Τετάρτη 27 Μαΐου 2020

Ο Νετανιάχου πιέζει για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στον αγώνα του για να αποφύγει τη φυλακή. Αλλά βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή.

Φινιάν Κουνίνγκχαμ
Φινιάν Κουνίνγκχαμ
είναι ένας βραβευμένος δημοσιογράφος. Για πάνω από 25 χρόνια, εργάστηκε ως υπο-συντάκτης και συγγραφέας για τους The Mirror, Irish Times, Irish Independent και Britain's Independent, μεταξύ άλλων.
Ο Νετανιάχου πιέζει για προσάρτηση της Δυτικής Όχθης στον αγώνα του για να αποφύγει τη φυλακή.  Αλλά βάζει φωτιά στη Μέση Ανατολή
Η απερίσκεπτη ώθηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου να επεκτείνει την προσάρτηση της παλαιστινιακής επικράτειας αποτελεί πρόκληση για αποφυγή φυλάκισης για κατηγορίες διαφθοράς. Αλλά θα μπορούσε να ανατινάξει την ήδη ασταθή Μέση Ανατολή.
Ακόμη και οι Ισραηλινοί αρχηγοί ασφαλείας ανησυχούν όλο και περισσότερο από την ώθηση του Νετανιάχου να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας.
Σε μια αμφίβολη ιστορική πρώτη εβδομάδα, ο παλαιότερος Ισραηλινός πρωθυπουργός έγινε επίσης ο πρώτος ηγέτης της χώρας που διώχθηκε με ποινικές κατηγορίες. Θυμωμένος ενώπιον του δικαστηρίου, ο Νετανιάχου δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την οργή του, καταγγέλλοντας τη δίκη σαν «παραποίηση» από τους πολιτικούς εχθρούς του για «ανάθεση ενός ισχυρού ηγέτη».
 Εάν κριθεί ένοχος, ο διακοσμημένος ήρωας πολέμου θα μπορούσε να καταλήξει στη φυλακή για 10 χρόνια. Σε ηλικία 70 ετών, ο «Bibi» Νετανιάχου αγωνίζεται για τη ζωή του και τη διατήρηση της πολιτικής του κληρονομιάς. Πάντα θεωρούσε ότι η πολιτική του ανάβαση και η ένδοξη μοίρα του Ισραήλ ήταν συνυφασμένες.
Την επόμενη ημέρα μετά την περίφημη παρουσία του στο δικαστήριο, ο Νετανιάχου ορκίστηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού του θα συνεχίσει με φιλόδοξα σχέδια να επεκτείνει την προσάρτηση του παλαιστινιακού εδάφους που κρατείται υπό ισραηλινή κατοχή στη Δυτική Όχθη. Αυτό το σχέδιο πρόκειται να ξεκινήσει την 1η Ιουλίου, με σκοπό την επίσημη επέκταση του ενός τρίτου της επίμαχης επικράτειας υπό ισραηλινή κυριαρχία. Φαίνεται κάτι παραπάνω από σύμπτωση ότι η επόμενη δικαστική ακρόαση για τη δίκη του Νετανιάχου έχει οριστεί για τις 19 Ιουλίου.
Ο Νετανιάχου κήρυξε το σχέδιο προσάρτησης «ιστορική ευκαιρία» για το Ισραήλ που δεν πρέπει να χαθεί. Το αποκαλούμενο ειρηνευτικό σχέδιο «συμφωνία του αιώνα» που παρουσίασε η κυβέρνηση Τραμπ τον Ιανουάριο έχει ενθαρρύνει τα ισραηλινά δεξιά κόμματα να εδραιώσουν την ιστορική ανάληψη των παλαιστινιακών εδαφών.
Έτσι, ο Μπίμπι, ο αυτοπεποίθηση ισχυρός, συνδυάζει το υποτιθέμενο ιστορικό πεπρωμένο του Ισραήλ με τη δική του προσωπική μοίρα. Κάποιος μπορεί να προβλέψει ότι, καθώς προχωρά η ποινική δίκη, το ίδιο θα εντείνει και ο Νετανιάχου για τη διαδικασία προσάρτησης ως μέσο για την καύση της δημόσιας εικόνας και της αύρας του ως αυτο-χρισμένου σωτήρα του Ισραήλ.
Αυτή είναι μια επικίνδυνη δυναμική. Αρκετοί πρώην Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας προειδοποίησαν στο παρελθόν τον Νετανιάχου να μην προχωρήσει σε προσάρτηση. Λένε ότι οι παλαιστινιακές διαμαρτυρίες ενάντια σε ένα τόσο σοβαρό πλήγμα στις προσδοκίες τους για κρατική υπόσταση θα είναι ανεξέλεγκτες. Αυτό τονίστηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη που ανακοίνωσε την  περασμένη εβδομάδα ότι ακύρωσε όλες τις ρυθμίσεις ασφαλείας με το ισραηλινό κράτος.
Οι δυνατότητες εκρηκτικών συγκρούσεων επισημάνθηκαν από τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ Β ', του οποίου η χώρα συνορεύει με το Ισραήλ στα ανατολικά. Σε συνέντευξή του στις 15 Μαΐου με τον Ντερ Σπίγκελ, ο Ιορδανός ηγέτης είπε: «Εάν το Ισραήλ πραγματικά προσαρτήσει τη Δυτική Όχθη τον Ιούλιο, θα οδηγούσε σε μαζική σύγκρουση με το Χασεμιτικό Βασίλειο της Ιορδανίας».
Ο συναγερμός ακούστηκε επίσης από τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση , καθεμία από τις οποίες θεωρεί την ισραηλινή κατοχή στα παλαιστινιακά εδάφη από τον πόλεμο των έξι ημερών του 1967 σαν παράνομη σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Και οι δύο παγκόσμιοι φορείς έχουν προειδοποιήσει τον Νετανιάχου για το σχέδιο προσάρτησής του, ενώ αρκετοί Ευρωπαίοι ηγέτες του έστειλαν επιστολή προειδοποιώντας ότι ενδέχεται να επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις. Αυτό είναι ένα μέτρο της ανησυχίας ότι η ήδη κατακερματισμένη περιοχή της Μέσης Ανατολής θα μπορούσε να εκραγεί εάν ο Νετανιάχου προχωρήσει με το σχέδιό του «Μεγαλύτερο Ισραήλ» .
Ένα άλλο σημάδι του επικείμενου κινδύνου είναι η ασυνήθιστη ώθηση από την Ουάσιγκτον, δεδομένης της συνήθους υποστήριξής της στην ισραηλινή πολιτική. Σε ένα άρθρο, η Washington Post προέτρεψε τον περιορισμό της ισραηλινής κυβέρνησης για την «αρπαγή γης» και περιέγραψε αρκετές ανησυχίες για την ασφάλεια για την περιοχή.
Ο δημοκρατικός υποψήφιος της προεδρίας Τζο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης αντίθεση στα σχέδια προσάρτησης, παρόλο που ο Μπάιντεν είναι αυτοαποκαλούμενος «Σιωνιστής» και «φίλος» του Νετανιάχου.
Αλλά, πιο ειλικρινά, ακόμη και η κυβέρνηση Τραμπ έχει αποκλείσει τον επεκτατισμό του Ισραηλινού κράτους του Νετανιάχου. Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Τραμπ υποστήριζε τους Ισραηλινούς ισχυρισμούς για την Ιερουσαλήμ ως τη μοναδική πρωτεύουσα, την ενσωμάτωση των υψών του Γκολάν της Συρίας και τη συνεχιζόμενη οικοδόμηση ισραηλινών οικισμών σε παλαιστινιακή γη. Ο λεγόμενος χάρτης πορείας του Τραμπ για το «όραμα για την ειρήνη» δίνει ελάχιστη εξυπηρέτηση στις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους και την αναγνώριση ενός ενδεχόμενου παλαιστινιακού κράτους, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικά έδωσε το πράσινο φως για τη προσάρτηση του Ισραήλ στην επικράτειά τους.
Είναι ένα σημάδι του πόσο εμπρηστική είναι η κατάσταση ,που ο φυσιολογικός αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mάικ Πομπέο, πραγματοποίησε μια εξαιρετική επίσκεψη στην Ιερουσαλήμ στις 13 Μαΐου - εν μέσω του κλειδώματος του ιού κοραναϊού -και προφανώς προειδοποίησε τον Νετανιάχου να «επιβραδύνει» τα σχέδια επέκτασης του Ισραήλ.
Οι αντιρρήσεις από την Ουάσιγκτον και την Ευρώπη δεν βασίζονται σχεδόν σε αρχές υπεράσπισης των παλαιστινιακών δικαιωμάτων. Πώς θα μπορούσαν, μετά από δεκαετίες να κλείνουν τα μάτια σε συστηματικές παραβιάσεις και αδικίες από το ισραηλινό κράτος; Όχι, οι Αμερικανοί και οι Ευρωπαίοι παρακινούνται κυνικά από την ανησυχία για τις επιπτώσεις των περιφερειακών συγκρούσεων και των δικών τους συμφερόντων.
Οι Παλαιστίνιοι και οι Άραβες ευρύτερα, έχουν υπομείνει από υπομονή κατά τη διάρκεια μιας σαμπολικής δεκαετίας ειρηνευτικής διαδικασίας που δεν ήταν τίποτα άλλο από μια χαράδρα για αδυσώπητη, αργή κίνηση απόσυρση. Η «ιστορική ευκαιρία» του Νετανιάχου να προχωρήσει ακόμη περισσότερο με παράνομη προσάρτηση θα μπορούσε να είναι το τελευταίο άχυρο που σπάζει την πλάτη της καμήλας.
Ωστόσο, μια τέτοια καταστροφική πορεία σύγκρουσης φαίνεται αναπόφευκτη. Επειδή είναι συνδεδεμένη με την απελπισία του Bibi να ξεφύγει από τη φυλακή και την αηδία.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ 
Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου