Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2017

Η βόρεια Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο. - «Θα το τακτοποιήσουμε...» λέει ο Τραμπ!

Όπως μετέδωσε πριν λίγο το ΝοτιοΚορεάτικο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap,η Β.Κορέα εκτόξευσε βαλλιστικό πύραυλο προς ανατολάς, από την περιοχή της Πιονγκσονγκ, στην επαρχία της Νότιας Πύγκοαν,σήμερα την αυγή.North Korea fires ballistic missile - report

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ αναλύουν την πορεία του πυραύλου, πρόσθεσε.

Δεν υπήρχαν άμεσα διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με το σημείο όπου προσγειώθηκε ο βαλλιστικός πύραυλος.

Μια κυβερνητική πηγή των ΗΠΑ, επιβεβαίωσε την εκτόξευση πυραύλου της Βόρειας Κορέας στο Reuters, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες.
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ RUSSIA TODAY : Corfiatiko.blogspot.com 
Παγκόσμιος συναγερμός

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο - «Θα το τακτοποιήσουμε...» λέει ο Τραμπ!

Στην εκτόξευση νέου βαλλιστικού πυραύλου προχώρησε την Τρίτη η Βόρεια Κορέα, σημαίνοντας εκ νέου παγκόσμιο συναγερμό και ιδιαίτερα στις δυνάμεις που βρίσκονται εντός του βεληνεκούς δράσης των πυραυλικών συστημάτων που έχει παρουσιάσει έως σήμερα η Πιονγκγιάνγκ.

Η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε νέο βαλλιστικό πύραυλο - «Θα το τακτοποιήσουμε...» λέει ο Τραμπ!
Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέγραψε η ιαπωνική υπηρεσία άμυνας, ο βαλλιστικός πύραυλος που εκτόξευσε η Βόρεια Κορέα πραγματοποίησε πτήση 50 λεπτών, διανύοντας μία απόσταση περίπου 1.000 χιλιομέτρων και κατέπεσε στη ζώνη του αποκλιεστικού οικονομικού ενδιαφέροντος του Τόκιο. Όπως ανακοινώθηκε, ο πύραυλος περιελάμβανε τρία βλήματα.

Πρόκειται για την 7η πυραυλική δοκιμή από το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, παρά τις διεθνείς κυρώσεις και τις απειλές που έχει εκτοξεύσει η Ουάσιγκτον. Η τελευταία δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου που είχε πραγματοποιήσει η Πιονγκγιάνγκ ήταν στις 19 Σεπτεμβρίου, όταν ο πύραυλος είχε περάσει πάνω από την Ιαπωνία και συγκεκριμένα το νησί Χοκάιντο.
Η εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου εντοπίστηκε από το στρατό της Νότιας Κορέας και γνωστοποιήθηκε από ανώτατο στέλεχος. Όπως δήλωσε, ο πύραυλος κινήθηκε ανατολικά, δηλαδή προς την Ιαπωνία, όπως και στις προηγούμενες περιπτώσεις.

Τις λεπτομέρειες εξετάζουν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Νότιας Κορέας, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς συμμάχους τους.

Όπως έγινε γνωστό, ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από την περιοχή Πιονγκσόνγκ, στην ανατολική επαρχία Πιονγκάν.

Σε ένα πρώτο σχόλιό του για τη νέα δοκιμή, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε με νόημα, όπως μεταδίδουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης: «Θα το τακτοποιήσουμε...».

Ο Τραμπ επισήμανε ότι η νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ δεν αλλάζει την προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα της Βόρειας Κορέας, μία εβδομάδα μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να συμπεριλάβει τη χώρα αυτή στον κατάλογο των ΗΠΑ με τα κράτη που στηρίζουν την τρομοκρατία.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Τζιμ Μάτις, σημείωσε ότι ο πύραυλος που εκτοξεύτηκε έφθασε στο μεγαλύτερο ύψος όλων των προηγούμενων πυραύλων που είχε εκτοξεύσει η Πιονγκγιάνγκ και αντιπροσωπεύει «μια απειλή για όλον τον κόσμο».Μέλη της ρωσικής διπλωματικής αποστολής είχαν προϊδεάσει για τις προθέσεις της Βόρειας Κορέας, αποκαλύπτοντας στη ρωσική βουλή πριν από μέρες, ότι η Πιονγκγιάνγκ επιμένει στο πυρηνικό της πρόγραμμα και ότι σύντομα θα είναι σε θέση να πλήξει ακόμη και τις αμερικανικές ακτές.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο επιβεβαίωσε επίσης την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι «παρακολουθούμε συνεχώς τις κινήσεις της Πιονγκγιάνγκ. Η Δημοκρατία της Κορέας και οι ΗΠΑ παραμένουν ενωμένες και δυνατές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις προβοκατόρικες ενέργειες της Βόρειας Κορέας».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ενημερώθηκε για την εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα ενώ ο πύραυλος βρισκόταν ακόμη στον αέρα, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Πρωθυπουργός Ιαπωνίας: Βίαιη ενέργεια που δεν μπορεί να γίνει ανεκτή

Την εκτόξευση του πυραύλου επιβεβαιώσε και το γραφείο του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε. Αμέσως μετά, ο Ιάπωνας πρωθυπουργός κάλεσε έκτακτο υπουργικό και στρατιωτικό συμβούλιο.

Ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε "βίαιη ενέργεια" που "δεν μπορεί να γίνει ανεκτή" την εκτόξευση του πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα και ζήτησε την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.
"Δεν θα υποκύψουμε σε καμία προκλητική ενέργεια. Θα εντείνουμε την πίεσή μας" στην Πιονγκγιάνγκ, τόνισε ο Άμπε μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμέσως μετά την εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, δόθηκε εντολή στη Χαβάη να ενεργοποιήσει το σύστημα προειδοποίησης του πληθυσμού για ενδεχόμενη επίθεση, το οποίο είχε να ηχήσει από την επίθεση της ιαπωνικής αεροπορίας, κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Λίγα λεπτά μετά την πυραυλική δοκιμή της Πιονγκγιάνγκ, η Νότια Κορέα εκτόξευσε με τη σειρά της πύραυλο, ως «απάντηση» στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αντίδραση από το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ


Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια και η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να δεσμευτεί εκ νέου σε έναν αξιόπιστο διάλογο με τη διεθνή κοινότητα, επισήμανε σήμερα το ΝΑΤΟ σε μια ανακοίνωση που εξέδωσε.

«Καταδικάζω σθεναρά τη νέα δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα. Πρόκειται για μια περαιτέρω παραβίαση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που υπονομεύει την περιφερειακή και διεθνή ασφάλεια» τόνισε ο γενικός γραμματέας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου Γενς Στόλτενμπεργκ.

Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά την εκτόξευση του διηπειρωτικού πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, γνωστοποίησε η ιταλική προεδρία. «Αυτή τη στιγμή αποφασίζουμε την ημερομηνία» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Τζιοβάνι Νταβόλι, ο εκπρόσωπος τύπου της ιταλικής αποστολής στα ΗΕ, που έχει αναλάβει για τον μήνα Νοέμβριο την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Τίλερσον: Παραμένουν στο τραπέζι οι διπλωματικές επιλογές

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι "διπλωματικές επιλογές" για τη διευθέτηση της πυρηνικής κρίσης με τη Βόρεια Κορέα παραμένουν "στο τραπέζι, προς το παρόν", μετά τη νέα εκτόξευση πυραύλου από την Πιονγκγιάνγκ, δήλωσε απόψε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον. Σε μια δήλωση που ανέγνωσε η εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της αμερικανικής  διπλωματίας κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να λάβει νέα μέτρα", επιπλέον των κυρώσεων που έχουν ήδη εγκριθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μεταξύ των μέτρων να συμπεριλαμβάνεται «το δικαίωμα να απαγορεύεται η κυκλοφορία στη θαλάσσια περιοχή που επιτρέπει τη μεταφορά αγαθών προς και από τη Βόρεια Κορέα», σύμφωνα με τον Ρεξ Τίλερσον.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Σοβαρή πρόκληση 
 
Η νέα εκτόξευση πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα αποτελεί «μια επιπλέον απαράδεκτη παραβίαση» των διεθνών της υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, δήλωσε σήμερα μια εκπρόσωπος τύπου της επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Η εκτόξευση αντιπροσωπεύει μια επιπλέον σοβαρή πρόκληση και μια σοβαρή απειλή προς τη διεθνή κοινότητα» τόνισε η εκπρόσωπος τύπου της Φεντερίκα Μογκερίνι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου