Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2023

8 'φαγητά' του μέλλοντος για γερό στομάχι.

@the.hungry.hikers

Στο μέλλον φαίνεται πως θα γευτούμε -στην κυριολεξία- τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο υπερπληθυσμός, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η αναζήτηση πιο "οικολογικών" τροφών έχει ήδη οδηγήσει στην αύξηση της δημοτικότητας της χορτοφαγικής ή vegan διατροφής, αλλά και εδεσμάτων που, η αλήθεια είναι, πως εκ πρώτης όψεως δε σε προϊδεάζουν για νοστιμιά. 

Φυσικά, κανείς δε σε υποχρεώνει να τρως κάτι που δε σου αρέσει, όμως έτσι κι αλλιώς, κάποιοι άνθρωποι καταναλώνουν διάφορα πράγματα που για κάποιους από εμάς φαίνεται αδιανόητο και μάλιστα όχι από ανάγκη. Έντομα, ζωύφια και άλλα παρεμφερή -που εδώ και αιώνες αποτελούν μέρος της κουλτούρας πολλών χωρών παγκοσμίως, ακόμη και της γειτονικής Ιταλίας- δεν είναι καθόλου απίθανο να θεωρούνται συνηθισμένα σνακς στο μέλλον.

Κάπως έτσι, συγκεντρώσαμε μερικά εδέσματα που για τα δικά μας δεδομένα δεν είναι ό,τι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω και σου τα παρουσιάζουμε με φωτογραφίες, σε όποια βρήκαμε τουλάχιστον. Ας ελπίσουμε ότι δε θα φτάσουμε ποτέ των ποτών σε αυτό το σημείο. 

1. Το casu martzu (Σαρδηνία)

Σίγουρα, κάποιοι μερακλήδες στη Σαρδηνία σκαρφίστηκαν αυτό το τυρί. Η κυριολεκτική μετάφραση αυτού του πιάτου είναι σάπιο τυρί, αλλά είναι επίσης γνωστό ως τυρί με σκουλήκια. Θα το βρεις μόνο στη Σαρδηνία, αλλά όχι επίσημα, μάλλον για τους ευνόητους λόγους. Το εμπόριό του έχει μάλιστα απαγορευτεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, επειδή η διαδικασία παραγωγής του αντιβαίνει στους κανονισμούς υγείας και υγιεινής.

2. Τηγανητές αράχνες (Καμπότζη)

Οι τηγανητές αράχνες είναι ένα παραδοσιακό και πολύ αγαπητό πιάτο στην Καμπότζη. Και μη νομίζεις ότι θα σου σερβίρουν μικρές αράχνες, γιατί μιλάμε για πραγματικές ασιατικές ταραντούλες, τόσο μεγάλες όσο η παλάμη ενός χεριού. Τουλάχιστον τηγανητές, ίσως να μην είναι τόσο τρομακτικές. Ίσως.

3. Fugu (Ιαπωνία)

Η ιαπωνική κουζίνα είναι περισσότερο γνωστή για τα πολλά πιάτα με ψάρια, και το fugu δεν αποτελεί εξαίρεση. Πρόκειται για το puffer fish, το οποίο έχει το χαρακτηριστικό ότι διαθέτει ορισμένα όργανα πλούσια σε τετροδοτοξίνη, μια δηλητηριώδη ουσία που μπορεί να αφαιρεθεί μόνο με προσεκτική και επίπονη προετοιμασία. Ο κίνδυνος δηλητηρίασης είναι πολύ υψηλός, γι' αυτό και το fugu παρασκευάζεται μόνο από σεφ που έχουν λάβει ειδική πιστοποίηση.

4. Αυγό 100 ετών (Κίνα)

Ανάμεσα στα παράξενα φαγητά του κόσμου συγκαταλέγεται και ένα που θεωρείται κινεζική λιχουδιά. Πρόκειται για ένα αυγό πάπιας ή ορτυκιού που συντηρείται για αρκετές εβδομάδες ή μήνες σε ένα μείγμα από πηλό, αλάτι, στάχτη και ασβέστη.

5. Muktuk (Γροιλανδία)

Το Muktuk είναι ένα παραδοσιακό πιάτο του πληθυσμού Inuit, που ζει στις αρκτικές και υποαρκτικές παράκτιες περιοχές της Βόρειας Αμερικής και στο βορειοανατολικό άκρο της Σιβηρίας. Πρόκειται για μερίδες δέρματος και λίπους φάλαινας, που σερβίρονται σε κύβους και τρώγονται ωμές.

6. Balut (Φιλιππίνες)

Τυπικό πιάτο των Φιλιππίνων και της Νοτιοανατολικής Ασίας, το balut είναι ένα αυγό πάπιας ή κοτόπουλου που γονιμοποιείται και στη συνέχεια βράζεται. Η ιδιαιτερότητά του έγκειται στον χρόνο, ο οποίος απαιτεί αυτό να γίνει λίγο πριν από την εκκόλαψη, δηλαδή τη στιγμή που το έμβρυο στο εσωτερικό του είναι σχεδόν πλήρως διαμορφωμένο.

7. Προνύμφες σκόρων (Αυστραλία)

Οι προνύμφες του σκόρου συγκαταλέγονται στις παράξενες τροφές της Αυστραλίας. Προέρχονται από ένα πιάτο που καταναλώνεται από τους Αβορίγινες της Αυστραλίας, οι οποίοι αναγνώρισαν αυτή την τοπική τροφή της ερήμου ως εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών.

8. Huitlacoche (Μεξικό)

 Πρόκειται για έναν παρασιτικό μύκητα του αραβοσίτου που τείνει να αναπτύσσεται ανάμεσα στους κόκκους του κολοβώματος και χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε πιο διάσημες συνταγές όπως τα tacos και τα quesadillas. Σε αρκετές χώρες του κόσμου, ο ίδιος μύκητας θεωρείται πολύ επικίνδυνος, ενώ στο Μεξικό ενθαρρύνεται η παραγωγή του και θεωρείται η τοπική τρούφα. 

esquire.com.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου