Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Έλληνες εθνοφύλακες αποβιβάστηκαν στο Καστελόριζο και οι Τούρκοι προβληματίζονται.

 «Απόβαση στο Καστελόριζο»: Κάπως έτσι θα μπορούσε να ήταν ο τίτλος στα ρεπορτάζ διεθνών ΜΜΕ από Έλληνες στρατιώτες οι οποίοι αποβιβάζονται στο ακριτικό νησί με το πλοίο της… γραμμής και πλήρη εξοπλισμό.

Φυσικά πρόκειται για άνδρες της Εθνοφυλακής οι οποίοι δικαίως βρίσκονται εκεί, βάσει των όσων αναφέρει η συνθήκη των Παρισίων. Να σημειωθεί ότι η δύναμη Εθνοφυλακής στο Καστελόριζο ανήκει στην 95η Ανώτερη Διοίκηση Ταγμάτων Εθνοφυλακής με έδρα την Ρόδο.

Το αμερικανικό CNBC σε άρθρο του με τίτλο: «Η ΕΕ ετοιμάζεται για κυρώσεις στην Τουρκία για την διαφωνία με την Ελλάδα στο θέμα των ερευνών για φ.σ.», παραθέτει φωτογραφία από την άφιξη στο μικρό νησί, όπως λέει «Ελλήνων στρατιωτών στο πιο απόμακρο νοτιοανατολικό σημείο της Ελλάδας που απέχει 2 χλμ. από τις τουρκικές ακτές.»

 

 

Τις φωτογραφίες ανακυκλώνουν και τουρκικά ΜΜΕ λέγοντας πως με την παρουσία στο Καστελόριζο Στρατού η Ελλάδα παραβαίνει την συνθήκη για την αποστρατικοποίηση των νήσων της Δωδεκανήσου, βάσει της Συνθήκης των Παρισίων του 1947, συνθήκη όμως την οποία δεν έχει υπογράψει η Τουρκία καθώς δεν ήταν συμβαλλόμενο μέρος!

 

 

Η αντίδραση των Τούρκων.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωση του δείχνει ότι η Αγκυρα ετοιμάζει ενέργεια στο ευρύτερο σύμπλεγμα της Μεγίστης, με αφορμή τις φωτογραφίες αποβίβασης εθνοφυλάκων στο νησί που δημοσίευσαν ξένα ΜΜΕ.

«Πληροφορίες για ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων της Ελλάδας στο Καστελόριζο δημοσιεύτηκαν στα ΜΜΕ. Το Καστελόριζο (Μεγίστη) τελεί υπό καθεστώς αποστρατικοποίησης σύμφωνα με τη Συνθήκη των Παρισίων του 1947.
Εάν οι πληροφορίες αληθεύουν, αυτό είναι μια νέα ένδειξη της αδιαφορίας της Ελλάδας για τους νόμους και των πραγματικών προθέσεων της στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεν αποδεχόμαστε τυχόν παράνομες αλλαγές στην κατάσταση του νησιού. Τονίζουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε σε μια τέτοια πρόκληση να επιτύχει τον σκοπό της, ακριβώς απέναντι από τις ακτές μας.

Τέτοιες προκλητικές ενέργειες δεν θα βοηθήσουν καθόλου την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα συνεχίσει να αυξάνει την ένταση στην περιοχή, θα ηττηθεί.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να προστατεύσει τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο μέχρι το τέλος».

crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου