Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

Η Γερμανία υποδέχεται 150 πρόσφυγες από την Ελλάδα.

 Aσυνόδευτα από τη Μόρια θα έρθουν την Τετάρτη στη Γερμανία. Μαζί τους θα έρθουν και άρρωστα προσφυγόπουλα με τις οικογένειες τους. Το Βερολίνο επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δέχεται μόνο ελληνόφωνους ειδικούς ασύλου.

Εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε σήμερα δημοσιεύματα ότι την Τετάρτη θα έρθουν 50 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από τη Μόρια στη Γερμανία. Πρόκειται για τα πρώτα από τα συνολικά 150 που δεσμεύτηκε το Βερολίνο να υποδεχτεί. Τα παιδιά ανήκουν στην ομάδα των 400 ασυνόδευτων από τη Λέσβο που μεταφέρθηκαν μετά την καταστροφή του προσφυγικού καταυλισμού στην ηπειρωτική Ελλάδα. Πριν δύο εβδομάδες η Γερμανία και άλλες 10 ευρωπαϊκές χώρες είχαν ανακοινώσει ότι θα υποδεχτούν αυτά τα παιδιά. 

Με την ίδια πτήση θα πετάξουν την Τετάρτη και 20 προσφυγοπούλα που θα συνοδεύονται από τις οικογένειες τους. Πρόκειται για 100 περίπου άτομα που ανήκουν σε μια δεύτερη κατηγορία προσφύγων. Πριν ξεσπάσει η φωτιά στη Μόρια η Γερμανία είχε αποφασίσει να δεχτεί 243 άρρωστα παιδιά από την Ελλάδα και τους άμεσους συγγενείς τους. Αυτή η ομάδα προσφύγων συμπεριλαμβάνει γύρω στα 1000 άτομα. Από αυτά τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες έχουν έρθει στη Γερμανία πάνω 500 άτομα. 

Τρεις κατηγορίες προσφύγων

Την Τετάρτη θα έρθουν και 20 άρρωστα προσφυγοπουλα με τις οικογένειες τους στη Γερμανία

Την Τετάρτη θα έρθουν και 20 άρρωστα προσφυγοπουλα με τις οικογένειες τους στη Γερμανία

Η επιλογή των παιδιών έγινε από μια διεθνή επιτροπή αποτελούμενη από γερμανούς ειδικούς ασύλου αλλά και διεθνείς οργανώσεις όπως η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO). Οι πρόσφυγες που θα έρθουν την Τετάρτη θα κατανεμηθούν σε οκτώ γερμανικά κρατίδια (Βάδη Βυρτεμβέργη, Βαυαρία, Βερολίνο, Αμβούργο, Έσση, Κάτω Σαξονία, Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, Σλέσβιχ Χόλσταϊν). Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών αρνήθηκε να απάντησει στην ερώτηση του προγράμματος μας σε ό,τι αφορά το αεροδρόμιο άφιξης των προσφύγων.

 Εκτός από αυτές τις δύο κατηγορίες προσφύγων η γερμανική κυβέρνηση έχει αποφασίσει πριν δύο εβδομάδες να δεχτεί και μια τρίτη κατηγορία. Πρόκειται για 408 οικογένειες από τα ελληνικά νησιά που αποτελούνται από 1.553 άτομα. Ο άνθρωποι αυτοί έχουν ήδη αναγνωρισθεί από τις ελληνικές αρχές ως πρόσωπα που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Σύμφωνα με δηλώσεις της γερμανικής κυβέρνησης, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων που θα δεχτεί η Γερμανία από την Ελλάδα ανέρχεται στα περίπου 2.750 άτομα.

Το υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δέχεται μόνο ελληνόφωνους ειδικούς ασύλου από την ΕΕ

Το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δέχεται μόνο ελληνόφωνους ειδικούς ασύλου από την ΕΕ

Ο ίδιος εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών επιβεβαίωσε ρεπορτάζ  του Δημοσιογραφικού Δικτύου Γερμανίας (RND) που αφορά τους ξένους υπαλλήλους των Υπηρεσιών Ασύλου στην Ελλάδα. Όπως τόνισε, από την 1η Ιανουαρίου 2020 που έχει τεθεί σε ισχύ η νέα ελληνική νομοθεσία ασύλου στις ακροάσεις των αιτούντων ασύλου συμμετέχουν μόνο ελληνόφωνο προσωπικό. Αυτός ο κανονισμός οδήγησε στη δραστική μείωση του αριθμού γερμανών ειδικών. Ενώ το 2019 είχαν σταλεί στην Ελλάδα 33 υπάλληλοι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος έχει πάει μόνο μία ελληνόφωνη ειδικός. 

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο έχουν σχεδόν σταμάτησε οι αποστολές γερμανών υπαλλήλων στην Ελλάδα είναι η πανδημία Covid-19. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διαβεβαίωσε, πάντως, πως αυτό το διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες για να επιστρέψουν οι ειδικοί του BAMF στα ελληνικά νησιά ώστε να συμβάλουν στην «βελτιστοποίηση» του ελληνικού συστήματος ασύλου.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο.

dw.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου