Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Εντυπωσιακή προειδοποίηση για τον σεισμό του Μαρμαρά: Ο χρόνος ανάπαυλας του ρήγματος έχει λήξει. Όλες οι πόλεις στις ακτές του Μαρμαρά θα επηρεαστούν.

Ο γεωλόγος μηχανικός Aysun Aykan, αναφορικά με τον αναμενόμενο σεισμό του Μαρμαρά.Προειδοποίηση σεισμού από τον Aysun Aykan

Από το Επιμελητήριο Γεωλογικής Μηχανικών του Νότιου Μαρμαρά η αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Aysun ανέφερε ότι αφότου το ρήγμα που έδωσε τα 5,5 ρίχτερ επισημάναμε τα ρήγματα  που βρίσκονται στη θάλασσα του Μαρμαρά και στη Προποντίδα,και βρήκαμε ότι ο χρόνος έχει περάσει και αυτά τα ρήγματα βρίσκονται σε ρήξη.
Και τα δύο ρήγματα εκεί μπορούν να δώσουν σεισμούς άνω των 7 ρίχτερ.
Επισημαίνοντας ότι η διαδικασία θραύσης μπορεί να έχει ξεκινήσει στο ρήγμα του Μαρμαρά, ο Aykan είπε: "Οι πρόσφατοι σεισμοί στη Θάλασσα του Μαρμαρά μας έδειξαν για άλλη μια φορά ότι η Θάλασσα του Μαρμαρά είναι ενεργή σε σεισμό, είναι ζωντανή και έχει τη δυνατότητα να παράγει σεισμούς.
Το γεγονός ότι θα υπάρξει σεισμός που μπορεί να φθάσει σε μέγιστο μέγεθος 7,6 ρίχτερ είναι αξιοσημείωτο, με τους σεισμούς που συνέβησαν στη Θάλασσα του Μαρμαρά στις 26 Σεπτεμβρίου και στις 11 Ιανουαρίου, η μακρόχρονη σιωπή του κλάδου του Μαρμαρά, που δεν κινείται, διαταράσσεται από τους σεισμούς αυτούς, το κάταγμα έχει αρχίσει να ενεργεί, η διαδικασία θραύσης μπορεί να έχει ξεκινήσει. Αυτός ο σεισμός αύξησε την ένταση στο ρήγμα που παρέμεινε σιωπηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα,οπότε μπορούμε να πούμε ότι ο μεγάλος σεισμός που αναμενόταν είναι λίγο πιο κοντά. " είπε.
Σημειώνοντας ότι ο σεισμός που θα συμβεί στη Θάλασσα του Μαρμαρά μπορεί να προκαλέσει πολλά αποτελέσματα, η Aykan είπε: "Ονομάζουν το σεισμό που θα γίνει στη Θάλασσα του Μαρμαρά, σε σεισμό στην Κωνσταντινούπολη. Θα πρέπει να είναι γνωστό ότι όλες οι πόλεις που έχουν ακτές στη θάλασσα του Μαρμαρά θα επηρεαστούν σε μεγάλο βαθμό, οπότε είναι καλύτερο να τον καλέσετε "σεισμό του Μαρμαρά". Πρέπει να είναι γνωστό ότι οι Μπούρσα, Kοσαέλι, Τσανάκαλε και Tεκιρντάγκ θα επηρεαστούν σοβαρά. Ιδιαίτερα ο σεισμός που σημειώθηκε στη θάλασσα του Μαρμαρά το 1766 έγινε αισθητός σε μια ευρύτερη γεωγραφική κλίμακα από την Αυστρία στην Ιταλία και προκάλεσε καταστροφή σε ολόκληρη την περιοχή του Μαρμαρά ».
Η Aykan, η οποία προειδοποίησε επίσης για την περιοχή Μπαλικεσίρ, δήλωσε: "Παρόλο που με τη βοήθεια των παλαιοεσολογικο-γεωλογικών μελετών δεν είναι ακριβής ο χρόνος των σεισμών, μπορούμε να πούμε τις περιόδους επανεμφάνισης των σεισμών, όπου μπορεί να συμβούν οι σεισμοί. 
Ως αποτέλεσμα των γεωλογικών-παλεοϊσοισμολογικών μελετών που διεξήχθησαν για το ρήγμα Μπαλικεσίρ-Gökçeyazı, διαπιστώθηκε ότι 4 παλαιοεπεξεργασίες αναπτύχθηκαν μέχρι το 850 π.Χ., η περίοδος επανεμφάνισης σεισμού ήταν 1000 χρόνια και είχε τη δυνατότητα να παράγει σεισμούς που μπορεί να φτάσουν το μέγεθος 6,5 και 7,2 ρίχερ όταν συμβούν.
Λέγοντας ότι ο σεισμός μεταφέρθηκε στα βόρεια, η Aykan είπε: "Ο σεισμός μεγέθους 5,1 ρίχτερ συνέβη στη Manisa-Kırkağaç στις 28 Ιανουαρίου. Ο σεισμός αυτός έγινε την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τον χάρτη ζωντανής βλάβης του κεντρικού γραφείου Arama, ο τόπος όπου σημειώθηκε ο σεισμός Manisa-Akhisar ήταν στο νότιο άκρο της ζώνης βλάβης του Gelbebe. "Βλέπουμε ότι η περιοχή είναι ενεργή σε σχέση με τους σεισμούς".
Υπογραμμίζοντας ότι ο κίνδυνος δεν έχει ακόμη μεταβιβαστεί στο ανατολικό  ρήγμα, η Aykan δήλωσε: "Η ζώνη βλαβών της Ανατολίας, όπου σημειώθηκε ο σεισμός Elazig-Sivrice, είναι μια ενεργή ζώνη παραμόρφωσης που ξεκινάει από το Bingol-Karliova και εκτείνεται στον κόλπο Iskenderun σε 580 χιλιόμετρα. Είναι γνωστό ότι το DAFZ έχει 6-7 τμήματα. Σύμφωνα με τα ιστορικά σεισμικά αρχεία, είναι γνωστό ότι κατά μήκος της Ανατολικής  Ζώνης έχουν αναπτυχθεί πολλοί σεισμοί που ποικίλουν σε μέγεθος από 6,5 έως 7 ρίχτερ σε αυτά τα τμήματα ρηγμάτων και προκάλεσαν σοβαρές ζημιές.
Νομίζω ότι πρέπει να δώσουμε προσοχή στο ρήγμα Palu-Hazar, το ρήγμα Adıyaman-Çelikhan και ότι σε αυτή τη ζώνη θα πρέπει να δοθεί προσοχή από τον σεισμό του 1513 στην περιοχή Kahramanmaraş-Gölbaşı και εδώ και πολύ καιρό. "
Τα κτίρια που είναι κτισμένα σε ενεργές ζώνες ρηγμάτων πρέπει να υπόκεινται σε αστική μεταμόρφωση και να διασφαλίζεται η ασφάλεια του λαού μας . 
ΑΠΟΔΟΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΚΗ YENI SAFAK : Corfiatiko.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου