Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2020

Πού θα ξεκινήσει η επόμενη επιδημία;

 Οι ιοί που πηδούν από ζώα σε ανθρώπους ήταν το σημείο εκκίνησης πολλών εστιών, από τον Έμπολα έως τον Ζίκα.Δεδομένης της ομοιότητας του SARS-CoV-2 με τους κοροναϊούς που βρέθηκαν σε νυχτερίδες, αυτό πιθανότατα σηματοδότησε την αρχή του COVID-19.

Γνωρίζουμε ότι οι ιοί έχουν περάσει από ζώα σε ανθρώπους σε όλη την ιστορία και θα συνεχίσουν να το κάνουν. Όμως, οι παράγοντες που επηρεάζουν τη γεωγραφική προέλευση αυτών των γεγονότων είναι λιγότερο σαφείς, παρά το γεγονός ότι είναι εξαιρετικά σημαντικοί.

Γνωρίζοντας πού συμβαίνουν μπορεί να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τους παράγοντες πίσω από ένα είδος διέλευσης ιών, ιδίως, εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά των ιών που κυκλοφορούν στο οικοσύστημα όπου συνέβη η έξαρση.

Αλλά ο εντοπισμός της προέλευσης ενός ιού είναι μερικές φορές δύσκολος. Η ανθρώπινη κίνηση είναι σταθερή και ευρεία, πράγμα που σημαίνει ότι η πρώτη περίπτωση μιας ασθένειας μπορεί να είναι εκατοντάδες, αν όχι χιλιάδες μίλια μακριά από όπου ξεκίνησε η μετάδοση σε ανθρώπους.

Με δεδομένο αυτό, πού πρέπει να αναζητούμε τον ιό που μπορεί να προκαλέσει την επόμενη επιδημία;

Πέρα από την Αφρική και την Ασία.

Γενικά, ιοί εμφανίζονται όταν οι άνθρωποι και τα ζώα που μεταφέρουν ιούς τέμνονται. Η επανειλημμένη αλληλεπίδραση μεταξύ ανθρώπων, αυτών των ζώων ή εντόμων και το ευρύτερο περιβάλλον στο οποίο κυκλοφορεί ο ιός αυξάνει την ευκαιρία για άλμα μεταξύ ειδών. Αυτά τα άλματα πιστεύεται ότι είναι σπάνια, και πιθανότατα συμβαίνουν λόγω ενός συγκεκριμένου συνόλου περιστάσεων που δεν μπορούν απαραίτητα να προβλεφθούν.

Οι άνθρωποι εκτίθενται συνεχώς σε ιούς. Οι περισσότερες από αυτές τις εκθέσεις οδηγούν σε «λοίμωξη αδιέξοδο», όπου ο ιός δεν μεταδίδεται.

Περιστασιακά, ωστόσο, ο ιός μπορεί να είναι σε θέση να αναπαραχθεί και να μεταδοθεί σε έναν νέο ξενιστή, ή εάν μεταφέρεται από φορέα, σε ένα έντομο που δημιουργεί έναν νέο και λειτουργικό κύκλο μετάδοσης.

Αυτό συμβαίνει σε όλο τον κόσμο, αν και οι πρόσφατες επιδημικές εκδηλώσεις δίνουν την εντύπωση ότι οι ιοί εμφανίζονται σε ορισμένα μέρη περισσότερο από άλλους. Συγκεκριμένα, η σοβαρότητα των εστιών όπως το Sars στην Ασία και ο Έμπολα στην Αφρική το κάνει να φαίνεται ότι αυτά είναι τα μόνα μέρη όπου συμβαίνει. Αυτό δεν συμβαίνει.

Για παράδειγμα, ο  ιός Schmallenberg , ο οποίος μολύνει κυρίως ζώα και προκαλεί αυθόρμητη άμβλωση σε μολυσμένα ζώα, εμφανίστηκε πρόσφατα στην Ευρώπη. Και ενώ δεν ακούμε πολλά για ιούς που αναδύονται από τη Νότια Αμερική, συμβαίνει.

Ο  ιός εγκεφαλίτιδας των ιπποειδών της Βενεζουέλας  και ο  ιός Mayaro  έχουν προκαλέσει επανειλημμένα κρούσματα στη Νότια και Κεντρική Αμερική. Είναι μόνο επειδή αυτές οι ασθένειες δεν έχουν εξαπλωθεί πέρα ​​από την Αμερική που δεν είναι ευρύτερα γνωστές.

Ένας άλλος παράγοντας που εμπόδισε τον ιό Mayaro να αποκτήσει περισσότερη προσοχή είναι ότι έχει πολύ παρόμοια συμπτώματα με ασθένειες που προκαλούνται από έναν άλλο ιό - το chikungunya. Συχνά επίσης δεν έχει διαγνωστεί σωστά ως δάγκειος πυρετός, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αναφέρεται  ο πραγματικός αριθμός κρουσμάτων Mayaro .

Αυτό δείχνει ένα ευρύτερο ζήτημα, το οποίο είναι ότι οι περισσότεροι ιοί προκαλούν αρχικά πολύ παρόμοια συμπτώματα. Σε περιοχές όπου ο δάγκειος πυρετός ή η ελονοσία είναι ενδημικές, οι περισσότερες ιογενείς ασθένειες αποδίδονται σε αυτές τις λοιμώξεις, καλύπτοντας την εμφάνιση νέων ιών μέχρι να γίνουν κοινές - σε ποιο σημείο μπορεί να έχουν εξαπλωθεί από το σημείο προέλευσής τους.

 Απαιτούνται πιο αποτελεσματικά και ταχύτερα διαγνωστικά για να βοηθήσουμε στον εντοπισμό αυτών των ειδών νέων ασθενειών προτού έχουν την ευκαιρία να μετακινηθούν σε νέους κύκλους μετάδοσης.

Άνθρωποι κοντά στο σημείο όπου ένας ιός είναι ενδημικός δεν δείχνουν πάντοτε στοιχεία για την εμφάνισή τους. Μέσω της τακτικής έκθεσης στον ιό μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα λοίμωξης. Μόνο αφού ο ιός μετακινηθεί σε έναν μη εκτεθειμένο πληθυσμό, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις για να εντοπιστεί. Στον πολύ συνδεδεμένο κόσμο του σήμερα, αυτό θα μπορούσε να βρίσκεται  στα μισά του κόσμου .

Ίσως η  προσαρμογή των κοροναϊών  στα νυχτερίδες να  αυξάνει την πιθανότητα  να μεταπηδήσουν σε άλλα είδη θηλαστικών, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων. Ομοίως, θα μπορούσε να είναι ότι η  φυσιολογία των νυχτερίδων τους  καθιστά εξαιρετικούς φορείς ιών. Ωστόσο, άλλες πρόσφατες εργασίες δείχνουν ότι οι ιοί εμφανίζονται πιο συχνά από νυχτερίδες απλώς και μόνο επειδή υπάρχει  μεγάλος αριθμός ειδών νυχτερίδων , παρά ότι οι ίδιοι οι νυχτερίδες είναι ένας εξαιρετικός ξενιστής.

Η κατανόησή μας για τα είδη ιών που υπάρχουν σε νυχτερίδες και άλλα είδη είναι μόνο στην αρχή της - στην πραγματικότητα, η μελέτη που βοήθησε στον εντοπισμό της προέλευσης του SARS-CoV-2 σε  νυχτερίδες στην Κίνα  σταμάτησε πρόσφατα.

Εάν προσπαθούμε σοβαρά να προβλέψουμε ποιος μπορεί να είναι ο επόμενος επικίνδυνος ιός - και από πού μπορεί να προέλθει - πρέπει να επεκτείνουμε αυτό το είδος εργασίας, όχι να το τελειώσουμε.

strangesounds.org

ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΟ STRANGE SOUNDS : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου