Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Επίσημη ημερομηνία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές.

 Το Κοινοβούλιο ορίζει επίσημη ημερομηνία για τις ρωσικές προεδρικές εκλογές

Η άνω βουλή ενέκρινε ένα σχέδιο που προγραμματίζει την ψηφοφορία για τις 17 Μαρτίου 2024

ΦΩΤΟ-- Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου.
Η άνω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου έχει ορίσει την 17η Μαρτίου 2024 ως επίσημη ημερομηνία για τις επόμενες προεδρικές εκλογές. Την Παρασκευή, η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή θα πραγματοποιήσει την πρώτη επίσημη συνεδρίασή της για την οργάνωση των εκλογών, σύμφωνα με την επικεφαλής της επιτροπής, Ella Pamfilova.
Οι « αξιοπρεπώς διεξαχθείσες προεδρικές εκλογές» θα εγγυηθούν με πολλούς τρόπους την ενίσχυση της Ρωσίας, δήλωσε η Παμφίλοβα.
Η πρόεδρος της άνω βουλής του κοινοβουλίου, Valentina Matvienko, χαρακτήρισε τις επερχόμενες εκλογές «ιστορικές», λέγοντας: «Η επιτυχία της ρωσικής μας απάντησης στις κύριες προκλήσεις της εποχής εξαρτάται πρώτα απ 'όλα από αυτές τις προεδρικές εκλογές». Πρόσθεσε ότι «όλος ο κόσμος προφανώς θα μας παρακολουθεί. Επειδή η Ρωσική Ομοσπονδία σήμερα είναι ένας από τους κύριους αρχιτέκτονες ενός δίκαιου παγκόσμιου μέλλοντος».
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει νωρίτερα την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για άλλη θητεία, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στο θέμα αφού το κοινοβούλιο αποφασίσει πότε θα προγραμματίσει την ψηφοφορία.
Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αρνήθηκε να σχολιάσει νωρίτερα την πιθανότητα να θέσει υποψηφιότητα για άλλη θητεία, λέγοντας ότι θα επιστρέψει στο θέμα αφού το κοινοβούλιο αποφασίσει πότε θα προγραμματίσει την ψηφοφορία.
«Όταν ληφθεί η απόφαση, θα ανακοινωθούν οι εκλογές, θα οριστεί η ημερομηνία και μετά θα μιλήσουμε», είπε ο Πούτιν σε ολομέλεια του Ανατολικού Οικονομικού Φόρουμ τον Σεπτέμβριο.
Στα τέλη Νοεμβρίου, ο επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος (CPRF), Gennady Zyuganov, είπε, «θα πάμε στις εκλογές», αλλά δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με τη δική του συμμετοχή, σημειώνοντας ότι το κόμμα ήταν «έτοιμο για τις εκλογές».
Οι τελευταίες προεδρικές εκλογές στη Ρωσία διεξήχθησαν το 2018. Συμμετείχαν υποψήφιοι από το CPRF, το LDPR, τη Ρωσική Λαϊκή Ένωση, τις Πρωτοβουλίες Πολιτών, τους Κομμουνιστές της Ρωσίας, το Yabloko και το Κόμμα Ανάπτυξης.
Ο Πούτιν κατέβηκε ως αυτοανακηρυχθείς υποψήφιος και έλαβε πάνω από το 76% των ψήφων. Ο Pavel Grudinin, ο υποψήφιος του CPRF, ήρθε δεύτερος με πάνω από 11%.
Ο Πούτιν κατέβηκε ως αυτοανακηρυχθείς [έθεσε υποψηφιότητα ως αυτοχρηματοδοτούμενος] υποψήφιος το 2000, το 2004 και το 2018. Το 2012, κατέβηκε με το ψηφοδέλτιο του κόμματος Ενωμένη Ρωσία, όπως έκανε ο διάδοχός του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, το 2008. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου