Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

Επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είχαν μια 20λεπτη συνομιλία με μια Φάλαινα - και λένε ότι θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες με εξωγήινους κάποτε.

Μπορεί να ακούγεται σαν σκηνή από το Avatar 2. 


Αλλά οι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι πλέον δυνατό να συνομιλήσει κανείς με μια φάλαινα, μετά από μια 20λεπτη συνομιλία με μια φάλαινα-καμπούρα στη νοτιοανατολική Αλάσκα. 

Μια 38χρονη φάλαινα με το όνομα Τουέιν "μίλησε" με τους ερευνητές του Ινστιτούτου SETI και του UC Davis ανταποκρινόμενη σε μια προηχογραφημένη "κλήση επαφής".

Αυτό σηματοδοτεί την πρώτη επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων και φαλαινών στη δική τους γλώσσα, σύμφωνα με την ομάδα. 

Κοιτάζοντας μπροστά, οι ερευνητές λένε ότι η συνομιλία θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για αλληλεπιδράσεις με εξωγήινους στο μέλλον.

Στη μελέτη, ερευνητές από το SETI μελέτησαν τον τρόπο επικοινωνίας των φαλαινών με την ελπίδα να αναπτύξουν "φίλτρα νοημοσύνης" στο πλαίσιο της αναζήτησης εξωγήινης ζωής. 

Οι επιστήμονες εξέπεμψαν ένα είδος χαιρετισμού που ονομάζεται "whup/throp" μέσω υποβρύχιων ηχείων. 

Όταν το κάλεσμα ακούστηκε μέσα από το νερό, η Τουέιν πλησίασε το σκάφος και απάντησε με ένα δικό της κάλεσμα χαιρετισμού.

Το σημαντικό είναι ότι οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η Τουέιν άλλαζε τη συχνότητα των δικών της κλήσεων ως απάντηση στη μετάδοση των ερευνητών.

Σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέα, Δρ Μπρέντα Μακόουαν του UC Davis, αυτή η κατοπτρική συμπεριφορά δείχνει ότι η φάλαινα συμμετείχε σε ένα είδος διαδραστικής συνομιλίας με την ηχογραφημένη κλήση. 

Η δρ McCowan δήλωσε: "Πιστεύουμε ότι αυτή είναι η πρώτη τέτοια επικοινωνιακή ανταλλαγή μεταξύ ανθρώπων και φαλαινών στην "γλώσσα" της καμπούρας".

Στο ερευνητικό τους έγγραφο, η δρ Μπρέντα και οι συν-συγγραφείς της υποστηρίζουν ότι η Τουέιν παρακινήθηκε να απαντήσει από "ενθουσιασμό και πιθανώς την έναρξη της διέγερσης". 

Ωστόσο, επισημαίνουν επίσης ότι το είδος του "συγχρονισμού συμπεριφοράς" που επιδεικνύει η φάλαινα συνδέεται με το δέσιμο και τη συνοχή της ομάδας. 

Αυτό, σύμφωνα με τους συγγραφείς, υποδηλώνει ότι ο Τουέιν συμμετείχε ενεργά σε μια επικοινωνιακή ανταλλαγή.

Απώτερος στόχος των ερευνητών δεν είναι να μιλήσουν με τις φάλαινες, αλλά με ακόμα πιο παράξενες μορφές ζωής. 

Ακριβώς όπως ένας άλλος επιστήμονας μπορεί να κοιτάξει την Ανταρκτική ως υποκατάστατο του Άρη ή άλλων εξωγήινων περιβαλλόντων, οι ερευνητές του SETI κοιτάζουν στη Γη για να βρουν υποκατάστατα της εξωγήινης νοημοσύνης.

Ελλείψει εξωγήινων, οι ερευνητές ελπίζουν να χρησιμοποιήσουν τις φάλαινες για να αναπτύξουν στρατηγικές για μη ανθρώπινη επικοινωνία. 

Οι φάλαινες καμπούρες αποτελούν ένα τόσο καλό υποκατάστατο εξωγήινων λόγω της εξαιρετικά υψηλής νοημοσύνης τους και των ικανοτήτων επικοινωνίας τους.

Οι τεράστιοι εγκέφαλοί τους διαθέτουν μεγάλες περιοχές για την επεξεργασία των ακουστικών πληροφοριών και το υδάτινο περιβάλλον τους επιτρέπει να μεταδίδουν σήματα σε τεράστιες αποστάσεις. 

Ο Δρ Fred Sharpe του Ιδρύματος Φαλαινών της Αλάσκας λέει: "Οι φάλαινες-καμπούρες είναι εξαιρετικά έξυπνες, έχουν πολύπλοκα κοινωνικά συστήματα, κατασκευάζουν εργαλεία - δίχτυα από φυσαλίδες για να πιάνουν ψάρια - και επικοινωνούν εκτενώς τόσο με τραγούδια όσο και με κοινωνικές κλήσεις". 

Αυτό σημαίνει ότι μαθαίνοντας πώς να βρίσκουν πληροφορίες μέσα στις φωνές των φαλαινών, οι επιστήμονες ίσως μπορέσουν μια μέρα να κατανοήσουν τις επικοινωνίες των εξωγήινων. 

Ο δρ Laurence Doyle του Ινστιτούτου SETI λέει: "Λόγω των σημερινών περιορισμών της τεχνολογίας, μια σημαντική υπόθεση της αναζήτησης εξωγήινης νοημοσύνης είναι ότι οι εξωγήινοι θα ενδιαφέρονται να έρθουν σε επαφή και έτσι θα στοχεύουν σε ανθρώπινους δέκτες".

Προσθέτει ότι "αυτή η σημαντική υπόθεση υποστηρίζεται σίγουρα από τη συμπεριφορά των φαλαινών-καμπούρηδων".

Στο παρελθόν, το SETI είχε προσπαθήσει να βρει εξωγήινη ζωή ακούγοντας ραδιοσήματα που έφταναν στη Γη.

Η θεωρία είναι ότι ένας εξαιρετικά προηγμένος εξωγήινος πολιτισμός θα μπορούσε να ενδιαφέρεται για επικοινωνία με άλλους πλανήτες και έτσι θα εξέπεμπε πληροφορίες σε παλμούς υψηλής ενέργειας.

Πιο πρόσφατα, αυτό επικεντρώθηκε στη θεωρία ότι μπορεί να υπάρχει ένας παλλόμενος φάρος κοντά στο κέντρο του Γαλαξία μας που εκπέμπει πληροφορίες από εξωγήινους. 

Ωστόσο, δεδομένου ότι δεν έχουμε τρόπο να γνωρίζουμε πώς μπορεί να επικοινωνούν οι εξωγήινοι, το SETI επικεντρώνεται στην ανάπτυξη εργαλείων για την ανίχνευση σημάτων νοημοσύνης μέσα στο συνεχές θόρυβο του διαστήματος.

dailymail.co.uk

ΑΠΟΔΟΣΗ : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου