δεν πείθει ούτε τον ίδιο του τον εαυτό! Το Μητσοτάκης Gate, των τηλεφωνικών υποκλοπών είναι υπαρκτό και βαρύνει τον ίδιο τον Πρωθυπουργό!

“Οξύ πολιτικό πρόβλημα” στην Ελλάδα με την κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη…

Στη συνέχεια, “έχοντας χάσει την μπάλα”, στοχοποίησαν ως ξένες μυστικές υπηρεσίες την Ουκρανική και την Αρμενική πλευρά! Για να βγει ο πρέσβης της Ουκρανίας στην Ελλάδα και να πει:

«Επιτρέψτε μου να επισημάνω αυτό, ποτέ δεν έχουμε ζητήσει κάτι τέτοιο από τον Έλληνα ομόλογό μας. Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι αποκομμένοι από την πραγματικότητα»!

Αλλά και η αρμενική πλευρά με ανάρτηση στην σελίδα της πρεσβείας της (στο Facebook) επικαλείται τα λόγια του Αρμένιου πρέσβη στη χώρα μας για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών, αναφέροντας: «Είναι ένα ξεδιάντροπο ψέμα. Η Αρμενία ποτέ δε ζήτησε από καμία κυβέρνηση να ακούσει το τηλέφωνο κανενός»!

Επίσης, επειδή πράγματι έχουν χάσει στην ελληνική κυβέρνηση “τα αυγά και τα πασχάλια”, μετά την επίθεση που δέχτηκαν από παντού, ενέπλεξαν και τη Ρωσία! Και όπως αναφέρουν οι Financial Times (Βρετανική παγκόσμιας κυκλοφορίας εφημερίδα):

«άτομο κοντά στον Μητσοτάκη δηλώνει ότι τα λόγια αυτά ήταν νύξη προς τη Ρωσία καθώς η Ελλάδα αντιτίθεται στην εισβολή στην Ουκρανία. Δεν μπορεί να είναι απλή σύμπτωση το γεγονός ότι τους τελευταίους μήνες έχουμε δει προσπάθειες αποσταθεροποίησης μιας σειράς από Ευρωπαϊκές χώρας με έμμεσους ή άμεσους τρόπους»!

Να σημειωθεί επίσης πως οι Financial Times κάνουν λόγο για “οξύ πολιτικό πρόβλημα” του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Αυτό το χτύπημα όμως από τους οι Financial Times, ακολούθησε των χτυπημάτων από τους New York Times και το Politico!

Όλοι απομακρύνονται από τον Κυριάκο Μητσοτάκη…

Ωστόσο οι πολιτικές προβλέψεις δείχνουν, ότι το θέμα των τηλεφωνικών υποκλοπών, αργά ή γρήγορα θα είναι για την κυβέρνηση Μητσοτάκη το κύκνειο άσμα της!

Αφού στη Βουλή, που έχει ξεκινήσει η συζήτηση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής, “με τα στόματα να έχουν ανοίξει” στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η πολιτική φθορά του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι πολύ μεγάλη και δεν θα μαζεύεται με τίποτε πλέον!

Αφού το ζήτημα των συγκεκριμένων τηλεφωνικών υποκλοπών είναι αντισυνταγματικό, είναι εξόχως θεσμικό και γι΄ αυτό πολλοί από τη ΝΔ ήδη κρατούν αποστάσεις!

Κυβερνητικά στελέχη, που τους ζητούνται να τοποθετηθούν και λαϊκά “στρίβουν γωνία”, αποφεύγοντας τη δημόσια έκθεση!

Αλλά και στελέχη της Κεντροαριστεράς, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, ή που υπήρχε η προοπτική να συμμετέχουν (Βενιζέλος, Διαμαντοπούλου κ.α.) κρατούν αποστάσεις πλέον από τον Κυριάκο Μητσοτάκη!

Η προσκόλλησή τους, αυτήν την στιγμή στον Πρωθυπουργό, “θα βλάψει σοβαρά την υγεία τους”, όπως εντόνως ακούγεται από τα γραφεία τους!

Μάλιστα το παρακάτω απόσπασμα από τις δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Συνταγματολόγου, αποκαλύπτει ξεκάθαρα το τεράστιο πρόβλημα που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης:

«Παρακολουθούμε ένα ολόκληρο μοντέλο συγκεντρωτικής άσκησης της εξουσίας να φτάνει με πολύ θόρυβο στα όριά του. Το μείγμα αίσθησης παντοδυναμίας και ακρισίας απέβη ανεξέλεγκτο. Το μοντέλο πρέπει, συνεπώς, να αλλάξει αμέσως. Αυτό είναι επιβεβλημένο για την παρούσα και κάθε μελλοντική κυβέρνηση»!

Γιατί έχει “μουλαρώσει” ο Νίκος Ανδρουλάκης;

Αλλά η κυβέρνηση, ενώ όλα αυτά συμβαίνουν, ακόμη μέχρι σήμερα δεν μας έχει αποκαλύψει τους λόγους παρακολούθησης του τηλεφώνου του Ευρωβουλευτή και Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη!

Με τον οποίο Νίκο Ανδρουλάκη τα είχε βρει απόλυτα για μετεκλογική συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης! Εξασφαλίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη την Πρωθυπουργία για ακόμη μια 4ετία περίπου!

Όμως το ζήτημα της τηλεφωνικής υποκλοπής του τηλεφώνου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έσπασε ολοσχερώς το νήμα της μετεκλογικής συνεργασίας! Από τη στιγμή μάλιστα, που ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν χαλαρώνει το ζήτημα και συνεχώς το διατηρεί στην επικαιρότητα, αναζητώντας τις ευθύνες όσο ψηλά και να βρίσκονται αυτές! Έτσι δεν υπάρχει καμιά δυνατότητα πλέον μετεκλογικής συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ!

Είναι έτσι βέβαιο, ότι η συναίνεση της ΝΔ και του Πρωθυπουργού στη σύσταση της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, γίνεται για να θολωθούν από την πλευρά της πλειοψηφίας τα νερά του αντισυνταγματικού κυβερνητικού ανομήματος και για να υπάρξει από την απόφαση, πολιτική εξιλέωση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από τη στιγμή που γνωρίζει πως δεν είναι δυνατόν να γίνει ξανά Πρωθυπουργός!

Μέσω πολιτικών μηχανορραφιών δηλαδή, θα προσπαθήσει να ανατρέψει την απελπιστική και αδιέξοδη θέση του!

Όμως το ερώτημα παραμένει! Γιατί παρακολουθείτο το τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη, αφού τα είχαν βρει για μετεκλογική συνεργασία, από την οποία εξασφαλιζόταν η εκ νέου Πρωθυπουργία από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;

Όταν εξέλειπαν όλες οι άλλες σαθρές δικαιολογίες περί Κίνας, Ουκρανίας, Αρμενίας και τα ρέστα;

Μα ο λόγος είναι τουλάχιστον προφανής! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα τόσα πολιτικά εγκλήματα που έχει διαπράξει με την κυβέρνησή του αυτήν την 3ετά που κυβερνά, ένιωθε φοβερές ανασφάλειες, μη γνωρίζοντας αν θα άλλαζε κάποια στιγμή πολιτική περπατησιά ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, αθετώντας την συμφωνία! Έτσι διά μέσω της παρακολούθησης του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη, κατάφερνε να παρακολουθεί όλες τις τηλεφωνικές διαλέξεις του ιδίου με τους στενούς του συνεργάτες! Εάν λοιπόν διαπιστωνόταν διαφοροποίηση της “άτυπης συμφωνίας” Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη, θα ήταν δυνατόν να προετοιμαστεί επόμενο βήμα, σχεδιασμού διατήρησης αυτής της συμφωνίας!

Τι λέτε; Μήπως αυτή είναι η αιτία που κατά τα κοινώς λεγόμενα, “έχει μουλαρώσει” τον Νίκο Ανδρουλάκη και δεν κάνει πίσω; Λέτε;

Άδειασμα Μητσοτάκη και από τον Στέφανο Μάνο…

Σε προηγούμενο άρθρο μου επεσήμανα την προσεκτική μεταστροφή των Πετσομένων Συστημικών Μέσων που ανήκουν στους Βαγγέλη Μαρινάκη και Γιάννη Αλαφούζο!

Μια τέτοια πολύ σοβαρή ένδειξη είχαμε το πρωί της Πέμπτης από την “Καθημερινή”. Η οποία φιλοξένησε απόψεις του πρώην Υπουργού της ΝΔ Στέφανου Μάνου (Υφυπουργός Δημοσίων Έργων σε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Καραμανλή και Υπουργός Οικονομικών σε κυβέρνηση Κωνσταντίνου Μητσοτάκη).

Του οποίου λεγόμενα αναφέρω αποσπασματικά:

«Ελπίζω, χωρίς όμως να είμαι αισιόδοξος, να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Σχεδόν όλοι οι συνταγματολόγοι εκφράστηκαν. Κατά κανόνα, έντονα επικριτικά για την κυβέρνηση και προσωπικά για τον πρωθυπουργό. Όπως ήταν φυσικό, άλλωστε, μια και ο πρωθυπουργός, μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του τον Αύγουστο 2019, με τον νόμο 4622/2019 υπήγαγε την ΕΥΠ στην Προεδρία της Κυβέρνησης. Στη συνέχεια, πάλι, ο πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα ως διοικητή της ΕΥΠ. Επειδή ο κ. Κοντολέων δεν είχε τα εκ του νόμου προβλεπόμενα προσόντα, με τροπολογία άλλαξε τα απαιτούμενα προσόντα ώστε να παρακαμφθεί το πρόβλημα…

…Αυτό που ενδιαφέρει είναι να τιμωρηθεί ο κ. Μητσοτάκης για όσα έγιναν στην ΕΥΠ. Μετά… βλέπουμε. Οι βουλευτές της Ν.Δ. αντιπροσωπεύουν τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. Αν αυτοί δεν εμπιστεύονται πια τον κ. Μητσοτάκη, δεν έχουν παρά να του το υποδείξουν και στη συνέχεια να επιλέξουν νέο αρχηγό και πρωθυπουργό. Χωρίς να σύρουν την Ελλάδα σε βιαστικές εκλογές…

…θα ωφελούσαν τουλάχιστον δυο εκλογικές διαδικασίες (λόγω απ0λής αναλογικής) τα συμφέροντα της Ελλάδος; Το φθινόπωρο και ο χειμώνας που ακολουθεί θα είναι δύσκολος…»!

Θα θυμόσαστε, ότι στο άρθρο μου της περασμένης Παρασκευής (19/8/2022) είχα αναλύσει τα της πιθανής παραίτησης του Πρωθυπουργού και της εκλογής νέου Πρωθυπουργού από την Κ.Ο. της ΝΔ!

Συγκυβέρνηση με κουκούλωμα των ποινικών ευθυνών του Κυριάκου Μητσοτάκη;

Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, όπως παραπάνω αναφέρω, σκέπτεται την πολιτική του επιβίωση – και όχι μόνο γιατί θα μπορούσε να ακολουθήσει και Ειδικό Δικαστήριο – αφού το όνειρο μια νέας Πρωθυπουργίας πέταξε μακριά! Το έκαψε ο ίδιος με την παρακολούθηση του τηλεφώνου του Νίκου Ανδρουλάκη!

Γι΄ αυτό δεν σκέπτεται ούτε μια στο εκατομμύριο την παραίτηση, αναλαμβάνοντας την πολιτική ευθύνη των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων!

Έτσι θα προσπαθήσει να κερδίσει χρόνο μέσω της συζητήσεως των υποκλοπών στη Βουλή, να πέσει στα μαλακά με ένα συμψηφιστικό πόρισμα, αφού διαθέτει την απαραίτητη πλειοψηφία (εκτός μιας απρόβλεπτης και απίθανης εξέλιξης), ακολούθως να ανέβει στη ΔΕΘ χρυσώνοντας το χάπι σε συνταξιούχους και άλλες κοινωνικές ομάδες που υπέφεραν στην 3ετία του και έτσι στη συνέχεια να οδηγηθεί σε εκλογές!

Εκλογές και στις οποίες ευελπιστεί να είναι η ΝΔ ακόμη πρώτο κόμμα, μη μπορώντας ωστόσο να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω συνεργασιών και να επαναλάβει τις εκλογές με το δικό του εκλογικό νόμο της ενισχυμένης αναλογικής!

Σε αυτήν την περίπτωση των επαναληπτικών εκλογών, πιθανώς λόγω εκλογικού συστήματος να έχει αυξήσει την εκλογική του βάση, ωστόσο κυβέρνηση θα μπορούσε να προκύψει μόνο με συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ!

Είναι όμως αυτό εφικτό; Έχει πιθανότητες αυτό το εγχείρημα;

Βεβαίως, γιατί έχει συμβεί και κατά το παρελθόν!

Θα συμφωνούσε ο ΣΥΡΙΖΑ με μια τέτοια προοπτική; Γιατί όχι, από τη στιγμή που τρία και πλέον χρόνια τώρα, δεν μπόρεσε να προσπεράσει τον χειρότερο Πρωθυπουργό της Μεταπολίτευσης! Θα είναι όμως στην κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ για το “καλό” μας βεβαίως – βεβαίως, με Πρωθυπουργό κοινής αποδοχής!

Και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τι πολιτικό όφελος θα έχει;

Μα την μη παραπομπή του σε Ειδικό Δικαστήριο!

Όπως ακριβώς συνέβη με τον πατέρα του Κωνσταντίνο Μητσοτάκη!

Ο οποίος μετείχε του τεράστιου σκανδάλου των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων τη δεκαετία του ΄90 ως Πρωθυπουργός!

Τότε που το σκάνδαλο “Μαυρίκη” ήταν πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες και τα λοιπά Μέσα!

Όταν στον υπάλληλο του ΟΤΕ είχε δοθεί κυβερνητική εντολή από τον στρατηγό Νίκο Γρυλλάκη, άνθρωπο εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως ο Γρηγόρης Δημητριάδης του Κυριάκου Μητσοτάκη!

Τότε λοιπόν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης απέφυγε το Ειδικό Δικαστήριο, αφού το 1995 η υπόθεση μπήκε στο αρχείο, από τον τότε Πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος εν ονόματι πολιτικής ομαλότητας στην χώρα, ζήτησε την αναστολή των ποινικών διώξεων!

Τι λέτε λοιπόν, η ιστορία επαναλαμβάνεται;

Παρακολουθούσαν και τον Κώστα Καραμανλή;

Ποιο όμως θα είναι εκείνο το πολιτικό πρόσωπο πού θα αναλάβει Πρωθυπουργός σε μετεκλογική συνεργασία ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ;

Θα μπορούσε να είναι ο πρώην Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής;

Ενδεχομένως θα έλεγα!

Γιατί γνωρίζω βεβαίως, ότι μια τέτοια πρόταση θα την ψήφιζε ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ!

Άλλωστε μου ενίσχυσε ιδιαίτερα αυτήν την περίπτωση, η δήλωση του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη, πως μεταξύ των τηλεφώνων που παρακολουθούνταν ήταν και του Κώστα Καραμανλή!

Μια δήλωση με πολλά υπονοούμενα, μια στοχευμένη δήλωση!!

egerssi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου