Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών (Βαλκανίων  και χωρών Κ.Α.Κ )
Όταν ο «μπαρουτοκαπνισμένος» Σύρος πρόεδρος ζητά επειγόντως στρατιωτική βοήθεια από την Μόσχα ενόψει επικείμενης μαζικής ισραηλινής επίθεσης, τότε είμαστε πολύ κοντά σε εξελίξεις άκρως καταιγιστικές και επικίνδυνες για ολόκληρο τον πλανήτη.

Σύμφωνα με τον ισραηλινό τύπο, ο Μ.Άσαντ ζήτησε από τη Ρωσία να δώσει έγκριση για καταιγισμό πυραύλων Scud και Iskander οι οποίοι θα στοχεύσουν τις στρατιωτικές βάσεις του Ισραήλ, λιμάνι Χάιφα και πετροχημικές εγκαταστάσεις!

Οι Ισραηλινοί υπολογίζουν ότι ο Άσαντ διαθέτει περίπου 800 βαλλιστικούς πυραύλους Scud, o καθένας μπορεί να φέρει μισό τόνο εκρηκτικά ενώ ακόμη είναι άγνωστος ο αριθμός των βαλλιστικών συστημάτων Iskander-M που έχουν μεταφερθεί στη Συρία!
Φαίνεται ότι το Ισραήλ αναμένει μαι τέτοια συριακή και ρωσική κίνηση καθώς σύμφωνα με αξιωματικό της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας τέθηκε σε πλήρη ενεργοποίηση ολόκληρη η αντιπυραυλική ασπίδα του Ισραήλ.
«Η «σφεντόνα του Δαβίδ», ενεργοποιήθηκε αλλά ελέγχεται συνεχώς η λειτουργία της και αναμένεται η πλήρης πιστοποίηση της να πάρει ακόμη δύο εβδομάδες, παρέχοντας την τελευταία πινελιά στην ισραηλινή αεράμυνα σε διαφορετικά επίπεδα», τόνισε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας .
«Το τελευταίο επίπεδο της γνωστό ως «Magic Wand», αφορά απειλές πυραύλων μέσου βεληνεκούς με την ισραηλινή ηγεσία να ελπίζει να κλείσει όλα τα κενά στην αντιπυραυλική άμυνα» , δήλωσε ο Ισραηλινός στρατηγός Tzvika Haimovitch, επικεφαλής της Διοίκησης αεράμυνας του στρατού

Ωστόσο ο Haimovitch τόνισε ότι ακόμη και με το νέο σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο εναέριος χώρος του Ισραήλ εξακολουθεί να είναι ευάλωτος.
«Η «σφεντόνα του Δαβίδ» δίνει τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις «περισσότερες δυνατότητες και μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα , η οποία όμως ποτέ δεν είναι αρκετή», κατέληξε ο ίδιος.
«Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη της  στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας», δήλωσε ο Σύρος πρόεδρος μετά την παραδοχή από το Ισραήλ της εναέριας επιδρομής στην Συρία, αναφέρει ο ισραηλινός τύπος .
Ο Πρόεδρος της Συρίας Μπασάρ Άσαντ, δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Δαμασκός υπολογίζει τη Ρωσία για την «αναχαίτιση» των ισραηλινών επιδρομών στη Συρία.
Ο Άσαντ μιλώντας στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης στην πρωτεύουσα της Συρίας τόνισε ότι «η προστασία των συνόρων μας είναι προνόμιο μας και καθήκον».
 «Εμείς δεν βασίζουμε τις αποφάσεις και την πολιτική μας σχετικά με τις δηλώσεις ανώτερων Ισραηλινών αξιωματούχων. Η Ρωσία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην αναχαίτιση μιας στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ του Ισραήλ και της Συρίας», κατέληξε ο ίδιος.

Ο πρεσβευτής της Συρίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Ρωσία έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το Ισραήλ ότι οι κανόνες του παιχνιδιού έχουν αλλάξει στη Συρία, και από εδώ και στο εξής δεν «υπάρχει ελευθερία  στον συριακό ουρανό για τα ισραηλινά αεροσκάφη».
 «Ο Πούτιν έστειλε ένα ξεκάθαρο μήνυμα», δήλωσε ο Μπασάρ Τζααφάρι, μιλώντας στο συριακό τηλεοπτικό δίκτυο.
«Το γεγονός είναι ότι ο πρέσβης του Ισραήλ [στη Ρωσία] κλήθηκε για εξηγήσεις μόνο μια ημέρα αφού υπέβαλε τα διαπιστευτήριά του [ στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την περασμένη Πέμπτη], και του  είπαν οι Ρώσοι κατηγορηματικά ότι αυτό το παιχνίδι έχει τελειώσει», κάτι δείχνει, τόνισε ο ίδιος.
Η χρήση της συριακής αεράμυνας αντιαεροπορικών πυραύλων  εναντίον του Ισραήλ την περασμένη Πέμπτη το βράδυ άλλαξε τους κανόνες του παιχνιδιού τόνισε ο Σύρος διπλωμάτης , προσθέτοντας ότι η Συρία δεν θα παραμείνει άπραγη απέναντι σε οποιαδήποτε ισραηλινή απειλή.
Σύροι αξιωματικοί των υπηρεσιών πληροφοριών αναφέρουν κινήσεις των ισραηλινών δυνάμεων σύμφωνα με άρθρο μας με τίτλο (  ΕΚΤΑΚΤΟ: Διέταξε επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων ο Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ – Βομβαρδισμός της Δαμασκού με οπλισμένο drone – Συναγερμός σε Ιράν-Χεζμπολάχ-Ρωσία).
Πρόκειται για ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή καθώς μετά τη σύγκλιση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ, ο Υπουργός Άμυνας διέταξε επιστράτευση χιλιάδων εφέδρων για επιχείρηση στα Νότια με ότι αυτό σημαίνει.
Η κίνηση αυτή έχει σημάνει συναγερμό σε Ιράν-Χεζμπολάχ και Ρωσία.
Οι αυξανόμενες εντάσεις του Ισραήλ με τη Συρία, της παρουσίας Ιρανών στο Λίβανο και η δραστηριοποίηση  Χαμάς και Χεζμπολάχ μαζί με τον εξοπλισμό τους με ιρανικούς πυραύλους fateh-110 δεν αφήνει  πολλά περιθώρια για ελιγμούς στο Τελ Αβίβ .
Ο πόλεμος στο συριακό έδαφος λαμβάνει νέα μορφή και «σχήμα» εμπλέκοντας Ρωσία και ΗΠΑ (αποστέλλει 1000 πεζοναύτες) και καθιστά την χώρα αυτή ρυθμιστή πλέον της παγκόσμιας ειρήνης ή ενός νέου πολέμου με παγκόσμιες προεκτάσεις.