Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Υποχρεωτικότητα για το ΤΕΛΟΣ των μετρητών!! Τι αλλάζει σε ακίνητα και επιδόματα.

 Δεν θα δυσκολευτούν οι Έλληνες να τα περιορίσουν κι άλλο...«Σάρκα και οστά» παίρνει ήδη από τους αμέσως επόμενους μήνες το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τον περαιτέρω περιορισμό των μετρητών στην καθημερινότητά μας.

Μία σειρά από μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ αναμένεται να τεθούν γρήγορα σε εφαρμογή.

«Όσο γίνεται να μην υπάρχουν μετρητά», θυμίζουμε πως είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο ίδιος ο Υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης, «κλείνοντας το μάτι» στην νέα εποχή.

«Θα σφίξουν τα πράγματα», είχε σημειώσει από την πλευρά του ο ΥΠΟΙΚ, Κωστής Χατζηδάκης.

Η αρχή γίνεται με την ψηφιοποίηση των περισσότερων επιδομάτων.

«Είναι μια δέσμευση για το ‘24 να διευκολύνουμε, να ψηφιοποιήσουμε και να βάλουμε περισσότερη δικαιοσύνη στα επιδόματα», όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει προ ημερών ακόμα ένα υπουργικό στέλεχος, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη.

Επιγραμματικά τα μέτρα που έρχονται από το 2024:

  • Υποχρεωτικά POS παντού
  • Πρόστιμα για όσους επαγγελματίες/επιχειρήσεις δέχονται πληρωμές πάνω από 500 ευρώ σε μετρητά. Το πρόστιμο θα είναι το διπλάσιο του ποσού που δόθηκε σε μετρητά –αντί 100 ευρώ που ισχύει σήμερα.
  • Σχεδόν όλα τα προνοιακά επιδόματα θα πληρώνονται μόνο μέσω πιστωτικών καρτών.

Τέλος τα μετρητά στις αγοραπωλησίες ακινήτων

Υποχρεωτικότητα, πληρωμής μόνο με τραπεζικά μέσα, εισάγει στην αγοραπωλησία ακινήτων, το φορολογικό νομοσχέδιο.

Στην επιτροπή Οικονομικών της Βουλής παρουσιάστηκαν στοιχεία που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό αγοραπωλησίας ακινήτων έγιναν το 2022 είτε μόνο με μετρητά είτε με τραπεζικά μέσα και μετρητά.

Ειδικότερα, το 2022 έγιναν 338.511 μεταβιβάσεις ακινήτων εκ των οποίων οι 42.613 εξοφλήθηκαν αποκλειστικά με μετρητά ενώ σε 41.741 περιπτώσεις, το τίμημα εξοφλήθηκε εν μέρει σε μετρητά.

Με τις προωθούμενες διατάξεις καταργείται η χρήση μετρητών ως τρόπος εξόφλησης του τιμήματος κατά τη σύνταξη συμβολαιογραφικών πράξεων και καθίσταται υποχρεωτική η χρήση τραπεζικών μέσων πληρωμής για την εξόφληση του τιμήματος, για την οποία η φορολογική διοίκηση ενημερώνεται από τον συμβολαιογράφο που συντάσσει την πράξη μεταβίβασης μέσω της εφαρμογής «myPROPERTY».

el.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου