Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

ΗΠΑ-Ρωσία-Βραζιλία ετοιμάζονται για πόλεμο στην Λατινική Αμερική όσο οι πρόεδροι Βενεζουέλας-Γουιάνας κανόνισαν Συνάντηση Κορυφής.

 Στις 14 Δεκεμβρίου ο Μαδούρο θα συναντηθεί με τον Ιργάαν Αλί της Γουιάνας για να λύσουν τις διαφωνίες τους σχετικά με την πλούσια σε φυσικούς πόρους περιοχή Εσεκουίμπο.

Ιαχές πολέμου ηχούν στην Νότια Αμερική όσο η Βενεζουέλα απειλεί να την Γουιάνα με πόλεμο, έτσι ώστε να προσαρτήσει την περιοχή Εσεκουίμπο (Essequibo), η οποία θεωρεί πως της ανήκει ιστορικά.

Όπως όλα δείχνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες γέρνουν προς το πλευρό της Γουιάνας, με την Ουάσιγκτον να διεξάγει τώρα στρατιωτικές ασκήσεις με τις ένοπλες δυνάμεις του προέδρου Ιργάαν Αλί της Γουιάνας.

Όπως σας είχαμε ενημερώσει και στο παρελθόν και όπως εξηγεί η EurAsian Times σε πρόσφατο σχετικό άρθρο της, η σύγκρουση Βενεζουέλας-Γουιάνας αφορά μία δασική περιοχή έκτασης 160 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων ονόματι Ποταμός Εσεκουίμπο, η οποία βρίσκεται στα σύνορα ανάμεσα στα δύο λατινικά κράτη. Είναι μία παράκτια περιοχή, η οποία πρόσφατα ανακαλύφθηκε πως φιλοξενεί τεράστια ποσά πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Και οι δύο χώρες θεωρούν το Εσεκουίμπο μέρος της δικής τους επικράτειας, ωστόσο βάσει μίας συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 1899 η επικράτεια αυτή ανήκει στην Γουιάνα. Ωστόσο να σημειώσουμε πως το 1899 η Γουιάνα αποτελούσε ακόμη μέρος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, για αυτό και η κυβέρνηση του προέδρου Μαδούρο της Βενεζουέλας θεωρεί πως η συμφωνία πρέπει να ανανεωθεί.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες από την πλευρά τους φαίνεται πως υποστηρίζουν την Γουιάνα, αναζωπυρώνοντας την πολυετή έχθρα που έχουν με την Βενεζουέλα. 

Η νέα σημαντική είδηση πάντως είναι πως ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαδούρο και ο πρόεδρος της Γουιάνας Μοχάμεντ Ιργάαν Αλί θα συναντηθούν σύντομα για να διαπραγματευτούν αναφορικά με την πρόσφατη εδαφική διαφωνία.

«Οι πρόεδροι θα συναντηθούν στο νησιωτικό κράτος Αγίου Βικέντιου και Γρεναδίνων την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023, υπό τις αιγίδες των CELAC (Κοινότητα Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής) και της CARICOM (Καραϊβικής Κοινότητας) για να συζητήσουν θέματα σχετικά με την συνοριακή διαφωνία μεταξύ της Γουιάνας και της Βενεζουέλας» δήλωσε η κυβέρνηση του Μαδούρο.

Ουδέτερη η Ρωσία Παρά τη Σχέση της με την Βενεζουέλα

Εκτός από τις Ηνωμένες Πολιτείες, λίγες χώρες έχουν εκφράσει την συμπαράστασή τους για κάποια από τα δύο κράτη της Νότιας Αμερικής σχετικά με την πρόσφατη διεκδίκηση της περιοχής Εσεκουίμπο. Η Ρωσία για παράδειγμα, αν και αποτελεί μακροχρόνιος σύμμαχος της Βενεζουέλας, έχει διατηρήσει ουδέτερη στάση στο ζήτημα αυτό.

Αντίθετα η Βραζιλία, αναφέρεται από ξένα μέσα πως σκοπεύει να παρατάξει επιπρόσθετες στρατιωτικές μονάδες για να ενισχύσει την παρουσία της στα σύνορα της Βενεζουέλας και της Γουιάνας. Πιο συγκεκριμένα, λέγεται πως η Μπραζίλια θα αποστείλει επιπλέον τροχοφόρα τεθωρακισμένα οχήματα στα σύνορα, ωστόσο είναι άγνωστο πώς θα κινηθεί στο ενδεχόμενο εισβολής του στρατού της Βενεζουέλας στην επικράτεια της Γουιάνας. Κάποιες αναφορές προτείνουν πως ο βραζιλιάνικος στρατός θα επιτεθεί στην Βενεζουέλα, μιας και είναι γνωστό ότι τάσσεται στο πλευρό της αντίπαλης χώρας.

pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου