Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου 2020

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν αντέχει δεύτερο lockdown.

Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν αντέχει δεύτερο lockdown 

Τα τελευταία 24ωρα δέχομαι διαρκώς τηλεφωνήματα από πολίτες και επιχειρηματίες που μου θέτουν κυρίως δύο ερωτήματα. Το πρώτο αφορά το αν ισχύει αυτό που άκουσαν ότι δήθεν «θα επιβληθεί lockdown» την Παρασκευή (χθες), το Σάββατο (σήμερα) ή την ερχόμενη εβδομάδα.

Θέλω να είμαι απολύτως σαφής: Έχοντας πλήρη επίγνωση της ζημίας που θα προκαλέσει ένα νέο lockdown στην ελληνική οικονομία, για την κυβέρνηση αυτή είναι η τελευταία λύση. Βεβαίως, καθώς είναι πρώτη προτεραιότητα η ζωή και η υγεία, εάν φθάσουμε -προφανώς, όλοι το απευχόμαστε- στα πρόθυρα μιας ανθρωπιστικής-υγειονομικής καταστροφής, τότε οι επιλογές θα είναι εκ των πραγμάτων συγκεκριμένες.

Είναι, όμως, πολύ σημαντικό να καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να αποφύγουμε ένα νέο lockdown, τόσο σε τοπικό επίπεδο -αναφέρομαι στην πολυπληθέστερη περιφέρεια της χώρας, την Αττική- όσο και πολύ περισσότερο στο σύνολο της χώρας. Και είμαστε ακόμη στη φάση που μπορούμε να το καταφέρουμε, αρκεί να κάνουμε όλοι μαζί, ως κοινωνία, συντονισμένη προσπάθεια, εφαρμόζοντας τις γνωστές προφυλάξεις (μάσκα και αντισηπτικό) και τηρώντας τις προβλεπόμενες αποστάσεις.

Διότι, όσο κι αν δεν θέλουμε να το βλέπουμε -γιατί στη χώρα μας έχουμε την τάση να τα βλέπουμε όλα αρνητικά-, έστω και με τα 300 και πλέον κρούσματα την ημέρα, η Ελλάδα είναι και στο δεύτερο κύμα του Covid-19 σε πολύ καλύτερη θέση από τις περισσότερες χώρες του κόσμου. Αυτό δεν είναι στοιχείο για να εφησυχάσουμε, αλλά για να ξέρουμε ότι έχουμε πετύχει κάτι πολύτιμο, που μπορεί να χαθεί ανά πάσα στιγμή αν δεν εφαρμόζουμε τις οδηγίες των επιστημόνων.

Το δεύτερο ερώτημα είναι το αν αντέχει η ελληνική οικονομία ένα δεύτερο lockdown. Είναι ένα θέμα για το οποίο η κα Αχτσιόγλου επιχείρησε να παρουσιάσει τη θέση μου ως δήθεν διαφορετική απ’ αυτήν του υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, ενώ στην πραγματικότητα κληθήκαμε να απαντήσουμε σε δύο διαφορετικά ερωτήματα έχοντας αμφότεροι δίκαιο στις απαντήσεις μας.

Ο κ. Σταϊκούρας ρωτήθηκε ως υπουργός Οικονομικών για το αν το κράτος μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις του στο ενδεχόμενο ενός δεύτερου lockdown. Απάντησε -και σωστά- ότι μπορεί γιατί είναι νοικοκυρεμένο κι έχει τα ταμειακά διαθέσιμα, καθώς οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, έχουν ληφθεί με σύνεση, χωρίς υπερβολές. Αλλωστε, τα πολύ χαμηλά επιτόκια με τα οποία δανείζεται η Ελληνική Δημοκρατία πιστοποιούν ότι και οι αγορές πιστεύουν πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει ακόμη κι ένα δεύτερο lockdown.

Από την πλευρά μου, ως υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, ρωτήθηκα για το αν αντέχει ένα δεύτερο lockdown η ελληνική οικονομία. Απάντησα ότι ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας δεν το αντέχει. Σε περίπτωση που δεν αποφευχθεί τελικά, η ζημία θα είναι πολύ μεγάλη και το χτύπημα στις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά πολύ σκληρό.

Βεβαίως, προετοιμαζόμαστε, ως οφείλουμε, για όλα τα ενδεχόμενα - και το κακό σενάριο. Και στον τομέα των αρμοδιοτήτων μου, θέλω να διαβεβαιώσω ότι, όπως και στον πρώτο γύρο της πανδημίας, το υπουργείο Ανάπτυξης ασφαλώς και θα εξασφαλίσει και θα ενεργοποιήσει τα κατάλληλα εργαλεία για να στηρίξει στο μέτρο του εφικτού την οικονομία και στο δεύτερο κύμα. Είναι, όμως, σαφές ότι τα χρήματα δεν είναι άπειρα.

Συμπερασματικά, ένα δεύτερο lockdown είναι μια πολύ δύσκολη άσκηση για την επόμενη μέρα. Γι’ αυτό και είναι από κάθε άποψη προτιμότερο όλοι μας, με σύνεση, ψυχραιμία και πειθαρχία, να συμβάλουμε στην ανάσχεση της επέκτασης του ιού.

Μ’ αυτό το σκεπτικό, θέτω κι εγώ από την πλευρά μου ένα ερώτημα: Αυτή την παγκόσμια συμφορά που ζούμε, θέλουμε στη χώρα μας να την περάσουμε όσο γίνεται πιο ανώδυνα; Επειδή πιστεύω ότι η απάντηση είναι θετική, χρειάζεται όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

* Ο Άδωνις Γεωργιάδης είναι υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων

Αναδημοσίευση από τον Φιλελεύθερο που κυκλοφορεί το Σαββαταοκύριακο 26-27 Σεπτεμβρίου.

liberal.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου