Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Συνελήφθη ο αντίπαλος του Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι.


Ο Ναβάλνι «συνελήφθη στην (πλατεία) Μαγιακόφσκαγια» που βρισκόταν στο δρομολόγιο της πορείας, η οποία είχε απαγορευθεί από τις αρχές, ανακοίνωσε στο Twitter η εκπρόσωπός του Κίρα Γιάμιχ.
«Όλα μια χαρά με εμένα, δεν είναι λύπη να αγωνίζομαι για εμένα», έγραψε από την πλευρά του ο Ναβάλνι στον δικό του λογαριασμό του, καλώντας τους υποστηρικτές του να συνεχίσουν τη διαδήλωση. «Το θέμα σήμερα είναι η μάχη κατά της διαφθοράς», συνέχισε.

Συνολικά η ρωσική αστυνομία προσήγαγε τουλάχιστον 130 διαδηλωτές, ανέφερε η οργάνωση OVD-Info, που ειδικεύεται στην παρακολούθηση των διαδηλώσεων. «Οι συλλήψεις συνεχίζονται», πρόσθεσε η μη κυβερνητική οργάνωση στο Twitter.

Η διαδήλωση στην οδό Τβέρσκαγια, μία από τις βασικές αρτηρίες της ρωσικής πρωτεύουσας που καταλήγει στο Κρεμλίνο, είχε απαγορευθεί από τις αρχές, μία απόφαση τη νομιμότητα της οποίας αμφισβητεί ο Ναβάλνι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, συγκέντρωσε 7.000 έως 8.000 ανθρώπους, κάνοντάς την μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία.

Η πραγματοποίηση μια ανεξάρτητης καταμέτρησης είναι δύσκολη γιατί ο Ναβάλντι κάλεσε τους υποστηρικτές του να πορευθούν σε όλο το μήκος της λεωφόρου, στα πεζοδρόμια και στις δύο κατευθύνσεις, αντί να σχηματίσουν πομπή.

Στην πλατεία Πούσκιν, που βρισκόταν στο δρομολόγιο της πορείας, χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο. Έγιναν πολλές προσαγωγές και η αστυνομία χρησιμοποίησε αέριο πιπεριού για να διαλύσει το πλήθος.

Ο Ναβάλνι είχε καλέσει σε διαδηλώσεις μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχει αποκτήσει τεράστια περιουσία η οποία υπερβαίνει κατά πολύ του επίσημου μισθού του.

Εκπρόσωπος του Μεντβέντεφ αποκάλεσε τις πληροφορίες «προπαγανδιστικές επιθέσεις» που δεν αξίζουν περαιτέρω σχόλια και είπε πως χρησιμοποιούνται από τον Ναβάλντ για προεκλογικούς λόγους.

Συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε και στην ανατολική πόλη Βλαδιβοστόκ, όπου δημοσιογράφος του Ρόιτερς είδε 30 ανθρώπους να προσάγονται αφού ύψωσαν πανό όπου αναγραφόταν «Ο πρωθυπουργός πρέπει να απαντήσει».

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν εξάλλου στο Ρόιτερς πως τέσσερις άνθρωποι προσήχθησαν στο Εκατερίνμπουργκ, στην περιοχή των Ουραλίων.

Στην πλατεία Εργασίας του Εκατερίνμπουργκ διαδηλωτές κρατούσαν πανό που έγραφαν "Εμείς είμαστε οι αρχές εδώ" υπό τα βλέμματα εθνικιστών και υποστηρικτών του κόμματος Ενωμένη Ρωσία που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Τοπικά μμε ανέφεραν εξάλλου πως μεγάλες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε άλλες πόλεις, περιλαμβανομένης της Αγίας Πετρούπολης και του Νοβοσιμπίρσκ. Τα κρατικά μμε αγνόησαν στην πλειονότητά τους τις σημερινές διαδηλώσεις, σύμφωνα με το πρακτορείο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου