Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Θρίλερ με τα απλωμένα καλώδια του Oruc Reis./Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη./Ο κυβερνήτης του Oruc Reis αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία: "Βρισκόμαστε στην τουρκική ΑΟΖ!"

ΣΧΟΛΙΟ:Κανονικά έπρεπε να το βυθίσουμε αλλά ποιός θα πάρει μία τέτοια απόφαση,που θα σήμαινε πόλεμο;Αργά αλλά σταθερά ο Τούρκος αποκτά δικαιώματα δυτικά της Κύπρου και ανατολικά της Κρήτης,με το όνειρο κάποιου μελλοντικού επεισοδίου και προσφυγή στη Χάγη.Σίγουρα όμως δεν θα προλάβει καμμία πλευρά να πάει στη Χάγη προς επίλυση των διαφορών σε Αιγαίο και Αν.Μεσόγειο και ο νοών νοείτο.

Πληροφορίες θέλουν το τουρκικό ερευνητικό να έχει απλώσει καλώδια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, στα όρια της κυπριακής ΑΟΖ  - Δίπλα στο ωκεανογραφικό έφτασαν τώρα δύο τουρκικές φρεγάτες - Την τελευταία ώρα κινείται βορειοανατολικά - Προς εκτόνωση βαίνει η κατάσταση, εκτιμούν από το ΥΠΕΘΑ - Στην περιοχή η ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», σε επιφυλακή και η «Σπέτσες».oruc_reis_main1_2

Δύο καλώδια μήκους 8 χιλιομέτρων, εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας εμφανίζεται σύμφωνα με πληροφορίες να έχει απλώσει το τουρκικό ωκεανογραφικό πλοίο Oruc Reis, με την ελληνική πλευρά μέχρι ώρας τουλάχιστον να αδυνατεί να προσδιορίσει με ακρίβεια εάν το τουρκικό σκάφος πραγματοποιεί σεισμικές έρευνες ή απλά κινείται στην ευρύτερη περιοχή λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες πάντως, το Oruc Reis εμφανίζεται να έχει μαζέψει τις ηχοβολιστικές συσκευές του. Την ελληνική πλευρά προβληματίζει επίσης το γεγονός ότι στο μεταξύ, δίπλα στο τουρκικό πλοίο πλέουν τις τελευταίες ώρες δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού, με την πρώτη να βρίσκεται σε απόσταση μόλις 2 μιλίων από το Oruc Reis και τη δεύτερη να έχει προσεγγίσει σε κοντινή απόσταση την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» η οποία παρακολουθεί διακριτικά και από μία απόσταση 40 περίπου χιλιομέτρων τη δραστηριότητα του τουρκικού ωκεανογραφικού.

Από ελληνικής πλευράς σε ετοιμότητα βρίσκεται και η φρεγάτα «Σπέτσες» προκειμένου, εφόσον χρειαστεί να σπεύσει κι αυτή στην περιοχή.  Η  «Νικηφόρος Φωκάς» προσέγγισε την περιοχή πλεύσης του Oruc Reis νωρίς σήμερα το μεσημέρι και έκτοτε ανά μισή ώρα εκπέμπει, μέσω ασυρμάτου, σήμα προς το τουρκικό ερευνητικό σκάφος καλώντας το να αποχωρήσει από την περιοχή γιατί κινείται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, χωρίς ωστόσο μέχρι  στιγμής να υπάρχει  κάποια απάντηση από τους τούρκους.

Να σημειώσουμε πως το Oruc Reis κινείται από τις πρώτες πρωινές ώρες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, περίπου 200 χιλιόμετρα νότια του Καστελόριζου, με κύκλους του ΓΕΕΘΑ να σχετίζουν την παραμονή του εκεί με τις κακές καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένο ότι μέσα στις επόμενες ώρες και το αργότερο μέχρι σήμερα το βράδυ εκτιμάται ότι θα υπάρξει βελτίωση των καιρικών συνθηκών, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας αντιμετωπίζει με ψυχραιμία την κατάσταση αναμένοντας να δει την κατεύθυνση που θα κινηθεί το τουρκικό πλοίο, εάν δηλαδή θα αποχωρήσει ή θα παραμείνει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, προκειμένου να επαναξιολογήσει την κατάσταση.

Προς εκτόνωση (;)

Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα το Oruc Reis έχει πάρει βορειοανατολική πορεία, πλέοντας με ταχύτητα 3,5 μιλίων. Οι εκτιμήσεις από από το ΥΠΕΘΑ είναι ότι κινείται για να εγκαταλείψει την περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πως εάν συνεχίσει έτσι η όλη κατάσταση βαίνει προς εκτόνωση.            
protothema.gr  
      

Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη.

Γράφει: Πάνος Σπαγόπουλος.
Δύο τουρκικά πολεμικά σκάφη, δύο φρεγάτες η μία κλάσης «G» και η άλλη MEKO-200HN που το πρωί βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση, προσεγγισαν το Oruc Reis και τα συνοδευτικά πλοία του, που εκτελούν έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.Κλιμάκωση: Δύο τουρκικά πολεμικά πλησιάζουν την φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» - Σε ετοιμότητα ελληνικά F-16 από Κρήτη
Αυτή την στιγμή βρίσκονται σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς», άρα εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων επιφανείας-επιφανείας RGM-84 Harpoon βρίσκονται και τα τρία πολεμικά πλοία.
Το ελληνικό πλοίο απέχει περί τα 25 μίλια, έχοντας οπτική επαφή πλέον, από το Oruc Reis και το έχει θέσει εντός της ακτίνας δράσης των πυραύλων του.
Στην θαλάσσια περιοχή των νοτιοανατολικά των Δωδεκανήσων επίσης πλέουν δύο ελληνικές πυραυλάκατοι, ένα υποβρύχιο Type 214 και αναμένεται να πλεύσει τις βραδυνές ώρες και η φρεγάτα F462 «Κουντουριώτης», επίσης κλάσης "S".

H αποστολή της F462 «Κουντουριώτης» γίνεται για μια σειρά επιχειρησιακών λόγων: Είναι μία από τις έξι φρεγάτες της κλάσης οι οποίες εκσυγχρονίστηκαν (έστω όπως εκσυγχρονίστηκαν, ένα πρόγραμμα για τις μίζες του οποίου βρίσκεται προφυλακισμένος εδώ και 14 μήνες ο πρώην υπουργός Οικονομίας και Εθνικής Αμυνας, Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του) και μπορούν να δράσουν αποτελεσματικότερα από την «Νικηφόρος Φωκάς» που έχει συνολικά συστήματα της δεκαετίας του ΄80.
Επίσης η «Κουντουριώτης», έχει δύο αντιπυραυλικά CIWS Phalanx, έναντι ενός της «Νικηφόρος Φωκάς».
Η F462 «Κουντουριώτης» θα φτάσει στην περιοχή αύριο το πρωί. Ο θυρεός του άκρως συμβολικός: Η φράση που αναγράφεται κάτω από την ημισέληνο, «ΠΛΕΩ ΜΕΘ' ΟΡΜΗΣ ΑΚΑΘΕΚΤΟΥ», περιέχεται στο σήμα που έστειλε ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης στον υπουργό Ναυτικών, κατά την προσέγγιση του τουρκικού Στόλου το 1912. Ο σταυρός και η ημισέληνος συμβολίζουν τη νίκη του ορθόδοξου ελληνικού Έθνους επί του τουρκικού. 
Μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 52+ της 115 ΠΜ στην Κρήτη βρίσκονται σε συνεχή ετοιμότητα κι ένα ζευγάρι πετούσε στην ανατολική Κρήτη σήμερα, μάλλον προερχόμενο από το Καστέλι. Από την περιοχή της κρίσης απέχουν περίπου 20' με «συντηρητική» πτήση, όσο περίπου και τα τουρκικά μαχητικά από το Ντάλαμαν.
Ενα ελληνικό υποβρύχιο Type 214 ήδη περιπολεί γύρω από τo Uruc Reis σε απόσταση βολής τορπιλών SUT.
Σε πολιτικό επίπεδο γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια αποκλιμάκωσης από ελληνικής πλευράς, αλλά η τουρκική μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να απαντά στις εκκλήσεις της Αθήνας.
Η πρώτη «κόκκινη γραμμή», σε ότι αφορά τις έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας έχει ξεπεραστεί από την Αγκυρα, αλλά η κυβέρνηση είναι οχυρωμένη πίσω από την «οριακή» όπως την χαρακτηρίζουν κυβερνητικές πηγές, πλεύση και διενέργεια ερευνών του τουρκικού ερευνητικού.
Πρακτικά το ερώτημα για την κυβέρνηση είναι πόσο βαθιά «θα χωθούν» οι Τούρκοι και ετοιμάζουν την δεύτερη «κόκκινη γραμμή»...
pronews.gr

Ο κυβερνήτης του Oruc Reis αμφισβήτησε την ελληνική κυριαρχία: "Βρισκόμαστε στην τουρκική ΑΟΖ!"

Οι σκοπιμότητες των Τούρκων με την παρουσία του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα έγιναν ξεκάθαρες με τη συνομιλία του Τούρκου κυβερνήτη με την φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς", και αφορούν την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη συγκεκριμένη περιοχή.
Όπως υποστήριξε ο κυβερνήτης του τουρκικού σεισμογραφικού, βρισκόταν σε "τουρκική ΑΟΖ", σε μια προσπάθεια να κλιμακώσει την ήδη κρίσιμη κατάσταση που είχε δημιουγηθεί από την παράνομη παρουσία στον ελληνικό χώρο.
Η αρχική άρνηση απάντησης στη φρεγάτα "Νικηφόρος Φωκάς" και η μετέπειτα αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στην επίμαχη περιοχή, προμηνύουν το νέο στόχο εντάσεων της Άγκυρα και οφείλουν να σημάνουν συναγερμό στην πολιτική ηγεσία, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε κατάσταση άρνησης.
Τα όσα ειπώθηκαν στην επικοινωνία των ελληνικών Αρχών με το «Ορούτς Ρέις», όταν αυτό παραβίασε την ελληνική υφαλοκρηπίδα αποκάλυψε το δελτίο του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, όταν έσπευσε στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς» δια ασυρμάτου κάλεσε τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να αλλάξει ρότα και να απομακρυνθεί.
Στην αρχή ρώτησε εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Δεν έλαβε, όμως, απάντηση. Ακολούθως το επιτελείο της ελληνικής φρεγάτας επανέλαβε: «Βρίσκεστε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Δεν έχετε άδεια για έρευνες. Αποχωρήστε άμεσα» με τον κυβερνήτη του τουρκικού πλοίου να απαντά: «Βρίσκομαι στην τουρκική ΑΟΖ».
«Βρίσκεστε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, δεν έχετε άδεια για έρευνες, αποχωρήστε άμεσα, τελευταία προειδοποίηση», επανέλαβε η ελληνική φρεγάτα με αυτό το μήνυμα - σύμφωνα με πληροφορίες - να επαναλαμβάνεται ηχογραφημένο ανά μισή ώρα.
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
 pentapostagma.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου