Σάββατο, 29 Αυγούστου 2020

Φάρμακο για ταυτόχρονη αντιμετώπιση γρίπης και κορωνοϊού.

 Ο κορωνοϊός μπορεί να μολύνει κάποιον που έχει γρίπη και οι δύο ασθένειες να συνυπάρξουν, ωστόσο, αυτό που δεν είναι ακόμα γνωστό είναι αν η γρίπη επιδεινώνει τη μόλυνση από τον Covid-19.

Αυτό δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο καθηγητής Παθολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κύπρου και αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωδών Νοσημάτων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, δρ Γιώργος Πάνος, ο οποίος τονίζει ότι η μάσκα είναι το μόνο όπλο που έχουμε και λειτουργεί ως φρένο στην εξάπλωση του ιού.

Ο δρ Πάνος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιστημονικής Ομάδας του υπουργείου Υγείας, εκφράζει την έντονη διαφωνία του σε σχέση με την απόφαση της Κυβέρνησης για μη χρήση της μάσκας από παιδιά κάτω των 12 χρονών στο σχολείο και τονίζει ότι στην Κύπρο πρέπει να συνεχιστεί η αυστηρή εφαρμογή των μέτρων αυτοπροστασίας (μάσκα, απόσταση, αντισηψία και αποφυγή συνωστισμού και πολυκοσμίας), ώστε να ελαττωθεί και η πιθανότητα από την προσβολή γρίπης, ενόψει του επερχόμενου χειμώνα, αλλά και την πιθανότητα να κολλήσει κάποιο άτομο άλλους ιούς, όπως ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV), ο οποίος κάθε χρόνο, γύρω στον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, προκαλεί ελαφρά κρυολογήματα σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. 

Υπογραμμίζει ότι στην Κύπρο, λόγω του πληθυσμού της, δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένας άνθρωπος, σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι συνεχείς, ώστε ο πληθυσμός «να είναι όσο πιο πολύ γίνεται καθαρός».

Σύμφωνα με τον καθηγητή, υπάρχουν εναλλακτικές θεραπείες, που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στις περιπτώσεις που κάποιος νοσήσει ταυτόχρονα από COVID 19 και γρίπη, ωστόσο, σημείωσε πως «αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να σταματήσουμε τα μέτρα αυτοπροστασίας». 

Ανέφερε ότι στην Κύπρο το κράτος έχει αγοράσει φέτος μια ποσότητα από τη δραστική ουσία Φαβιπιραβίρη, την οποία είχε προτείνει και ο ίδιος ως μέλος της Επιστημονικής Ομάδας. Εξήγησε ότι αυτό το φάρμακο έχει πάρει άδεια ήδη στην Ιαπωνία και στην Κίνα και μπορεί να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα και τη γρίπη αλλά και τον COVID 19.

«Το έχει αγοράσει το κράτος με δικές του διαδικασίες και επίσης υπάρχει βιβλιογραφία από μια μεγάλη μελέτη στη Ρωσία, όπου χρησιμοποίησαν τη Φαβιπιραβίρη και είχαν καλά αποτελέσματα από ήπιες προς μέτριες λοιμώξεις από τον COVID», ανέφερε ο δρ Πάνος. 

Κληθείς να εκτιμήσει εάν με το άνοιγμα των σχολείων θα αυξηθούν τα κρούσματα, ο δρ Πάνος απάντησε ότι όσο πιο πολύ ελέγχεται ο πληθυσμός και είναι καθαρός, ενδεχομένως και τα κρούσματα που μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, να μπορούν να ελεγχθούν. «Η ουσία είναι όταν θα αρχίσουν τα σχολεία θα πρέπει να υπάρχει ένα υγιές περιβάλλον, με όσο το δυνατόν μικρότερες πιθανότητες να υπάρχει θετικό κρούσμα, για να μην κολλά ο ένας τον άλλο», ανέφερε.

Σε ερώτηση εάν η επίθεση του ιού τον επερχόμενο χειμώνα στην Κύπρο θα είναι κατά την άποψή του χειρότερη από την προηγούμενη, ο καθηγητής εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κύπρος αυτή τη στιγμή διανύει ένα δεύτερο κύμα, το οποίο όπως πρόσθεσε «είναι σαφώς μικρότερο από το πρώτο».

Εξήγησε ακόμα ότι «αν δει κάποιος όλες τις πανδημίες και επιδημίες υπάρχουν τα δεύτερα, τα τρίτα και τα τέταρτα κύματα, τα οποία δεν είναι σαφές με σειρά, αν θα είναι χειρότερα το επόμενο διάστημα ή πιο ήπια», για να σημειώσει ότι θα πρέπει να ελέγξουμε πολύ περισσότερο κόσμο, πολύ πιο γρήγορα, να ιχνηλατήσουμε πολύ πιο γρήγορα και οπωσδήποτε αυτοί που επιστρέφουν από τις διακοπές τους να ελέγχονται μία φορά πριν πάνε στη δουλειά τους και μια φορά μέσα σε ένα διάστημα από 5 μέχρι 14 ημέρες, αφού επιστρέψουν.

Επιπλέον, συστήνει την αύξηση των ελέγχων σε αεροδρόμια, λιμάνια και οδοφράγματα με τη μέθοδο ελέγχου Pool PCR testing, η οποία θα μπορεί να εφαρμοστεί και στα σχολεία με τη νέα χρόνια. Πρόκειται για τη μέθοδο της λεγόμενης «δεξαμενής», για την οποία εξήγησε ότι «αντί να εξετάζονται ο κάθε ένας ξεχωριστά, θα εξετάζονται πολλοί μαζί και αν μέσα σε αυτόν τον αριθμό εξετάσεων, βρεθεί ένα θετικό περιστατικό, τότε θα ελέγχονται όλοι ξεχωριστά».

philenews.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου