Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Τρομακτικά φώτα Hessdalen στη Νορβηγία.


Τα φώτα Hessdalen είναι ανεξήγητα, λαμπερά φώτα που έχουν παρατηρηθεί στην κοιλάδα Hessdalen στη Νορβηγία από τη δεκαετία του 1940. Τα φώτα εμφανίζονται συνήθως ως λευκές ή κιτρινωπές σφαίρες που μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος από μερικά εκατοστά έως αρκετά μέτρα σε διάμετρο. Κινούνται στον ουρανό και μπορούν να αλλάξουν κατεύθυνση, ταχύτητα και φωτεινότητα.

Τρομακτικά φώτα του Hessdalen στη Νορβηγία 
19-12- 2023
Από τη δεκαετία του 1940, ανεξήγητα φωτεινά φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί σε ένα τμήμα 12 χιλιομέτρων της κεντρικής Νορβηγίας στην κοιλάδα Hessdalen. Τα φωτεινά λευκά, κίτρινα ή κόκκινα φώτα εμφανίζονται περίπου κάθε τρεις εβδομάδες, μέρα και νύχτα, και φαίνεται να επιπλέουν πάνω από το τοπίο.
Η διάρκεια του φαινομένου μπορεί να κυμαίνεται από μερικά δευτερόλεπτα έως πάνω από μία ώρα. Μερικές φορές τα φώτα κινούνται με τεράστια ταχύτητα. Και πάλι, φαίνεται να ταλαντεύονται αργά εμπρός και πίσω.

Ορυχεία, Piezoelectricity [πιεζοηλεκτρισμός]
Τα φώτα θα μπορούσαν να σχετίζονται με ένα ποτάμι στην κοιλάδα που απελευθερώνει ραδιενεργά σωματίδια και σωματίδια ραδονίου στην ατμόσφαιρα. Αυτά στη συνέχεια αποσυντίθενται στον ουρανό και σχηματίζουν κεραυνούς.[αστραπές] Επιπλέον, λέγεται ότι υπάρχει πολύ θειικό οξύ στην κοιλάδα. Στη συνέχεια, όταν το νερό αλληλεπιδρά με το θείο, οι σπινθήρες εμφανίζονται στον ουρανό.
Μια άλλη εξήγηση βασίζεται στην ατελή καύση σκόνης από την εξόρυξη στην περιοχή.
Ή: Τα φώτα του Hessdalen θα ήταν προϊόν πιεζοηλεκτρικής ενέργειας, η οποία παράγεται κάτω από ορισμένους τύπους πετρωμάτων [κορμούς βράχων]: Πολλά κρυστάλλινα πετρώματα [βράχοι] στην κοιλάδα Hessdalen περιέχουν κόκκους χαλαζία με υψηλή πυκνότητα φορτίου
Όντως: το φαινόμενο είναι αναμφίβολα θεαματικό και όμορφο φαινόμενο προσελκύει αμέτρητους τουρίστες.
πηγή
https://anti-matrix.com/2023/12/19/gespenstische-lichter-von-hessdalen-in-norwegen-video/
==============
Το Hessdalen Lights ή Lights of Hessdalen είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα φαινόμενο στη Νορβηγία που έχει τεκμηριωθεί από τον Δεκέμβριο του 1981 και έχει παρατηρηθεί, κινηματογραφηθεί και/ή φωτογραφηθεί ξανά και ξανά μέχρι σήμερα. Τα φώτα μερικές φορές αναφέρονται ως UFO και είναι πολύ γνωστά στην ουφολογία επειδή έχουν ομοιότητες με φωτεινά φαινόμενα όπως τα φώτα Marfa .
Τα λεγόμενα φώτα Hessdalen εμφανίζονται στον περιβάλλοντα χώρο της υψηλής κοιλάδας Hessdalen , η οποία βρίσκεται κοντά στις πόλεις Holtålen και Trondheim στην επαρχία Trøndelag . Το φαινόμενο περιλαμβάνει στρογγυλά, τριγωνικά ή ακανόνιστου σχήματος φώτα που κινούνται στον ουρανό με διαφορετικές ταχύτητες, μερικές φορές παραμένοντας σε ένα σημείο έως και μία ώρα.
https://de.wikipedia.org/wiki/Marfa-Lichter
Το 1983 ιδρύθηκε το έργο Hessdalen AMS . Το 1998, το Πανεπιστήμιο Østfold δημιούργησε έναν αυτόματο σταθμό μέτρησης στο Hessdalen. Ο σταθμός είναι εξοπλισμένος με πολλές κάμερες που διαθέτουν δυνατότητα νυχτερινής όρασης , καθώς και κάμερες υπερύθρων , μαγνητόμετρο , μετεωρολογικό σταθμό και αισθητήρες ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας .
Το 2004 εγκαταστάθηκαν ειδικές κεραίες χαμηλής συχνότητας και πιο σύγχρονες κάμερες. Πολλά από τα παρατηρούμενα φαινόμενα φωτός θα μπορούσαν να αποδοθούν σε φωτοβολίδες , αεροπλάνα , μετεωρίτες , πλανήτες ή τα φώτα των μακρινών προβολέων αυτοκινήτων . Ωστόσο, ένα μεγάλο ποσοστό παρέμεινε αγνώστων στοιχείων.

Το 2007, μαθητές και δάσκαλοι από το Tindlund Junior High School δημιούργησαν μια ερευνητική κατασκήνωση στο Hessdalen για να διερευνήσουν το φαινόμενο. Μετρήσεις χημικής και φασματικής ανάλυσης έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα «πραγματικά» φώτα Hessdalen αποτελούνται από οξυγόνο , άζωτο , νάτριο και σκάνδιο .

Θεωρίες για την προέλευση των φώτων
Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι πρόκειται για ηλεκτρικά φορτισμένα κύματα πλάσματος που σχετίζονται με τη σεισμική δραστηριότητα. Ωστόσο, παραμένει ασαφές πώς ακριβώς προκύπτουν, από πού αντλούν την ενέργειά τους και πώς προκύπτουν οι συχνά εκπληκτικές κινήσεις τους. Το Hessdalen περιγράφεται ως μια ειδική γεωλογική περίπτωση επειδή ο βράχος στις πλαγιές στη μία πλευρά είναι αξιοσημείωτα πλούσιος σε χαλκό και ο βράχος στις απέναντι πλαγιές περιέχει υπερβολικές ποσότητες ψευδαργύρου και σιδήρου . Το νερό του Hesja , ενός ποταμού που ρέει μέσα από την κοιλάδα, περιέχει υψηλές ποσότητες ορυκτών που περιέχουν θείο από εκροές από κλειστά ορυχεία .
Το 2013, οι Ιταλοί ερευνητές Jader Monari και Romano Serra διατύπωσαν μια θέση ότι η κοιλάδα θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν μπαταρία : χρησιμοποιώντας δύο ογκόλιθους και από τις δύο πλευρές της κοιλάδας Hesja, μπόρεσαν να αποδείξουν ότι το θειούχο νερό του ποταμού δημιουργεί πεδία ηλεκτρικής τάσης μεταξύ των δύο βράχοι. Οι γραμμές ηλεκτρομαγνητικού πεδίου θα μπορούσαν να εξηγήσουν την κίνηση των φώτων στις φυσαλίδες πλάσματος. Ωστόσο, ερευνητές όπως ο Björn Gitle Hauge υποστηρίζουν ότι πολλά από τα φώτα Hessdalen εμφανίζονται επίσης στα οροπέδια γύρω από το Sør Trøndelag, πολύ μακριά από το Hesja. Επομένως, αυτή η υπόθεση δεν εξηγεί όλα τα φωτεινά φαινόμενα.
https://de.wikipedia.org/wiki/Hessdalen-Lichter
---------------
Τα φώτα Hessdalen στη Νορβηγία έχουν αναφερθεί από το 1800
Τα φώτα Hessdalen είναι μια ανωμαλία της γης (ή σύμφωνα με μερικούς ανθρώπους, ένα φαινόμενο UFO - είναι δύσκολο να ταξινομηθούν χωρίς να γνωρίζουμε τι ακριβώς είναι) που παρατηρούνται συνήθως στην κοιλάδα Hessdalen στο κεντρικό τμήμα της Νορβηγίας. Τα μυστηριώδη φώτα, συνήθως μεγάλα, λαμπερά λευκά, μπλε, κόκκινα ή κίτρινα φώτα που επιπλέουν πάνω από το έδαφος ή πυροβολούν με εκπληκτικές ταχύτητες στον αέρα, έχουν γίνει μάρτυρες από το 1811 ή νωρίτερα.
Το ενδιαφέρον για τα Hessdalen Lights αυξήθηκε το 1981 όταν οι κάτοικοι της περιοχής άρχισαν να βλέπουν άγνωστα φώτα στην κοιλάδα και στις κοντινές συνοικίες. Τα φώτα μερικές φορές παραμένουν ακίνητα και μερικές φορές αναβοσβήνουν και μπορούν ξαφνικά να κινηθούν με ακραίες ταχύτητες προς τα πάνω στην ατμόσφαιρα ή κάτω στο έδαφος, ή σε μία από τις πολλές λίμνες της περιοχής. Εκτός από τις φωτισμένες σφαίρες, περιστασιακά αναφέρονται τριγωνικά, πυραμιδικά, κυλινδρικά ή ωοειδή/δισκοειδή αντικείμενα που συνοδεύουν τις λαμπερές σφαίρες φωτός. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980, η δραστηριότητα έγινε ιδιαίτερα ενεργή με 15 έως 20 αναφορές την εβδομάδα.
Από το 1983 υπάρχει μια συνεχής επιστημονική έρευνα που ονομάζεται «Project Hessdalen», με πρωτοβουλία του Δρ Έρλινγκ Στραντ, η οποία αναζητά να βρει την πηγή των μυστηριωδών φώτων. Το 1998, ο αυτοματοποιημένος επιστημονικός ερευνητικός σταθμός Hessdalen AMS κατασκευάστηκε στην κοιλάδα. Η Hessdalen AMS καταγράφει και καταγράφει την εμφάνιση των φώτων – και σημείωσε εντυπωσιακή επιτυχία στην προσπάθειά της.
Το Project Hessdalen χρησιμοποιεί αναφορές μαρτύρων και φωτογραφικά στοιχεία για να ταξινομήσει τα φώτα σε τέσσερα διαφορετικά χρωματικά σχέδια. Τα λευκά ή μπλε-λευκά φώτα που πετούν ψηλά στον αέρα είναι συνηθισμένα. Συχνά αναφέρονται επίσης κίτρινα φώτα με κόκκινο φως στην κορυφή (μερικές φορές το κόκκινο φως αναβοσβήνει). Τα κίτρινα ή λευκά φώτα είναι η πιο κοινή μορφή που αναφέρεται (και συχνά στέκονται ακίνητα για περισσότερο από μία ώρα). Αναφέρονται επίσης μαύρα αντικείμενα με φώτα προσαρτημένα στην επιφάνειά τους. Οποιοδήποτε από αυτά τα αντικείμενα έχει αναφερθεί ότι κινείται αργά στην κοιλάδα, σταματά μερικές φορές για λεπτά και μετά αρχίζει να κινείται ξανά.
Εκτός από την ταξινόμηση των φώτων Hessdalen ανά χρώμα, οι ερευνητές τα ταξινομούν επίσης σε έναν από τους έξι διαφορετικούς τύπους: Doublet, fireball, ακτίνες πλάσματος, νέφος σκόνης, flash και invisible.
Επιστημονικά αποτελέσματα από μελέτη του 1984
Οι επιστήμονες δεν είναι σίγουροι τι προκαλεί τα φώτα. Οι θεωρίες κυμαίνονται από εύφλεκτη ή ιονισμένη σκόνη στον αέρα, εύφλεκτους κρυστάλλους που περικλείονται στο πλάσμα, έως λαμπερά εξωγήινα οχήματα. Το σίγουρο πάντως είναι ότι τα φαινόμενα είναι υπαρκτά. Στις 21 Ιανουαρίου 1984, διεξήχθη μια εκτεταμένη έρευνα πεδίου στην κοιλάδα από το Πανεπιστημιακό Κολλέγιο Ostfold. Σαράντα άτομα συμπεριλήφθηκαν στην ομάδα και αναφέρθηκαν 53 θεάσεις κατά τη διάρκεια της έρευνας πέντε εβδομάδων. Ακολουθούν τα αποτελέσματα που ανέφεραν:
Ένα ραντάρ μέτρησε την απόσταση και την ταχύτητα των φαινομένων. Η υψηλότερη ταχύτητα που καταγράφηκε ήταν ενός φωτός που ταξίδευε προς βορρά με ταχύτητα πάνω από 18.600 μίλια την ώρα (30.000 km/h). Το ραντάρ κατέγραψε επίσης τα φαινόμενα όταν ήταν αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.
Ένας σεισμογράφος δεν κατέγραψε καμία τοπική σεισμική δραστηριότητα. Όλες οι καταγραφές ήταν από σεισμούς από άλλα μέρη σε όλο τον κόσμο. Αυτό φαίνεται να συμπεραίνει ότι το φαινόμενο δεν σχετίζεται με την τοπική σεισμική δραστηριότητα.
Ένας μαγνητογράφος μέτρησε τις αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο και σημείωσε ότι υπήρχαν αλλαγές στο μαγνητικό πεδίο όταν εμφανίστηκαν τα φαινόμενα.
Ένας μετρητής Geiger, που μετρά την πυρηνική ακτινοβολία, δεν έδειξε καμία αλλαγή στον ρυθμό μέτρησης όταν εμφανίστηκαν τα φαινόμενα.
Ένας αναλυτής φάσματος μέτρησε όλες τις συχνότητες μεταξύ 100 KHz και 1200 MHz και μπορούσε να διακρίνει τυχόν διαταραχές στις ραδιοφωνικές ή τηλεοπτικές συχνότητες. Μερικές φορές υπήρχε θόρυβος. Οι αρμονικές μεταξύ των σημάτων θορύβου ήταν 80 MHz, καλύπτοντας ολόκληρη τη ζώνη. Το πλάτος κινούνταν πάνω-κάτω κάθε 2 δευτερόλεπτα (συχνότητα περίπου 0,5 Hz).
Μια κάμερα, με σχάρα μπροστά, έδειχνε την κατανομή των μηκών κύματος των φώτων. Τραβήχτηκαν τρεις φωτογραφίες που ήταν αρκετά καλές για ανάλυση.
Το τελικό αποτέλεσμα που αναφέρθηκε ήταν το πιο μπερδεμένο. Πριν από την επιτόπια εργασία τους, οι άνθρωποι είχαν ενημερώσει τους ερευνητές ότι τα «φώτα» εξαφανίστηκαν όταν ένας ισχυρός προβολέας στράφηκε στο «φως». Για να το ελέγξει αυτό, ένα λέιζερ He-Ne κατευθύνθηκε στις λαμπερές σφαίρες. Όταν είδαν ένα φως που αναβοσβήνει, κατεύθυναν την ακτίνα λέιζερ πάνω του και έγινε διπλό φως που αναβοσβήνει. Μόλις απομάκρυναν τη δέσμη, το φως επέστρεψε ξανά σε κανονικό φως που αναβοσβήνει. Όταν κατεύθυναν ξανά τη δέσμη πάνω της, άρχισε να αναβοσβήνει ξανά διπλά. Αυτά τα αποτελέσματα επαναλήφθηκαν πολλές φορές.
Τι είναι τα φώτα Hessdalen; Οι πιο επιφανείς θεωρίες.
Παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, δεν υπάρχει πειστική εξήγηση για το φαινόμενο του φωτός Hessdalen. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές υποθέσεις εργασίας και ακόμη περισσότερες εικασίες. Υπήρξαν ορισμένες θεάσεις που αναγνωρίστηκαν θετικά ως εσφαλμένες αντιλήψεις για αστρονομικά σώματα, αεροσκάφη, προβολείς αυτοκινήτων και αντικατοπτρισμούς. Ωστόσο, η πλειοψηφία παραμένει ανεξήγητη.
Μια πιθανή εξήγηση αποδίδει το φαινόμενο σε μια ατελώς κατανοητή καύση που περιλαμβάνει υδρογόνο, οξυγόνο και νάτριο. Αυτή η θεωρία προτείνει ότι το φαινόμενο συμβαίνει στο Hessdalen λόγω των μεγάλων κοιτασμάτων σκανδίου εκεί.
Μια άλλη υπόθεση προτείνει ότι τα φώτα σχηματίζονται από ένα σύμπλεγμα μακροσκοπικών κρυστάλλων Κουλόμπ σε ένα πλάσμα που παράγεται από τον ιονισμό του αέρα και της σκόνης από τα σωματίδια άλφα κατά τη διάσπαση του ραδονίου στην ατμόσφαιρα. Διάφορες φυσικές ιδιότητες, όπως η ταλάντωση, η γεωμετρική δομή και το φάσμα φωτός, που παρατηρούνται στα φώτα Hessdalen (HL) μπορούν να εξηγηθούν μέσω ενός μοντέλου πλάσματος σκόνης. Στην πραγματικότητα, το 2004, ο Teodorani έδειξε ένα περιστατικό όπου ανιχνεύθηκε υψηλότερο επίπεδο ραδιενέργειας σε βράχους κοντά στην περιοχή όπου αναφέρθηκε μια μεγάλη ελαφριά μπάλα.

Μια άλλη υπόθεση εξηγεί τα φώτα Hessdalen ως προϊόν πιεζοηλεκτρισμού που παράγεται κάτω από συγκεκριμένες παραμορφώσεις βράχου, επειδή πολλά κρυσταλλικά πετρώματα στην κοιλάδα Hessdalen περιλαμβάνουν κόκκους χαλαζία που παράγουν μια έντονη πυκνότητα φορτίου.
Δείγματα αναφορών από θεάσεις Hessdalen
Το 1997, ο κάτοικος της κοιλάδας Hessdalen, Harald Dale και οι γιοι του ανέφεραν ότι είδαν τα φώτα της Hessdalen:
«Ο Χάραλντ και η οικογένειά του κατασκήνωσαν στο ορεινό αγρόκτημα του Bjarne Lillevold στο Finnsådalen, μεταξύ Vårhuskjølen και Finnsåhøgda. Ο Χάραλντ βγήκε να βουρτσίσει τα δόντια του στις έξι και μισή το βράδυ. Ο Χαν βγήκε από την πόρτα στο ανατολικό μέρος του εξοχικού. Έξω ήταν σκοτεινά και ο καιρός ήταν καθαρός. Μέσα από το δάσος της σημύδας, είδε τρία φώτα προς τα βόρεια, προς την κατεύθυνση των πόλεων Morkavollen και Haltdalen. Τα τρία φώτα είναι στερεωμένα σε τριγωνική μορφή, δύο φωτιστικά προς τα κάτω και ένα προς τα πάνω. Η ένταση των φώτων άλλαζε από ισχυρή σε αδύναμη, σε δυνατή, σε αδύναμη, και ούτω καθεξής, όλη την ώρα. Τα τρία φώτα επέπλεαν λίγο μαζί κάθε φορά που η ένταση γινόταν πιο δυνατή. Το χρώμα των φώτων ήταν κόκκινο-κίτρινο και δεν φαινόταν κανένα περίγραμμα. Ο Χανς μπήκε να πάρει τα αγόρια και ανέβηκε στην ταράτσα με κιάλια. Λίγα λεπτά αργότερα τα φώτα γίνονται πιο αχνά και εξαφανίζονται».

Ο Akhtar και ο Andreas Olsen ανέφεραν ότι είδαν ένα αντικείμενο σε σχήμα πυραμίδας:
«Στις 9.15 π.μ. ο Ανδρέας είδε ξαφνικά ένα δυνατό φως ελαφρώς αριστερά από την κορυφή Morkvollhogda. Το φως φαινόταν να έρχεται από το σημείο όπου «το βουνό συνάντησε τον ουρανό». Τόσο ο Akhtar όσο και ο Andreas υπέθεσαν αρχικά ότι ήταν το φεγγάρι που έβγαινε πάνω από την κορυφή του βουνού, αλλά σύντομα συνειδητοποίησαν ότι είχαν παρατηρήσει το φεγγάρι πολύ πιο ανατολικά νωρίτερα το βράδυ, και αυτό το φως ήταν πολύ πιο έντονο από το φως που αντανακλάται από το φεγγάρι. Ο Αχτάρ έστρεψε ένα φως χεριού με κόκκινο φίλτρο ενάντια στο φαινόμενο, ενώ ο Αχτάρ τράβηξε μια σειρά από φωτογραφίες. Το φως άρχισε να κινείται πάνω-κάτω «σαν γιο-γιο». Το φως είχε σχήμα πυραμίδας, που εκπέμπει έντονο φως. Κάθε φορά που η «πυραμίδα» κατέβαινε κάτω από τον ορίζοντα (την κορυφή του βουνού) μπορούσαν να δουν μια δέσμη φωτός να ανεβαίνει πίσω από το βουνό, από το σημείο όπου «η πυραμίδα» είχε εξαφανιστεί. Αυτό επαναλήφθηκε αρκετές φορές πριν το φως σβήσει για τελευταία φορά και «σβήσει». Η παρατήρηση διήρκεσε 15-30 δευτερόλεπτα».

Ο Bjarne Lillevold ανέφερε την όρασή του που έλαβε χώρα το 2003.
«Ο Bjarne καθόταν στο καθιστικό του και έβλεπε τηλεόραση. Η τηλεόραση βρίσκεται κοντά σε ένα μεγάλο παράθυρο, που βλέπει βόρεια. Ξαφνικά είδε ένα μεγάλο φως έξω από το παράθυρο, στην πλαγιά του λόφου. Βγήκε στην αυλή του, ακριβώς βόρεια από το σπίτι του. Το φως δεν θα μπορούσε να απέχει περισσότερο από 200 μέτρα μακριά του. Βρισκόταν βόρεια του σταθμού μέτρησης (AMS). Ο Bjarne είπε ότι το φως ήταν δυνατό, κόκκινο και τόσο μεγάλο όσο το φεγγάρι. Κυλούσε γύρω από τη μέση του, όπως κυλάει ένας τροχός. Κινήθηκε αργά νότια, προς το AMS. Όταν ο Bjarne έφτασε στον κεντρικό δρόμο, το φως άλλαξε, από νότο προς βορρά. Ήταν περίπου 150 μέτρα από το σταθμό όταν συνέβη αυτό. Η κύλιση σταμάτησε και κινήθηκε προς τα βόρεια και χάθηκε πίσω από μερικά δέντρα στο βορρά».
Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι θεάσεις ήταν συχνές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1980 και του 1990. Σήμερα η δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί, αλλά μερικές παρατηρήσεις κάθε μήνα είναι ακόμα συχνές. Τα φώτα είναι κυρίως ορατά το φθινόπωρο, το χειμώνα και την άνοιξη.
Το Project Hessdalen περιγράφει την περιοχή και πού βρίσκεται:
«Το Project Hessdalen απέκτησε το όνομά του από τη μικρή κοιλάδα του Hessdalen, η οποία βρίσκεται ακριβώς βόρεια-βορειοδυτικά της πόλης Roeros στη Νορβηγία. Εάν ταξιδεύετε 40 χιλιόμετρα βόρεια στη διαδρομή 30, από το Roeros προς την πόλη του Trondheim, θα φτάσετε στο μικρό χωριό Aalen. Από εκεί ο δρόμος οδηγεί στο Hessdalen. Η κοιλάδα έχει μήκος περίπου 15 km με κατεύθυνση βορρά-νότου. Υπάρχουν βουνά στα ανατολικά, Rognefjell στο βόρειο τμήμα, μετά Stordalshogda και νοτιότερα βρίσκεται το Ratvollfjellet. Αυτά τα βουνά βρίσκονται μεταξύ 917 και 995 μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Στα δυτικά, βρίσκεται το βουνό Finnsaahoegda στα βόρεια, στη συνέχεια Fjellbekkhogda, Baatjornhogda και στα νότια είναι το βουνό Rohovda. Αυτά τα βουνά βρίσκονται μεταξύ 1063 και 1088 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Νότια της κοιλάδας υπάρχουν δύο λίμνες, η Herssjoen στα ανατολικά και η Oyungen στα δυτικά. Οι περισσότεροι από τους 170 κατοίκους ζουν κοντά στο δρόμο, περίπου 700 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας».
===================

Hessdalen Lights: The UFO Mystery of "Norway's Roswell"
23 Αυγούστου 2021 από τον David NikelΑρχική » Ζώντας στη Νορβηγία » Hessdalen Lights: The UFO Mystery of "Norway's Roswell"
Οι επιστήμονες έχουν αρκετές θεωρίες για την αιτία των φώτων Hessdalen. Αλλά η πλήρης ιστορία του μυστηρίου των UFO της Νορβηγίας παραμένει άλυτη.
Η πρόσφατη σειρά ντοκιμαντέρ του Netflix Top Secret UFO Projects: Declassified έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τα UFO και σχετικά μυστήρια. 
Αλλά έχετε ακούσει ποτέ για το ίδιο το μυστήριο της Νορβηγίας;
Για δεκαετίες, οι κάτοικοι της Hessdalen έχουν δει παράξενα φώτα στα βουνά στα δυτικά της κοιλάδας. Γρήγορα έγινε γνωστό ως φαινόμενα Hessdal.
Τα φώτα μπορούν να διαρκέσουν για λίγα δευτερόλεπτα ή πολύ, πολύ περισσότερο. Μερικές φορές κινούνται γρήγορα ενώ άλλες φορές ταλαντεύονται αργά. Έχει μάλιστα παρατηρηθεί ότι απλώς κρέμονται στον αέρα. Ας σκάψουμε στο μυστήριο!
Πού είναι η Hessdalen;
Hessdalen είναι το όνομα μιας κοιλάδας κοντά στο Røros στην κομητεία Trøndelag. Βρίσκεται ακριβώς στα νότια του Ålen, που είναι μια στάση στη σιδηροδρομική γραμμή Trondheim προς Røros.
Μόνο περίπου 100 άτομα ζουν στην ίδια την κοιλάδα. Αν το ψάχνετε σε χάρτη, το πιο εύκολο πράγμα για αναζήτηση είναι το Hessdalen kirke ή η εκκλησία Hessdalen.
Ιστορία των φώτων της Hessdalen
Η πρώτη παρατήρηση αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως τα φώτα της Hessdalen έλαβε χώρα στις 8 Δεκεμβρίου 1981. Από το παράθυρο της κουζίνας τους, ο Åge και η Ruth Marry Moe είδαν αυτό που περιέγραψαν ως «μια φλεγόμενη βολίδα» στον βραδινό ουρανό.
Με τα χρόνια, πολλοί περισσότεροι άνθρωποι στην περιοχή ανέφεραν ότι είδαν ανεξήγητα φώτα στα κοντινά βουνά. Τα φαινόμενα έγιναν γρήγορα γνωστά σε όλη τη Νορβηγία.
Τα φώτα της Hessdalen αποτυπώθηκαν σε ταινία τον χειμώνα του 1982-83 από τον Kurt Andressen. 
Σε αντίθεση με το βόρειο σέλας , τα φαινόμενα Hessdalen ήταν τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Εκτός από οπτικές παρατηρήσεις, φωτογραφίες και φιλμ, τα φώτα έχουν εντοπιστεί και από ραντάρ.
Ερευνώντας τα φώτα της Hessdalen
Με τα χρόνια, ερευνητές από το Østfold University College προσπάθησαν να βρουν την αιτία . Η διεπιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή αστροφυσικών, γεωφυσικών, φυσικών, χημικών και ηλεκτρολόγων και μηχανικών δεδομένων έχει λάβει χώρα από τη δεκαετία του 1980.
Το 1998, εγκαταστάθηκε ο Αυτόματος Σταθμός Μετρήσεων Hessdalen (Hessdalen AMS) για την καταγραφή και την καταγραφή της εμφάνισης των φώτων.
Το 2018, το Παρατηρητήριο Hessdalen ιδρύθηκε σε μια κορυφή βουνού, σχεδόν 1.000 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Τροφοδοτούμενη από ηλιακές κυψέλες και κυψέλες καυσίμου μεθανόλης, η εγκατάσταση παρέχει χώρο για τέσσερις ερευνητές όλο το χρόνο.
Το Αστεροσκοπείο Hessdalen.
Το Project Hessdalen καταγράφει πολλά από όσα είναι γνωστά για τα φαινόμενα μέχρι στιγμής, συμπεριλαμβανομένων εικόνων και βίντεο.
Τι προκαλεί τα φώτα Hessdalen;
Ενώ είναι πολύ διαφορετικά, οι αιτίες του βόρειου σέλας είναι πλέον καλά κατανοητές από τους ερευνητές.
Όμως, παρά τη συνεχιζόμενη έρευνα, δεν γνωρίζουμε ακόμα με βεβαιότητα τι προκαλεί τα φαινόμενα στο Hessdalen. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές θεωρίες εργασίας.2019 παρατήρηση των φώτων Hessdalen. Φωτογραφία: Project Hessdalen .

Μια εφημερίδα του 2007 βρήκε ότι τα φώτα βρίσκονται σε πολύ χαμηλό υψόμετρο, πιθανώς μόλις μερικές δεκάδες μέτρα πάνω από τη γραμμή των δέντρων. Η εργασία υπέθεσε ότι η αιτία οφειλόταν στις μεγάλες αποθέσεις του στοιχείου σπάνιων γαιών Scandium που βρίσκονται γύρω από το Hessdalen.
Πρότεινε ότι η σκόνη από την κοιλάδα αναφλέγεται λόγω της ταχείας αντίδρασης του σκανδίου με τα οξέα και τον αέρα. Το φλεγόμενο σύννεφο σκόνης ανεβαίνει και αιωρείται ή μετακινείται στον άνεμο, μέχρι να καεί το καύσιμο.
Μια πιο πρόσφατη υπόθεση υποδηλώνει ότι η αιτία είναι ένα σύμπλεγμα μακροσκοπικών κρυστάλλων Κουλόμπ σε ένα πλάσμα που παράγεται από τον ιονισμό του αέρα και της σκόνης από τα σωματίδια άλφα κατά τη διάσπαση του ραδονίου στη σκονισμένη ατμόσφαιρα.Οι επιστήμονες κατανοούν το βόρειο σέλας (φωτογραφία) πολύ καλύτερα από τα φώτα της Hessdalen.
Μια άλλη υπόθεση εξηγεί τα φώτα ως προϊόν πιεζοηλεκτρισμού. Οι συγγραφείς προτείνουν ότι πολλά κρυστάλλινα πετρώματα στο Hessdalen περιλαμβάνουν κόκκους χαλαζία, οι οποίοι παράγουν μια έντονη πυκνότητα φορτίου.
Τουρισμός UFO: Επίσκεψη στο Hessdalen

Το τοπικό τουριστικό γραφείο έχει αξιοποιήσει στο έπακρο τα φαινόμενα. 
Αν και οι θεάσεις των φώτων δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, αυτό δεν έχει σταματήσει πολλούς ανθρώπους να κατευθύνονται προς την κοιλάδα με την ελπίδα να τα δουν. Μερικοί επιχειρηματίες ντόπιοι έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως.Το «UFO Hytte» του Hessdalen. 
Το UFO Hytte στην πλαγιά του βουνού Hessdalen φιλοξενεί έως και 7 άτομα στα 4 δωμάτιά του. Το κομψό κτήριο δίνει μια μοντέρνα περιστροφή στην παραδοσιακή νορβηγική ξύλινη καμπίνα .

Εν τω μεταξύ, το UFO Camp προσφέρει διανυκτέρευση σε ξύλινο lavvu. Η κατασκήνωση φαίνεται να απευθύνεται σε μεγάλες παρέες, όπως εταιρικά ταξίδια, γενέθλια και πάρτι γάμου.
Ο Ντόναλντ Ντακ ερευνά το μυστήριο
Σε μια πρόσφατη έκδοση της σκανδιναβικής έκδοσης του κόμικ Ντόναλντ Ντακ, ο Ντόναλντ και οι τρεις ανιψιοί του επισκέπτονται το «Gjessdalen» για να ερευνήσουν τα μυστηριώδη φαινόμενα φωτός.

Η πιο δημοφιλής πάπια στον κόσμο είναι εξαιρετικά δημοφιλής σε όλη τη Σκανδιναβία. Στα σουηδικά είναι γνωστός ως Kalle Anka και στη Δανία είναι ο Anders And , αλλά στη Νορβηγία είναι ο παλιός καλός Ντόναλντ Ντακ!
Ο τοπικός δήμαρχος Arve Hitterdal , ο οποίος εμφανίστηκε στο κόμικ ως Larve Kvitterdal, είπε ότι ελπίζει ότι το κόμικ θα τονώσει το ενδιαφέρον στον δήμο Holtålen, όπου βρίσκεται το Hessdalen.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου