Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2020

ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ – ΕΤΟΙΜΟΙ ΟΙ ΑΡΜΕΝΙΟΙ ΝΑ ΑΜΟΛΗΣΟΥΝ ΤΟΝ ΑΡΜΑΓΕΔΔΩΝA – ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΣΤΙΣ ΜΑΧΕΣ [ΧΑΡΤΗΣ].

 2000

Την απειλή χρήσης των βαλλιστικών πυραύλων Iskander-M που διαθέτει απείλησε η Αρμενία εάν η Τουρκία εξακολουθήσει να χρησιμοποιεί F-16 πάνω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο πρεσβευτής της Αρμενίας στη Μόσχα.

Τι είναι οι Iskanders

Δεν είναι τίποτα παραπάνω από τους γνωστούς βαλλιστικούς πυραύλους. Ένας βαλλιστικός πύραυλος είναι πύραυλος ο οποίος ακολουθεί μια βαλλιστική, υπο-τροχιακή πορεία πτήσης με στόχο τον βομβαρδισμό ενός προκαθορισμένου στόχου με μία ή περισσότερες κεφαλές (συχνά πυρηνικές). Ο πύραυλος καθοδηγείται μόνο κατά τη σχετικά σύντομη αρχική φάση πτήσης του και, στη συνέχεια, η πορεία του διέπεται από τους νόμους της τροχιακής μηχανικής και της βαλλιστικής. Μέχρι σήμερα, οι βαλλιστικοί πύραυλοι προωθούνται κατά τη διάρκεια της πτήσης, με χημικές πυραυλικές μηχανές διαφόρων τύπων.

Οι βαλλιστικοί πύραύλοι μπορεί να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό ως προς το βεληνεκές και τη χρήση τους, και συνήθως διαιρούνται σε κατηγορίες με βάσει το βεληνεκές. Διάφορα σχήματα χρησιμοποιούνται από διαφορετικές χώρες, για την κατηγοριοποίηση των βεληνεκών των βαλλιστικών πυραύλων:

  • Τακτικός βαλλιστικός πύραυλος : Βεληνεκές μεταξύ 150 χλμ. και 300 χλμ. περίπου.Βαλλιστικός πύραυλος βεληνεκούς πεδίου μάχης (BRBM): Βεληνεκές λιγότερο από 200 χλμ.
  • Βαλλιστικός πύραυλος θεάτρου επιχειρήσεων (TBM): Βεληνεκές μεταξύ 300 χλμ. και 3500 χλμ.Βαλλιστικός πύραυλος μικρού βεληνεκούς (SRBM): Βεληνεκές 1000 χλμ. ή λιγότερο.
  • Βαλλιστικός πύραυλος μεσαίου βεληνεκούς (MRBM): Βεληνεκές μεταξύ 1000 χλμ. και 3500 χλμ.
  • Βαλλιστικός πύραυλος ενδιάμεσου βεληνεκούς (IRBM) ή βαλλιστικός πύραυλος μεγάλουβεληνεκούς (LRBM): Βεληνεκές μεταξύ 3500 χλμ. και 5500 χλμ.
  • Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος (ICBM): Βεληνεκές άνω των 5500 χλμ.
  • Βαλλιστικός πύραυλος εκτοξευόμενος από υποβρύχιο (SLBM): Εκτόξευση από υποβρύχια βαλλιστικών πυραύλων (SSBNs). Όλα τα σύγχρονα σχέδια έχουν διηπειρωτικό βεληνεκές.
  • Μικρού και μεσαίου βεληνεκούς πύραυλοι συχνά αναφέρονται από κοινού ως τακτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι ή θεάτρου επιχειρήσεων (TBMs). Μεσαίου και μεγάλου βεληνεκούς βαλλιστικοί πύραυλοι συνήθως σχεδιάζονται για να φέρουν πυρηνικά όπλα, διότι το ωφέλιμο φορτίο τους είναι πολύ περιορισμένο έτσι ώστε τα συμβατικά εκρηκτικά να είναι αποτελεσματικά (αν και οι ΗΠΑ εξετάζουν την ιδέα ενός διηπειρωτικού πυραύλου οπλισμένου με συμβατικά εκρηκτικά που θα παρέχουν την ικανότητα κοντινών, ακαριαίων αεροπορικών επιθέσεων παγκοσμίως, παρά το υψηλό κόστος). [4]

Η φάση ελεύθερης πτήσης των βαλλιστικών πυραύλων είναι ίδια για όλους (και για τους ICBMs) εκτός από τους πυραύλους με βεληνεκές μικρότερο των 350 χλμ. περίπου οι οποίοι δεν έχουν καμία εξωατμοσφαιρική δραστηριότητα.

Ξεφεύγει η κατάσταση – Κίνηση σοκ από την Γεωργία

Την ίδια στιγμή, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν την Γεωργία να ανακοίνωσε το κλείσιμο του εναέριου χώρου της για τα ρωσικά αεροπλάνα. Κάτι τέτοιο θα αποτελέσει μεγάλο εμπόδιο για πιθανή ρωσική επέμβαση καθώς, όπως θα δείτε στον παρακάτω χάρτη, η Γεωργία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ρωσίας με την Αρμενία. Αποκλεισμός των μαχητικών της στη διαδρομή προς τις μάχες, αναμένεται να προκαλέσει ανάφλεξη με απρόβλεπτες συνέπειες για την παγκόσμια ειρήνη.

russia-caucasus-map

Οι σχέσεις μεταξύ Γεωργίας και Ρωσίας είναι παραδοσιακά κάκιστες ειδικά μετά τον πενθήμερο πόλεμο μεταξύ των δύο χωρών τον Αύγουστο του 2008 που έληξε με συνθηκολόγηση των Γεωργιανών.

makeleio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου