Τετάρτη, 17 Μαΐου 2017

Ο θάνατος καραδοκεί στο Καράκας.


    Με αμείωτο ρυθμό ολοένα και μεγαλώνει η θλιβερή λίστα των νεκρών στο Καράκας της Βενεζουέλας, στις διαδηλώσεις κατά της διακυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο.Ο θάνατος καραδοκεί στο ΚαράκαςΜε αμείωτο ρυθμό ολοένα και μεγαλώνει η θλιβερή λίστα των νεκρών στο Καράκας της Βενεζουέλας, στις διαδηλώσεις  κατά της διακυβέρνησης του Νικολάς ΜαδούροΟι διαδηλώσεις ξεκίνησαν πριν από περίπου ενάμιση μήνα με πάγιο αίτημα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες και την υιοθέτηση πολιτικών για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, η οποία επί μακρόν ταλανίζεται από τη φτώχεια.

Χαρακτηριστικό της βιαιότητας που επικρατεί στις κινητοποιήσεις είναι το γεγονός ότι μέσα σε μόλις ένα εικοσιτετράωρο σκοτώθηκαν στην καρδιά του Καράκας και στην ευρύτερη περιοχή τέσσερις άνθρωποι.

Ένα από τα θύματα είναι ο 17χρονος Γιεϊσόν Μόρα Καστίγιο, ο οποίος σκοτώθηκε στην πολιτεία Μπαρίνας. Στην πολιτεία Μιράντα άφησε την τελευταία του πνοή ο 31 ετών Ντιέγκο Αρελάνο, αφού δέχθηκε πυροβολισμό κατά τη διάρκεια πορείας.

Οι βιαιοπραγίες συνεχίζονται και συνολικά 42 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, εκ των οποίων επτά ήταν ανήλικα παιδιά.

Το κύμα των διαδηλωτών, οι οποίοι αρκετές ημέρες ξεπέρασαν τους 100.000 στους δρόμους της πρωτεύουσας της χώρας, αποτελείται από πολίτες από ασθενή κοινωνικο-οικονομικά στρώματα που υπήρξαν κυρίως υποστηρικτές του προκατόχου του Μαδούρο, Ούγκο Τσάβες.

Μετά την ανάληψη καθηκόντων του Νικολάς Μαδούρο οι ομάδες αυτές πολιτών στράφηκαν κατά του νέου προέδρου, καθώς θεώρησαν ότι με τις πολιτικές του επιλογές οδήγησε τη χώρα σε αδιέξοδο.

Πρόκειται για ανθρώπους που βίωσαν περισσότερο από ποτέ την κρίση στη Βενεζουέλα και έχουν υποστεί τις συνέπειές της σε μεγαλύτερο βαθμό από οποιοδήποτε άλλο στρώμα του πληθυσμού.

Οι περισσότερες όμως διαμαρτυρίες συνεχίζουν να διοργανώνονται σε περιοχές της μεσαίας τάξης. Ο Μαδούρο, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές το 2013 μετά τον θάνατο του Τσάβες με μικρό ποσοστό, ισχυρίζεται ότι αποτελεί θύμα μιας παγκόσμιας δεξιάς συνωμοσίας που έχει ήδη ανατρέψει αριστερές κυβερνήσεις στη Βραζιλία, την Αργεντινή και στο Περού τα τελευταία χρόνια.

Ένας από τους δριμύτερους επικριτές του προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, Λουίς Αλμάγκρο, ζητεί να λογοδοτήσει η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Βενεζουέλας για τους θανάτους. «Δεν μπορεί να συνεχίσουν να σκοτώνουν και να βασανίζουν τους ανθρώπους και να τη βγάζουν καθαρή» δήλωσε.

Η κρίση στη Βενεζουέλα θα συζητηθεί εντός της ημέρας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.