Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΑΡΧΙΣΑΝΕ «ΠΟΓΚΡΟΜ» ΚΑΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΚΑΥΚΑΣΟ.

 

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης.

Ημέρες του ιστορικού ανθελληνικού και αντιχριστιανικού πογκρόμ του 1956 θυμίζει σε πολλούς αυτές τις μέρες η Κωνσταντινούπολη, καθώς ο τουρκικός φανατισμός με αφορμή των πόλεμο στον Καύκασο μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, για άλλη μια φορά δείχνει την κλασική του βαρβαρότητα να ξεσπά σε βάρος των χριστιανικών μειονοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της αρμενικής εφημερίδας της Κωνσταντινούπολης, Agos gazetesi, αυτές τις μέρες παρατηρούνται επεισόδια σε στυλ πογκρόμ κατά της αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης, με αφορμή τον πόλεμο Αρμενίας Αζερμπαϊτζάν.

Όπως αναφέρεται σε καταστήματα Αρμενίων πηγαίνουν και γράφουν στη πρόσοψη αντιαρμενικές επιγραφές όπως «Biz Türkiye’de Ermenilerle savaşmaya hazırız».

Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της αρμενικής εφημερίδας, Yetvart Danzikyan, σε ορισμένες περιοχές, όπως στο Bakırköy, έχει επικρατήσει κλίμα τρομοκρατίας στους Αρμένιους και γενικά στους χριστιανούς κατοίκους που διστάζουν να βγουν από τα σπίτια τους.

Το πιο άσχημο όμως, όπως αναφέρεται, είναι το επεισόδιο που σημειώθηκε στην έδρα του αρμενικού πατριαρχείου στο Kumkapı, όπου κάποιοι πήγαν στην είσοδο και ανέβασαν μια σημαία του Αζερμπαϊτζάν.

Υπάρχει έντονος φόβος να επεκταθούν φανερά οι διώξεις και κατά της ελληνικής κοινότητας, όπως έχει γίνει επανειλημμένα στο παρελθόν.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος.

nikosxeiladakis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου