Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Οι Αμερικανοί προετοιμάζουν την Σκανδιναβία για πόλεμο-"Κυκλώνουν" τη Ρωσία μέσω Φινλανδίας-Σουηδίας-Δανίας.

 Απέκτησαν πρόσβαση σε 35 διαφορετικές στρατιωτικές βάσεις της Σκανδιναβίας.


Τον Δεκέμβριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες με επιτυχία αύξησαν την επιρροή τους στην βόρεια Ευρώπη, υπογράφοντας συμφωνίες με την Δανία, την Φινλανδία και την Σουηδία. Οι πρόσφατες αυτές εξελίξεις επέτρεψαν στον Ουάσιγκτον να αποκτήσει πρόσβαση σε περίπου 35 στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αεροπορικές βάσεις και λιμάνια κατά μήκος αυτών των 3 χωρών.

Κατ' επέκταση ο κίνδυνος για την Ρωσία έχει μεγαλώσει σημαντικά, ενώ αναλυτές από την χώρα δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο οι Αμερικανοί να στρέψουν την Σκανδιναβία εναντίον της Ρωσίας, οδηγώντας την κατάσταση ακόμη και σε ένοπλη σύγκρουση.

Οι Συμφωνίες των ΗΠΑ με την Σκανδιναβία

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Την Πέμπτη ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν υπέγραψε μία αμυντική συμφωνία με τον Δανό ομόλογό του, μία συμφωνία η οποία εστιάζει στην στρατιωτική συνεργασία των δύο κρατών. Έτσι, οι Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση σε 3 αεροπορικές βάσεις στην Δανία και στο λιμάνι Έσμπιεργκ, το οποίο θα χρησιμοποιούν για την μεταφορά προσωπικού, οχημάτων και όπλων για τα στρατεύματά τους. Στην συμφωνία δεν αναφέρθηκαν πουθενά τα Νησιά Φερόε και η Γροιλανδία.

Μέρος της δανικής αντιπολίτευσης αντιτάχθηκε στην συμφωνία, λέγοντας πως «θα απειλήσει την κυριαρχία και την εθνική ασφάλεια της χώρας». Ωστόσο οι δανικές αρχές τους καθησύχασαν λέγοντας πως δεν θα υπάρξουν ποτέ αμερικανικά πυρηνικά όπλα στην επικράτεια του κράτους.

Να ανακαλέσουμε επίσης πως τον Δεκέμβριο οι Ηνωμένες Πολιτείες υπέγραψαν παρόμοιες διμερείς συμφωνίες με την Φινλανδία και την Σουηδία. Όσον αφορά την συμφωνία με το Ελσίνκι, οι Αμερικανοί απέκτησαν πρόσβαση σε 15 στρατιωτικές υποδομές, αεροπορικές βάσεις και λιμάνια, ενώ όσον αφορά την συμφωνία με την Στοκχόλμη απέκτησαν πρόσβαση σε 17 υποδομές.

Το 2021 υπογράφηκε αντίστοιχη συμφωνία και με την Νορβηγία.

Η Απειλή για τους Ρώσους

Δεδομένων όλων των παραπάνω, η κατάσταση έχει μετατραπεί σε έναν εφιάλτη για την Ρωσία, η οποία βλέπει όλο και περισσότερες γειτονικές χώρες της να στρέφονται προς το πλευρό των Ηνωμένων Πολιτειών. Αμερικανικά στρατεύματα ξεκίνησαν να περικυκλώνουν τα ρωσικά σύνορα στην βόρεια Ευρώπη και φυσικά αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την Μόσχα.

Οι θερμότερες περιοχές της βόρειας Ευρώπης δεν είναι η Σκανδιναβία ή η Δανία, αλλά η περιοχή της Βαλτικής και της Αρκτικής, όπου οι Ρώσοι έχουν ισχυρή στρατιωτική δύναμη. Έτσι, οι Αμερικανοί ζήτησαν την βοήθεια της Σκανδιναβίας γνωρίζοντας πως αυτές οι χώρες είναι η μόνη τους ευκαιρία να διεκδικήσουν μερίδιο της Αρκτικής ή να εκδιώξουν τους Ρώσους από την Βαλτική.

Η απάντηση της Μόσχας προς το παρών είναι η στρατιωτική ενίσχυση του θύλακα του Καλίνινγκραντ ωστόσο στο μέλλον ίσως δούμε αυστηρότερα μέτρα.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου