Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν την αποστολή αμερικανικών και άλλων νατοϊκών δυνάμεων  στο Κοσσυφοπέδιο με στόχο την ανάσχεση της Ρωσίας και προσωπικά του Β.Πούτιν.
Πρόκειται για ιδιαίτερα επικίνδυνες εξελίξεις για ολόκληρα τα Βαλκάνια τα οποία θα εισέλθουν « στο μάτι του κυκλώνα» .  

«Χρειάζεται μια ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο για να περιοριστεί η Ρωσία στα Βαλκάνια», δήλωσε ο διοικητής του στρατού των ΗΠΑ στην Ευρώπη στρατηγός Curtis Skaparoti κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην επιτροπή αμυντικών υποθέσεων  της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Ερωτηθείς από τον γερουσιαστή John Ernst  από την Αϊόβα αν συμφωνεί  ότι απαιτείται ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο για τη συγκράτηση της Ρωσίας στα Βαλκάνια», ο  Skaparoti είπε ότι συμφωνεί με αυτό.
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να μειώσουμε το μέγεθος των δυνάμεων και ειδικά όταν πρόκειται για την Δύναμη Ασφάλειας Κοσσυφοπεδίου καθώς αυτή είναι πλέον ένα είδος θεμέλιου σταθερότητας, αλλά απαιτείται να υπάρχει μια πολύ ισχυρότερη διπλωματία και πληροφορίες για τις προσπάθειες της Συμμαχίας».
«Η ένταξη του Μαυροβουνίου στο ΝΑΤΟ είναι ζωτικής σημασίας για τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Skaparoti.
«Είναι πολύ σημαντικό ότι (το Μαυροβούνιο)  είναι στο ΝΑΤΟ. Έχουν τέτοια επιθυμία, ενώ εκπλήρωσαν τον οδικό χάρτη (σχέδιο δράσης για την ένταξη στο ΝΑΤΟ)», τόνισε ο ίδιος κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Γερουσία .

Ο διοικητής των ενόπλων δυνάμεων του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη πρότεινε γενική αντίσταση στην  « ρωσική προπαγάνδα», όπως πραγματοποιούνταν  κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου.
«Η ρωσική προπαγάνδα θεωρείται ως μέρος των πολεμικών δυνατοτήτων της Μόσχας. Αυτή είναι η ασύμμετρη προσέγγιση τους», δήλωσε ο Skaparoti στην ίδια επιτροπή της Γερουσίας των ΗΠΑ.
«Είμαστε στον στρατό και διαθέτουμε κέντρο για όλες τις πληροφορίες που  χρησιμοποιούνται με  κακόβουλη επιρροή στην Ευρώπη. Αλλά χρειαζόμαστε πραγματικά βοήθεια από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ολοκληρωμένη κυβερνητική εκστρατεία. Πρέπει να βρούμε και να διαμορφώσουμε μια στρατηγική σε επίπεδο κράτους. Κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου υπήρχε ενώ τώρα  νομίζω ότι δεν έχουμε»  είπε ο Skaparoti.
Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι απαραίτητο να «ενισχυθεί  και να χρηματοδοτηθεί ομάδα εργασίας σε δια-θεσμικό επίπεδο για να «αντιμετωπίσει τη ρωσική προπαγάνδα».
Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ενισχύσουν επίσης τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έναντι των στρατιωτικών σχηματισμών της αντιπολίτευσης στα ανατολικά της χώρας.
Οι ΗΠΑ  παρέχουν στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, αλλά επίσημα μόνο με τη μορφή των στολών και εξοπλισμού. Το ζήτημα της παροχής στο Κίεβο «θανατηφόρων όπλων» αποτελεί θέμα προς συζήτηση το επόμενο διάστημα.

«Πρέπει να ενισχυθεί ο ουκρανικός στρατός όσο μπορούμε για την καταπολέμηση των φιλο-ρωσικών δυνάμεων (στο Ντονένσκ ), όπου διαθέτουν  ισχυρή δύναμη», δήλωσε ο Skaparoti κατά τη διάρκεια ακρόασης στη Γερουσία των ΗΠΑ.
Την ίδια στιγμή, γενικά δεν απάντησε ευθέως στο ερώτημα του κατά πόσον είναι απαραίτητο να παραδοθούν   όπλα στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο ουκρανικός  στρατός στα ανατολικά της χώρας αγωνίζονται ενάντια σε εκείνους που υποστηρίζονται από τη Ρωσία, η οποία τους παρέχει όπλα, αν και η Μόσχα έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν παρέχει στους αντάρτες στρατιωτική βοήθεια και  πυρομαχικά.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει για τα σχέδια παραδόσεων όπλων στην Ουκρανία, τονίζοντας ότι  αυτό το βήμα θα οδηγήσει μόνο σε  κλιμάκωση της σύγκρουσης στο Ντονένσκ . Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι η προμήθεια όπλων στην  Ουκρανίας από το εξωτερικό δεν θα βοηθήσει στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία και την εφαρμογή της συμφωνίας Μινσκ.
Βαλκάνια και Ουκρανία είναι δύο πολύ » καυτές» περιοχές οι οποίες σύμφωνα με ειδικούς θα αποτελέσουν το επίκεντρο των εξελίξεων το επόμενο διάστημα , ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ.